Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
trom
hej!
Mam pytanko dotyczące tego jak rozlicza się leasing finansowy. To znaczy na podstawie jakich dokumentów księgowych?
Usłyszałem gdzieś ostatnio, że nie dostaje się co miesiąc faktur.
Ja więc księgować co miesięczne koszty?
Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2009, o 16:28 przez
administracja , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmiana tytułu na bardziej czytelny
Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP
Wyszukiwarka Leasingu - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów. Kalkulator Ubezpieczenia GAP - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.
GBoy
PRO
Dostajesz fakturę za całą kwotę na samym początku. Na jakiejś podstawie przecież trzeba odliczyć VAT.
trom
GBoy pisze: Dostajesz fakturę za całą kwotę na samym początku. Na jakiejś podstawie przecież trzeba odliczyć VAT.
Ale na jakiej podstawie rozliczam w każdym miesiącu te odsetki? Czy ta początkowa faktura zawiera koszt kapitału i odsetek?
Tomasz Piotrowski
PRO
autor: Tomasz Piotrowski » 21 kwie 2009, o 17:07
trom pisze: Ale na jakiej podstawie rozliczam w każdym miesiącu te odsetki? Czy ta początkowa faktura zawiera koszt kapitału i odsetek?
Dostajesz fakturę na całość "z góry". Co miesiąc jednak otrzymujesz noty obciążeniowe.