Czy te oferty się opłacają ?
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Czy te oferty się opłacają ?
Witam
Jako, że jest to mój pierwszy leasing miałbym prośbę oceny dwóch ofert jakie mi zaoferowano.
Na wstępie napiszę kilka informacji na temat samego leasingu.
Przedmiotem leasingu ma być samochód 9-osobowy marki Fiat Scudo.
Leasing na 5 lat.
1. Pierwsza oferta jest bezpośrednio od fiata i wygląda następująco:
cena 105 000 zł brutto
wpłata 20% czyli 21000 zł brutto
rata 59 x 1793,82 zł brutto
wykup 1% czyli 1050 zł brutto
Z ubezpieczeniem wartości fakturowej na 3 lata
rata 59 x 1878 zł brutto
2. Oferta to BNP Paribas leasing:
Tutaj wyliczenie wyglądało następująco:
Wartość netto przedmiotu leasingu 85 365,85 PLN
% wartości początkowej - opłata netto w pln - vat 23% w pln - opłata brutto w pln
Pierwsza rata: - 20,000000% - 17 073,17 - 3 926,83 - 21 000,00
Opłata manipulacyjna: - 0% - 0 - 0 - 0
Pozostałe raty x 59: - 1,6229% - 1385,40 - 318,64 - 1704,04
Opcja zakupu: - 1,0% - 853,66 - 196,34 - 1050
Suma opłat : 116,751100%
Na dole w ofercie napisane jest małym druczkiem:
- ostateczna wartośc pierwszej raty zostanie ustalona jak wyżej ustalony procent wartości przedmiotu leasingu wynikającej z faktury zakupu przedmiotu leasingu
-raty leasingowe ulegają zmianie co miesiąc w zależności od zmian stawki bazowej i są płatne w pln na koniec każdego okresu na podstawie faktur vat.
Ubezpieczenie: przez cały okres trwania umowy finansujący ubezpiecza przedmiot leasingu od wszelkich ryzyk a kosztem ubezpieczania obciąża korzystającego
Stawka bazowa: kalkulacja została sporządzona w oparciu o wibor 1m z dnia 5 października 2011
Bardziej szczegółowo przedstawiłem ofertę z Paribasu, bo we fiacie tylko na szybko mi raty gość obliczył.
Jak to oceniacie ?
No i na co jak będę rozmawiał po weekendzie powinienem zwrócić szczególną uwagę ?
z góry dziękuję za pomoc
Jako, że jest to mój pierwszy leasing miałbym prośbę oceny dwóch ofert jakie mi zaoferowano.
Na wstępie napiszę kilka informacji na temat samego leasingu.
Przedmiotem leasingu ma być samochód 9-osobowy marki Fiat Scudo.
Leasing na 5 lat.
1. Pierwsza oferta jest bezpośrednio od fiata i wygląda następująco:
cena 105 000 zł brutto
wpłata 20% czyli 21000 zł brutto
rata 59 x 1793,82 zł brutto
wykup 1% czyli 1050 zł brutto
Z ubezpieczeniem wartości fakturowej na 3 lata
rata 59 x 1878 zł brutto
2. Oferta to BNP Paribas leasing:
Tutaj wyliczenie wyglądało następująco:
Wartość netto przedmiotu leasingu 85 365,85 PLN
% wartości początkowej - opłata netto w pln - vat 23% w pln - opłata brutto w pln
Pierwsza rata: - 20,000000% - 17 073,17 - 3 926,83 - 21 000,00
Opłata manipulacyjna: - 0% - 0 - 0 - 0
Pozostałe raty x 59: - 1,6229% - 1385,40 - 318,64 - 1704,04
Opcja zakupu: - 1,0% - 853,66 - 196,34 - 1050
Suma opłat : 116,751100%
Na dole w ofercie napisane jest małym druczkiem:
- ostateczna wartośc pierwszej raty zostanie ustalona jak wyżej ustalony procent wartości przedmiotu leasingu wynikającej z faktury zakupu przedmiotu leasingu
-raty leasingowe ulegają zmianie co miesiąc w zależności od zmian stawki bazowej i są płatne w pln na koniec każdego okresu na podstawie faktur vat.
Ubezpieczenie: przez cały okres trwania umowy finansujący ubezpiecza przedmiot leasingu od wszelkich ryzyk a kosztem ubezpieczania obciąża korzystającego
Stawka bazowa: kalkulacja została sporządzona w oparciu o wibor 1m z dnia 5 października 2011
Bardziej szczegółowo przedstawiłem ofertę z Paribasu, bo we fiacie tylko na szybko mi raty gość obliczył.
Jak to oceniacie ?
No i na co jak będę rozmawiał po weekendzie powinienem zwrócić szczególną uwagę ?
z góry dziękuję za pomoc
- Michał Krupiński
- PRO
Re: Czy te oferty się opłacają ?
Pierwsza oferta jest za droga. Druga jest na dobrym poziomie. Ja osobiście generalnie jestem przeciwnikiem brania leasingu tzw. fabrycznego.
Na co zwrócić uwagę? Tu z pomocą mogą przyjść Ci informacje zawarte tu:
Porady zanim podpiszesz umowę leasingu
Myślę, że po lekturze tego będziesz już dobrze wiedział co jest istotne, itd.
Jeżeli pojawią się jakieś pytania, to "wal" śmiało.
Na co zwrócić uwagę? Tu z pomocą mogą przyjść Ci informacje zawarte tu:
Porady zanim podpiszesz umowę leasingu
Myślę, że po lekturze tego będziesz już dobrze wiedział co jest istotne, itd.
Jeżeli pojawią się jakieś pytania, to "wal" śmiało.

"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)