Czy te oferty się opłacają ?

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
Boomer

Czy te oferty się opłacają ?

Post autor: Boomer »

Witam
Jako, że jest to mój pierwszy leasing miałbym prośbę oceny dwóch ofert jakie mi zaoferowano.

Na wstępie napiszę kilka informacji na temat samego leasingu.

Przedmiotem leasingu ma być samochód 9-osobowy marki Fiat Scudo.
Leasing na 5 lat.

1. Pierwsza oferta jest bezpośrednio od fiata i wygląda następująco:

cena 105 000 zł brutto

wpłata 20% czyli 21000 zł brutto
rata 59 x 1793,82 zł brutto
wykup 1% czyli 1050 zł brutto

Z ubezpieczeniem wartości fakturowej na 3 lata
rata 59 x 1878 zł brutto

2. Oferta to BNP Paribas leasing:
Tutaj wyliczenie wyglądało następująco:
Wartość netto przedmiotu leasingu 85 365,85 PLN
% wartości początkowej - opłata netto w pln - vat 23% w pln - opłata brutto w pln
Pierwsza rata: - 20,000000% - 17 073,17 - 3 926,83 - 21 000,00

Opłata manipulacyjna: - 0% - 0 - 0 - 0

Pozostałe raty x 59: - 1,6229% - 1385,40 - 318,64 - 1704,04

Opcja zakupu: - 1,0% - 853,66 - 196,34 - 1050

Suma opłat : 116,751100%

Na dole w ofercie napisane jest małym druczkiem:
- ostateczna wartośc pierwszej raty zostanie ustalona jak wyżej ustalony procent wartości przedmiotu leasingu wynikającej z faktury zakupu przedmiotu leasingu
-raty leasingowe ulegają zmianie co miesiąc w zależności od zmian stawki bazowej i są płatne w pln na koniec każdego okresu na podstawie faktur vat.

Ubezpieczenie: przez cały okres trwania umowy finansujący ubezpiecza przedmiot leasingu od wszelkich ryzyk a kosztem ubezpieczania obciąża korzystającego

Stawka bazowa: kalkulacja została sporządzona w oparciu o wibor 1m z dnia 5 października 2011

Bardziej szczegółowo przedstawiłem ofertę z Paribasu, bo we fiacie tylko na szybko mi raty gość obliczył.

Jak to oceniacie ?
No i na co jak będę rozmawiał po weekendzie powinienem zwrócić szczególną uwagę ?

z góry dziękuję za pomoc

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Re: Czy te oferty się opłacają ?

Post autor: Michał Krupiński »

Pierwsza oferta jest za droga. Druga jest na dobrym poziomie. Ja osobiście generalnie jestem przeciwnikiem brania leasingu tzw. fabrycznego.

Na co zwrócić uwagę? Tu z pomocą mogą przyjść Ci informacje zawarte tu:
Porady zanim podpiszesz umowę leasingu
Myślę, że po lekturze tego będziesz już dobrze wiedział co jest istotne, itd.

Jeżeli pojawią się jakieś pytania, to "wal" śmiało. :)
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

ODPOWIEDZ