Wynajem pojazdów - Leasing i Vat
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
- Przemek 01
Wynajem pojazdów - Leasing i Vat
Witam serdecznie!
W najbliższym czasie planuję poszerzyć działalność o wynajem pojazdów.
W związku z faktem, iż w moim Urzędzie Skarbowym nie potrafią udzielić odpowiedzi pozwolę zapytać:
1. Przy racie lesingu jest możliwość odliczenia całości Vat ?
2. Czy od wpłaty na pojazd też mozna odliczyc Vat?
3. Co jeszcze mógł bym od pojazdu przy opcji jego wynajmu odliczyć.
Pozdrawiam, dziekuję za odpowiedzi i pomoc
W najbliższym czasie planuję poszerzyć działalność o wynajem pojazdów.
W związku z faktem, iż w moim Urzędzie Skarbowym nie potrafią udzielić odpowiedzi pozwolę zapytać:
1. Przy racie lesingu jest możliwość odliczenia całości Vat ?
2. Czy od wpłaty na pojazd też mozna odliczyc Vat?
3. Co jeszcze mógł bym od pojazdu przy opcji jego wynajmu odliczyć.
Pozdrawiam, dziekuję za odpowiedzi i pomoc
Re: Wynajem pojazdó-Leasing- Vat
Podstawowe pytanie: samochody osobowe czy ciężarowe?
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
- Przemek 01
Re: Wynajem pojazdó-Leasing- Vat
pojazdy osobowe
Re: Wynajem pojazdów - Leasing- Vat
Leasingując samochód osobowy można odliczyć 60% VAT od czynszu inicjalnego i kolejnych rat leasingowych, jednak nie więcej niż 6.000 pln.
Później można jeszcze raz odliczyć 60% VAT nie więcej niż 6.000 pln od wykupu tego samochodu.
To ograniczenie nie dotyczy (za ustawą o podatku od towarów i usług):
"przypadków, gdy odprzedaż lub oddanie w odpłatne używanie tych samochodów (pojazdów) na podstawie umowy najmu, dzierżawy, leasingu lub innych umów o podobnym charakterze stanowi przedmiot działalności podatnika.
Wydaje mi się, że w przypadku kiedy te samochody będziesz podnajmował to możesz odliczyć cały VAT, ale wynajmujący od twojej firmy już będzie musiał zastosować się do ograniczenia.
Później można jeszcze raz odliczyć 60% VAT nie więcej niż 6.000 pln od wykupu tego samochodu.
To ograniczenie nie dotyczy (za ustawą o podatku od towarów i usług):
"przypadków, gdy odprzedaż lub oddanie w odpłatne używanie tych samochodów (pojazdów) na podstawie umowy najmu, dzierżawy, leasingu lub innych umów o podobnym charakterze stanowi przedmiot działalności podatnika.
Wydaje mi się, że w przypadku kiedy te samochody będziesz podnajmował to możesz odliczyć cały VAT, ale wynajmujący od twojej firmy już będzie musiał zastosować się do ograniczenia.
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.
Re: Wynajem pojazdów -Leasing- Vat
Jeszcze jedno. Leasingodawcy nie chcą wchodzić w temat leasingu na dalszy podnajem, wypożyczalnie i tego typu rozwiązania.
Tym bardziej że to ma być rozszerzenie działalności czyli rozpoczęcie w sumie.
Możesz nie mieć łatwo znaleźć finansowanie chyba że masz już teraz "mocną" działalność to co innego.
Tym bardziej że to ma być rozszerzenie działalności czyli rozpoczęcie w sumie.
Możesz nie mieć łatwo znaleźć finansowanie chyba że masz już teraz "mocną" działalność to co innego.
- Przemek 01
Re: Wynajem pojazdów - Leasing i Vat
Z tego co dowiedziałem się od osób mających wypożyczanie pojazdów to w firmach EFL lub Raiffeisen nie ma znacznych problemów z uzyskaniem leasingu w tej kategorii działalności. Jedyne to trzeba zapłacić 200 zł-300 zł za wydanie przez firmę zgody na wynajem przedmiotu leasingu.
Tak, ale czy chodzi o długo juz działające wypożyczalnie czy start-upy. To robi bardzo dużą różnicę. !Przemek 01 pisze:Z tego co dowiedziałem się od osób mających wypożyczanie pojazdów to w firmach EFL lub Raiffeisen nie ma znacznych problemów z uzyskaniem leasingu w tej kategorii działalności. Jedyne to trzeba zapłacić 200 zł-300 zł za wydanie przez firmę zgody na wynajem przedmiotu leasingu.
- Przemek 01
Zapytałem o oferty leasingu pojazdu w firmach Reiffeisen i EFL.Oferty otrzymałem, z uzyskaniem zgody na dalszy wynajem pojazdu problemu nie było. Pozdrawiam
Przemek 01 pisze:Zapytałem o oferty leasingu pojazdu w firmach Reiffeisen i EFL.Oferty otrzymałem, z uzyskaniem zgody na dalszy wynajem pojazdu problemu nie było. Pozdrawiam

Ja nie pisałem o uzyskaniu zgody na dalszy wynajem tylko o uzyskaniu zgody na leasing pod taką działalność, która jest nowa.

Jak dostaniesz finansowanie pod coś takiego to wiadomo, że zgoda też będzie na podnajem czy wypożyczenia.
- Przemek 01