leasing mieszkaniowy

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
doc1977

leasing mieszkaniowy

Post autor: doc1977 »

witam
mam pytanie do znawców leasingu

kupuję mieszkanie na firmę / działalność gospodarczą. Nie mogę bezpośrednio wrzucić całej kwoty za nieruchomość w koszta - jest tylko amortyzacja na 10/40 lat.

czy nie można tego obejść leasingiem mieszkaniowym ?

wpłacam pierwsza kwotę np 45 % wartości mieszkania i bank wynajmuje mi mieszkanie (faktycznym właścicielem jest bank) , czy mogę te 45% wrzucić w koszta? - resztę rozkładam np na 3 lata , płacąc co miesiąc odpowiednią ratę i wrzucając całość raty w koszt.

teraz pytanie - czy tak można ?

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Tomasz Piotrowski
PRO

Re: leasing mieszkaniowy

Post autor: Tomasz Piotrowski »

wpłacam pierwsza kwotę np 45 % wartości mieszkania i bank wynajmuje mi mieszkanie (faktycznym właścicielem jest bank) , czy mogę te 45% wrzucić w koszta? - resztę rozkładam np na 3 lata , płacąc co miesiąc odpowiednią ratę i wrzucając całość raty w koszt.

teraz pytanie - czy tak można ?
Wpłatę owszem, ale leasing operacyjny nieruchomości musi trwać minimum 10 lat a i wykup musi być wtedy odpowiednio wysoki. Z tego co pamiętam to ponad 40%.

Poza tym możliwość sfinansowania mieszkania poprzez leasing w polskich realiach jest praktycznie zerowa.

Awatar użytkownika
Wolny

Re: leasing mieszkaniowy

Post autor: Wolny »

Lokal użytkowy o dużej wartości to jeszcze da się sfinansować leasingiem, ale nie mieszkanie.

ODPOWIEDZ