Inne roczniki maszyn niż miały być. Co na to leasingodawca?
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Inne roczniki maszyn niż miały być. Co na to leasingodawca?
mam pytanie,
mam sprzęt( medyczny) od firmy leasingowej który miał być nowy czyli z roku 2009, a po serwisie miesiąc temu okazało się okazało sie że 3 aparaty sa z roku 2008.czy zostałem w jakis sposób oszukany???
mam sprzęt( medyczny) od firmy leasingowej który miał być nowy czyli z roku 2009, a po serwisie miesiąc temu okazało się okazało sie że 3 aparaty sa z roku 2008.czy zostałem w jakis sposób oszukany???
Re: Czy w każdej chwili mogę zrezygnować z leasingu?
Może był nowy tylko wyprodukowany w 2008 roku?mam pytanie,

Ty wybierałeś sprzęt i dostawcę? Czy przejąłeś leasing?
W specyfikacji albo w umowie leasingu jakie masz daty produkcji?
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Ja wybierałem sprzęt i dostawcę,w umowie nie ma dat tylko w paszportach aparatów.
Jak już napisałem wcześniej wydaje mi się, że to mógł być sprzęt nowy tylko wyprodukowany kilka miesięcy wcześniej co przełożyło się na inny rocznik.Ja wybierałem sprzęt i dostawcę,w umowie nie ma dat tylko w paszportach aparatów.
Jeżeli jest inaczej albo ten rocznik ma duże znaczenie i dostałeś sprzęt niezgodny z zamówieniem to możesz dochodzić roszczeń wobec dostawcy. Leasingodawca ma obowiązek dać Ci upoważnienie do takich czynności.
tak aparaty były nowe , tylko jakbym chciał je teraz sprzedać to wartośc tych z 2008 roku jest mniejsza od tych z 2009.Czyli smiem dodac że oszukał mnie dostawca ,a leasing nic z tym wspólnego nie ma?
podczas podpisywania umowy z firmą od której mam sprzęt był Pan od leasingu.??
- Michał Krupiński
- PRO
A co ma mieć do tego leasing?a leasing nic z tym wspólnego nie ma?

W każdej umowie leasingu zapisane są warunki odbioru i w każdej jest informacja, że odpowiedzialność za wybór dostawcy, przedmiotu, ustalenie ceny, warunków dostawy, itd. i wszelkie związane z tym ryzyka ponosi Korzystający (Leasingobiorca).
I nie jest to tylko pusty, czy krzywdzący zapis, bo taka po prostu jest praktyka!
Każdy sobie sam wybiera np. samochód, czy urządzenie, negocjuje cenę, termin odbioru, itd., a leasing jest tylko od tego, zęby to wszystko sfinansować.
Co więcej - owszem leasingodawcy najczęściej weryfikują dostawcę i przedmiot leasingu pod kątem potwierdzenia wartości, itd. Ale robią to wyłącznie na własne potrzeby, żeby ocenić ryzyko transakcji, a nie po to, żeby wyręczyć leasingobiorcę w tym co powinno leżeć w jego własnym, najlepiej pojętym interesie.
Nie bardzo rozumiem tej techniki szukania potem współwinnego w firmie leasingowej (bo to już nie pierwszy tego typu temat na forum). Niestety to Ty niedokładnie sprawdziłeś zawczasu tego co teraz okazuje się istotne, ewentualnie zostałeś wprowadzony w błąd czy może nawet oszukany.
Ale jednak masz teraz wszelkie prawa - jak napisał już Lui - żeby "ganiać się" z dostawcą o odszkodowanie czy inne zadośćuczynienie.
Leasingodawca - nawet będąc właścicielem przedmiotu leasingu - nie może Ci tego odmówić, tzn. prawa do "ganiania się" z dostawcą, bo jest to zagwarantowane w Kodeksie Cywilnym i na tym rola finansującego się kończy.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
- Tomasz Piotrowski
- PRO
szahszek, Zwróć się do dostawcy najpierw oficjalnie dlaczego tak się stało, że dostałeś starsze przedmioty niż myślałeś.
Inna sprawa jest czy rzeczywiście rok produkcji będzie miał wpływ na wycenę, bo z samochodami tak jest ale dla maszyn większe znaczenie ma rzeczywiste zużycie i okres eksploatacji.
W którym miesiącu roku zawierałeś umowę leasingu tych urządzeń?
Inna sprawa jest czy rzeczywiście rok produkcji będzie miał wpływ na wycenę, bo z samochodami tak jest ale dla maszyn większe znaczenie ma rzeczywiste zużycie i okres eksploatacji.
W którym miesiącu roku zawierałeś umowę leasingu tych urządzeń?
- Tomasz Piotrowski
- PRO
Jak wcześniej napisałem porponuję najpierw pogadać z dostawcą.
W dokumentach sprzedaży jest inny rocznik niż w rzeczywistości?