Liczenie NPV leasingu.

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
Hiob

Liczenie NPV leasingu.

Post autor: Hiob »

Witam, zaznaczam od razu że jestem początkujący w sprawie leasingu, a wiedzę staram się opierać na dostępnej literaturze. Podczas liczenia NPV posługuję się tabelką (na podstawie książki) w której wypisuje się 1. Opłaty leasingowe z podziałem na okresy, 2. korzyści podatkowe leasingu, 3. Opcja zakupu, 4. Wydatki netto leasingu. Dopiero na podstawie 4ego pola liczę PV leasingu. Moje pytania:
1. W polach Opłat leasingowych (1) powinienem wpisywać opłaty netto czy brutto?
2. W polu 2 "korzyści podatkowe" powinienem posługiwać się tylko wzorem który znalazłem w książce (stopa podatku dochodowego*opłata leasingowa) ?

Pozdrawiam,
Bartek.

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Lui
PRO

Re: Liczenie NPV leasingu.

Post autor: Lui »

Co jest założonym przedmiotem leasingu?
Maszyna? Samochód? Samochód osobowy?
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
Hiob

Samochód dostawczy.

Awatar użytkownika
Lui
PRO

Post autor: Lui »

To jak dostawczy to vat zachowuje się neutralnie.

Dlatego liczyłbym dla kwot netto, a korzyść podatkowa jest taka jak we wzorze który podałeś.
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.

Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
Hiob

Dzięki wielkie : )

Awatar użytkownika
Hiob

Mam jeszcze takie pytanko. Czym powinien się kierować przedsiębiorca podczas wyboru najkorzystniejszej oferty leasingu. Wysokością kosztu całkowitego leasingu, czy też wskaźnikiem NPV?

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Post autor: Michał Krupiński »

Hiob pisze:Mam jeszcze takie pytanko. Czym powinien się kierować przedsiębiorca podczas wyboru najkorzystniejszej oferty leasingu. Wysokością kosztu całkowitego leasingu, czy też wskaźnikiem NPV?
No na pewno lepiej byłoby kierować się NPV niż kosztem całkowitym.

Koszt całkowity to tak naprawdę niewiele wnosząca wartość nominalna, której podawanie stało się pewnym standardem w branży leasingowej.

Natomiast w praktyce przedsiębiorcy nie kierują się tylko "wskaźnikami finansowymi", ale także własnymi możliwościami i oczekiwaniami (choćby doraźnymi).
Przykładowo ktoś może zdecydować się na leasing z wysoką wpłatą własną, bo zależy mu, np.: na wysokim koszcie podatkowym w danym miesiącu (chce uniknąć zapłacenia wysokiego podatku).
Z kolei ktoś inny będzie chciał leasing z jak najniższą wpłatą własną, bo bardziej niż na kosztach zależy mu na pozyskaniu finansowania, a nie dysponuje wystarczającą gotówką...

W jednym i drugim przypadku NPV z całej inwestycji może nie być najlepsze w porównaniu do innych wariantów, ale dla takich ludzi ważniejsze są po prostu inne rzeczy niż "optymalizacja finansowa".

Natomiast jeżeli chodzi o porównywanie różnych ofert, to na pewno lepiej by było, żeby ludzie posługiwali się IRR/NPV czy innymi obliczeniami, które pokazują faktyczne koszty.
W praktyce jednak rzadko kto tak postępuje - najczęściej oferty oceniane są "na oko". Poza tym trzeba pamiętać, że w leasingu koszt finansowania to nie wszystko. Liczy się jeszcze renoma leasingodawcy, to jak działa, jak traktuje pozyskanego klienta, na ile jest elastyczny, itd. - liczą się po prostu nie tylko finansowe względy. :)
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

Awatar użytkownika
ilonaw.91

Post autor: ilonaw.91 »

Odgrzebuje stary wątek, ale pilnie potrzebuje pomocy dokładnie w tym zakresie..

Muszę porównać leasing oper. i kredyt za pomocą NPV
W obu przypadkach jest wkład własny/opłata wstępna. Jak mam ją ująć do obliczeń?
Czy mam przyjąć okres 0 i od wartości środka trwałego odjąć opłatę wstępną?
Np.
0 = 200000 - 40000
1= -15000
2=-15000
itd.
Oraz czy do ujemnych przepływów (rat) dodać oszczędność z tarczy podatkowej?
Czyli np.
0 = 200000 - 40000
1= -15000+(15000*19%)
2=-15000 +(15000*19%)

Czy należy wybrać tą ofertę dla której NPV jest wyższe? Bo grzebie w sieci i zaczynam mieć wątpliwości..
Bardzo proszę o definicję NPV dla szarego człowieka z ulicy, tak żeby zrozumiał..

Bardzo proszę o pomoc.

ODPOWIEDZ