Jaka maksymalna pierwsza wpłata i dlaczego?
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Jaka maksymalna pierwsza wpłata i dlaczego?
Witam,
Jeden z leasingodawców kusi mnie leasingiem z pierwszą wpłatą 50% ale w innej firmie leasingowej powiedzieli że to nie zgodne z prawem i niebezpieczne w przypadku kontroli z US. Zależy mi na maksymalnie dużej wpłacie bo chce ją wrzucić jednorazowo w koszty (leasing samochodu osobowego).
Czy to rzeczywiście niebezpieczne? Nie mogę znaleźć w przepisach nigdzie takich ograniczeń co do wysokości pierwszej wpłaty. Bardzo proszę osoby zorientowane w temacie o wskazanie podstawy prawnej lub sposobów wyliczania maksymalnej pierwszej wpłaty.
Pozdrawiam,
bartek
Jeden z leasingodawców kusi mnie leasingiem z pierwszą wpłatą 50% ale w innej firmie leasingowej powiedzieli że to nie zgodne z prawem i niebezpieczne w przypadku kontroli z US. Zależy mi na maksymalnie dużej wpłacie bo chce ją wrzucić jednorazowo w koszty (leasing samochodu osobowego).
Czy to rzeczywiście niebezpieczne? Nie mogę znaleźć w przepisach nigdzie takich ograniczeń co do wysokości pierwszej wpłaty. Bardzo proszę osoby zorientowane w temacie o wskazanie podstawy prawnej lub sposobów wyliczania maksymalnej pierwszej wpłaty.
Pozdrawiam,
bartek
- Tomasz Piotrowski
- PRO
Re: Jaka maksymalna pierwsza wpłata i dlaczego?
E tam.
Można i 50% - parę firm to stosuje.
A w tej drugiej firmie podali Ci wykładnię dlaczego to ryzykowne? Czy tylko coś im dzwoni, ale nie wiedzą w którym kościele?
Z przepisów o leasingu nie ma ograniczeń co do wysokości wpłaty, może w odrębnych jest jakieś ryzyko, ale to niech podadzą w których.
Można i 50% - parę firm to stosuje.
A w tej drugiej firmie podali Ci wykładnię dlaczego to ryzykowne? Czy tylko coś im dzwoni, ale nie wiedzą w którym kościele?

Z przepisów o leasingu nie ma ograniczeń co do wysokości wpłaty, może w odrębnych jest jakieś ryzyko, ale to niech podadzą w których.

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Z tego co pamietam, max udział własny klienta to 45% ( te dodatkowe 5% moze byc potraktowane jako koszty oplaty manipulacyjnej). Wpłata powyzej 45% jest traktowana jako sprzedaz na raty i moze byc pozniej przyczyna problemow z US.
oczywiscie moge sie mylic, czekam na uwagi
- Michał Krupiński
- PRO
No z tego co pamiętam to właśnie tak jest... tzn. to przyświecało wprowadzeniu regulacji zdaje się w 1998 roku, które trochę normowały leasing.Wpłata powyzej 45% jest traktowana jako sprzedaz na raty i moze byc pozniej przyczyna problemow z US.
Chodziło o to, żeby leasing nie był pozorowany tylko po to, żeby uzyskać możliwość odliczenia podatku, a w rzeczywistości była to sprzedaż lub sprzedaż na raty.
Przypomnę, że do tego momentu umowę leasingu operacyjnego można było zawierać na zaledwie kilka miesięcy i wszystkie opłaty stawały się kosztem.
Doszło do takiego absurdu jak leasing norweski - BTW: kilka lat temu Leszek Czarnecki przyznał się, że wymyślili ten manewr na wyjeździe do Norwegii i tak postanowili go nazwać...

Polegało to mniej więcej na tym, że można było wpłacić np. 90% czynszu inicjalnego, zapłacić ze trzy raty i wykupić przedmiot.
W efekcie korzystający miał od ręki astronomiczne koszty, których nie mógłby zaliczyć tak szybko w przypadku zwykłego zakupu.
Przyznam się, że sam teraz też nie wiem gdzie są te regulacje uwzględnione. Tak jak napisał Tomek, w PIT i CIT tego nie widać. Z ciekawości zadzwoniłem nawet do KIP i dwie osoby niezależnie powiedziały mi, że w ustawach podatkowych nie ma ograniczeń co do wysokości wpłaty, ale nie wiedzą gdzie są.

Jak ktoś wie gdzie dokładnie są, to niech da znać.

"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."