Raty leasingu powinny już wyraźnie spaść w porównaniu do lipcowego "szczytu"

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
FmLeasing.pl
FmLeasing.pl

Raty leasingu powinny już wyraźnie spaść w porównaniu do lipcowego "szczytu"

Post autor: FmLeasing.pl »

Rada Polityki Pieniężnej trzykrotnie z rzędu obniżyła oprocentowanie stóp procentowych, łącznie o 75 pkt. proc. Najważniejsze stopy procentowe w Polsce wynoszą obecnie 4%. Konsekwencją decyzji RPP są malejące stawki Wibor.
...
Czytaj więcej: O tyle powinny zmaleć raty leasingu od lipca
http://www.FmLeasing.pl | Kontakt: news(at)fmleasing.pl

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Tomasz Piotrowski
PRO

Re: O tyle powinny zmaleć raty leasingu od lipca

Post autor: Tomasz Piotrowski »

W takich sytuacjach z pomocą może przyjść interwencja i złożenie pisma/wniosku, o obniżkę raty w związku ze zmianą stawek Wibor.
Niedawno czytałem OWUL tylko nie pamiętam której firmy, gdzie był punkt, że o obniżkę trzeba się zwrócić na piśmie. :o 8-)

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Post autor: Michał Krupiński »

Tomek_P pisze:
W takich sytuacjach z pomocą może przyjść interwencja i złożenie pisma/wniosku, o obniżkę raty w związku ze zmianą stawek Wibor.
Niedawno czytałem OWUL tylko nie pamiętam której firmy, gdzie był punkt, że o obniżkę trzeba się zwrócić na piśmie. :o 8-)
Też widziałem takie umowy, ale niestety też nie pamiętam, których to firm dotyczyło.
Ale potwierdzam, że są takie rozwiązania w stylu "nie upomnisz się, to nie masz".

Trochę to słabe, ale z drugiej strony i tak lepsze niż jak są rozwiązania, że wszystko zależy od wyłącznie widzimisię. :roll:
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
Spayker
PRO

Post autor: Spayker »

Jeden z "lubianych" leasingów fabrycznych na pewno tak ma ;)

Awatar użytkownika
marcinmaciek

Post autor: marcinmaciek »

w mojej umowie z getin leasing zawartej 14.12.2011 jest wpisany WIBOR 3M 4,951% Mam rozpiskę z wyliczonymi ratami do końca umowy. Czy w takim wypadku oni sami powinni zmniejszyć ratę z powodu spadku wibor 3M czy też nie...? Czy może ten wibor 3M który mam wpisany do umowy jest stały przez cały okres?
pozdrowienia

Awatar użytkownika
Tomasz Piotrowski
PRO

Post autor: Tomasz Piotrowski »

marcinmaciek pisze:Czy może ten wibor 3M który mam wpisany do umowy jest stały przez cały okres?
Nie jest stały.

Zapis w OWUL Getin jest następujący:
6. Wysokość opłat leasingowych jest zmienna i może podlegać przeszacowaniu w pierwszym dniu każdego
kwartału kalendarzowego w przypadku zmiany stawki WIBOR 3M dla umów wyrażonych w złotych, EURIBOR 3M
dla umów indeksowanych kursem EUR, LIBOR 3M dla umów indeksowanych kursem USD oraz umów
indeksowanych kursem CHF, w stosunku do stawki ostatnio obowiązującej tj. stawki z dnia zawarcia umowy
leasingu albo wynikającej z ostatnio dokonanego przeszacowania. Przeszacowania może dokonać Leasingodawca,
o czym zawiadomi Leasingobiorcę na piśmie, a zmienione opłaty zostaną ujęte w wystawianych fakturach VAT.
Zmiana opłat leasingowych następuje począwszy od drugiego miesiąca kwartału, po którym nastąpiła zmiana stawki
WIBOR 3M/EURIBOR 3M/LIBOR 3M i nie powoduje konieczności zawarcia aneksu do umowy leasingu.
Zwracam uwagę na słowo "może" w tym zapisie, co w skrócie oznacza, że jak się nie upomnisz to pies z kulawą nogą nie zainteresuje się, żeby obniżyć opłaty. ;)

Awatar użytkownika
marcinmaciek

dzięki za odpowiedź

jest jakiś wzór pisma, które należy wysłać aby przeliczyli wysokość raty? Co w takim piśmie powinno się znaleźć? Od kiedy mogę rządać obniżenia raty?
Dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Post autor: Michał Krupiński »

marcinmaciek pisze:dzięki za odpowiedź

jest jakiś wzór pisma, które należy wysłać aby przeliczyli wysokość raty? Co w takim piśmie powinno się znaleźć? Od kiedy mogę rządać obniżenia raty?
Dzięki za pomoc.
Nie ma żadnego wzoru, podobnie jak nie ma pewności, że Twoja interwencja przyniesie jakiś skutek. Tym bardziej więc nie masz czego żądać, bo zawarłeś umowę z firmą, która zostawiła sobie właśnie taką furtkę dowolności.

Nie ma też opcji, żebyś domagał się obniżenia wstecznego (za raty już zapłacone) - jeśli dobrze zrozumiałem, że o to pytasz.

Ja na Twoim miejscu najpierw zadzwoniłbym na infolinię lub najlepiej skontaktował się z handlowcem, który Cię obsługiwał i dowiedział się do kogo można kierować jakieś pisma, itd. i co najlepiej zrobić.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
marcinmaciek

rozumiem, dzięki za informacje, po weekendzie zadzwonię na infolinię i dam znać co udało mi się ugrać.

Pozdrowienia.

Awatar użytkownika
marcinmaciek

dzwoniłem na infolinie i powiedzieli mi, że trzeba napisać pismo i oni w ciągu 10 dni odeślą papierową odpowiedź. Pismo napisałem i czekam :)

ODPOWIEDZ