Cesja umowy leasingu
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Cesja umowy leasingu
Jak to jest z tymi cesjami umowy leasingu. Uzyskałem informacje iż dla umów zawartych po 01.01.2013r. jeśli przedstawi się podmiot który ma dla leasingodawcy zdolność, to następuje prosta podmiana leasingobiorcy. Natomiast w przypadku umów zawartych przed 01.01.2013r. następuje rozwiązanie umowy, ponowna wycena i podpisywana jest nowa umowa.
Takie rozwiązanie jest skrajnie dla mnie niekorzystne, ponieważ do spłaty pozostało kilka rat, a jak ponownie wycenią auto to będzie drugi raz spłacane. No i pewnie różnicy nie zwrócą, bo po co...
Ma ktoś doświadczenie w tej materii?
Takie rozwiązanie jest skrajnie dla mnie niekorzystne, ponieważ do spłaty pozostało kilka rat, a jak ponownie wycenią auto to będzie drugi raz spłacane. No i pewnie różnicy nie zwrócą, bo po co...
Ma ktoś doświadczenie w tej materii?
- Tomasz Piotrowski
- PRO
- kolorado80
Re: Cesja umowy leasingu
Witam czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego w millenium można zrobić cesję umowy z 2012 a w Getinie nie można. Mam do oddania dwa samochody z 2012 roku umowy na 60 m-cy spłaconych 36 rat a Getin mówi że się nie da zrobić cesji, pół roku wcześniej podobny temat zrobiliśmy z millenium i można było. Identyczne umowy identyczny okres trwania
A ile jest teraz do końca leasingu? Czy czasem nie mniej niż 24 miesiące?kolorado80 pisze:Witam czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego w millenium można zrobić cesję umowy z 2012 a w Getinie nie można. Mam do oddania dwa samochody z 2012 roku umowy na 60 m-cy spłaconych 36 rat a Getin mówi że się nie da zrobić cesji, pół roku wcześniej podobny temat zrobiliśmy z millenium i można było. Identyczne umowy identyczny okres trwania
- kolorado80
jak złożyliśmy wniosek to zostało 25rat teraz już jest 24 ale odmawiają dokonania cesji powołując się na to że umowa jest z 2012
- Michał Krupiński
- PRO
Niestety przed 2013 rokiem cesja leasingu nie była uregulowana podatkowo, a fiskus stał na stanowisku, że (najczęściej) umowa leasingu po przeniesieniu prawa na nowy podmiot przestaje być umową leasingu na gruncie podatkowym.kolorado80 pisze:jak złożyliśmy wniosek to zostało 25rat teraz już jest 24 ale odmawiają dokonania cesji powołując się na to że umowa jest z 2012
Leasingodawcy stosowali różne rozwiązania, żeby iść klientom na rękę. Najczęściej rozliczano umowę ze starym klientem, a nowy podpisywał nową umowę na okres co najmniej 24 miesięcy i na wartość +/- rynkową, żeby fiskus nie miał się czego czepić.
Niestety są też leasingodawcy, którzy niechętnie idą klientom na rękę i uniemożliwiają cesję lub jakąkolwiek inną formę "przeniesienia" umowy na inny podmiot.
I to jest właśnie odpowiedź dlaczego Millennium może, a Getin "nie może".

"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)