Piszę tutaj ponieważ wiem, że znacie się na rzeczy, a ja jestem w takiej sytuacji, że nie wiem co dla mnie będzie najłatwiejsza, a zarazem najszybsze.
Aktualnie mieszkam zagranicą i nie szybko wrócę do Polski. Wcześniej prowadziłem działalność gosp. tutaj w Polsce i miałem (mam) leasing w Raiffeisen. Przeszły mi właśnie dwa lata spłacania (50% czasu trwania umowy) więc wiem, że doszła mi możliwość wykupienia samochodu, tylko biorąc pod uwagę, że będę musiał liczyć to jako dochód i oddać VAT + podatek dochodowy do US, to nie wygląda to zbyt atrakcyjnie. Pozostaje mi więc oddanie samochodu lub cesja. Naczytałem się nieco, że z oddaniem jest amortyzacja, ale według aktualnej wyceny tego modelu do ilości spłaconych rat, bank powinien wyjść na tym korzystnie, a co za tym idzie nie powinienem nic dopłacać.
Jak wygląda cesja, to szczerze nie do końca się orientuję na tą chwilę. Wiem, tylko podstawę - podmiot jest przekazywany na inna działalność, ale jak wygląda sprawa podatkowa?
Dodam, że jestem aktualnie w Polsce więc chciałbym to załatwić stosunkowo szybko, tak więc terminy też gonią

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Dawid