rozliczenie umowy vat

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
moniot

rozliczenie umowy vat

Post autor: moniot »

Dzień dobry,
Wziąłem leasing na samochód osobowy. Jest to leasing operacyjny. 3 lata. Zapłaciłem opłatę wstępną oraz jedną ratę. Ostatnio pojawiły się pewne problemy finansowe. W przeciągu 3 miesięcy może się zdarzyć, że nie będę w stanie płacić dalej rat. Chciałbym spytać czy jeżeli umowa zostanie rozwiązana i naliczone pozostałe raty to będą one opiewać na kwotę netto+vat (1050zł+250złvat) czy po prostu same netto (nie jestem płatnikiem vat). Wiem, że dług będzie pomniejszony o wartość sprzedanego samochodu. W ogóle można gdzieś sprawdzić ile trzeba będzie oddać w przypadku rozwiązania umowy? Nie chce dzwonić do leasingodawcy i pytać aby nie sygnalizować mu że coś jest/może być nie tak. Proszę o odpowiedź albo jakieś wskazówki. Dziękuje

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
palacz

Re: rozliczenie umowy vat

Post autor: palacz »

moniot pisze:Dzień dobry,
Wziąłem leasing na samochód osobowy. Jest to leasing operacyjny. 3 lata. Zapłaciłem opłatę wstępną oraz jedną ratę. Ostatnio pojawiły się pewne problemy finansowe. W przeciągu 3 miesięcy może się zdarzyć, że nie będę w stanie płacić dalej rat. Chciałbym spytać czy jeżeli umowa zostanie rozwiązana i naliczone pozostałe raty to będą one opiewać na kwotę netto+vat (1050zł+250złvat) czy po prostu same netto (nie jestem płatnikiem vat). Wiem, że dług będzie pomniejszony o wartość sprzedanego samochodu. W ogóle można gdzieś sprawdzić ile trzeba będzie oddać w przypadku rozwiązania umowy? Nie chce dzwonić do leasingodawcy i pytać aby nie sygnalizować mu że coś jest/może być nie tak. Proszę o odpowiedź albo jakieś wskazówki. Dziękuje
Raty będą z VAT.

Nie da się sprawdzić z góry ile będzie do dopłaty. Nie możesz poszukać kogoś kto przejmie od ciebie umowę?

Awatar użytkownika
moniot

Wiem, że jest taka opcja. Cesja. Myśli pan, że są chętni na przejmowanie leasingów? Gdzie szukać potencjalnych ludzi gotowych do przejęcia? Olx, allegro? Na stronie leasingodawcy jest opcja żeby im zgłosić chęć cesji.

Awatar użytkownika
Lui
PRO

Post autor: Lui »

moniot pisze:Wiem, że jest taka opcja. Cesja. Myśli pan, że są chętni na przejmowanie leasingów? Gdzie szukać potencjalnych ludzi gotowych do przejęcia? Olx, allegro? Na stronie leasingodawcy jest opcja żeby im zgłosić chęć cesji.
Są chętni na przejmowanie leasingu. Allegro, otomoto, itp. jest tam sporo ogłoszeń tego typu. Poprzez stronę leasingodawcy oczywiście także warto szukać zainteresowanych.
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
moniot

Mam jeszcze pytanie do użytkowników. Co sądzicie o firmach które ogłaszają się że przejmą leasing? Chodzi tu o przedsiębiorców którzy kupują zadłużone spółki, kredyty, przejmują leasingi. Jest to normalne czy to jakieś oszustwo z którego mogą być tylko problemy?

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Post autor: Michał Krupiński »

moniot pisze:Mam jeszcze pytanie do użytkowników. Co sądzicie o firmach które ogłaszają się że przejmą leasing? Chodzi tu o przedsiębiorców którzy kupują zadłużone spółki, kredyty, przejmują leasingi. Jest to normalne czy to jakieś oszustwo z którego mogą być tylko problemy?
Nie powiem, że wiem czy tak jest w każdym przypadku, bo tego nie wiem - możliwe, że są jakieś uczciwe przejęcia - ale często to jest wałek.

Spółki przejmuje się i przerejestrowuje na słupy, które są nie do odnalezienia dla organów. Na takie spółki robi się różne wałki, m.in. przejmuje leasing, przedmiot leasingu dostaje nóg, a leasingodawca nie jest w stanie odnaleźć ani spółki ani zarządu.

Leasingodawcy znają proceder, dlatego nie zgodzą się na cesję jeżeli dobrze nie zweryfikują firmy.

Generalnie radziłbym zachować dużą ostrożność - jak wspomniałem - nie wykluczam, że są też uczciwe oferty przejęcia leasingu.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
moniot

Wszystko rozumiem. Szukam przejemcy ale nikt konkretny narazie się nie zgłasza. Mam możliwość wynajęcia takiego przedmiotu? Co o tym sądzicie? Wiem że jest potrzebna zgoda leasingodawcy. Czy jak wynajmę samochód to moge zawiesić działalność gospodarczą i z rat najmu spłacać leasing?

Awatar użytkownika
Lui
PRO

Post autor: Lui »

moniot pisze:Wszystko rozumiem. Szukam przejemcy ale nikt konkretny narazie się nie zgłasza. Mam możliwość wynajęcia takiego przedmiotu? Co o tym sądzicie? Wiem że jest potrzebna zgoda leasingodawcy. Czy jak wynajmę samochód to moge zawiesić działalność gospodarczą i z rat najmu spłacać leasing?
Podatkowo jest dozwolony podnajem i zawieszenie działalności, ale i tak musisz uzgodnić z leasingodawcą co on na to. Raczej nie powinno być problemu, ale musisz się zapytać.
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.

Awatar użytkownika
wubek

Post autor: wubek »

Rzeczywistość jest taka, że podmioty finansujące nie są w stanie kontrolować w jaki sposób korzystający rozporządza środkiem trwałym, będącym przedmiotem umowy leasingowej. Więc część klientów decyduje się na taki krok nie uzgadniając sprawy z właścicielem przedmiotu, czyli firmą leasingową.

Firma leasingowa może, ale nie musi zgodzić się na podnajem. W większości przypadków należy złożyć odpowiedni wniosek pobrany ze strony finansującego, w którym zawarte są dane aktualnego korzystającego oraz dane podnajemcy, wnieść umowną opłatę zgodnie z TOiP i to tyle.

Gorzej, jeśli korzystający oddaje w używanie przedmiot leasingu osobie trzeciej bez wiedzy oraz zgody finansującego i następuje szkoda. Najgorszy przypadek to szkoda całkowita.

Padają pytania kto, co i dlaczego. Ubezpieczyciel odmawia wypłaty odszkodowania, więc ewentualny GAP nie zadziała.
Za dużo problemów aby ryzykować.

Reasumując, na pewno warto wystąpić oficjalnie o możliwość podnajmu przedmiotu leasingu innemu podmiotowi. Nie warto w uzasadnieniu na wniosku wspominać o kłopotach finansowych ;)

ODPOWIEDZ