leasing na 2 lata i moje wątpliwości
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
- sonnenberg
leasing na 2 lata i moje wątpliwości
Witajcie serdecznie, kolejny leasing przede mną - już trzeci. Pierwszy 35 miesięcy w getinie bez problemów rozliczony, drugi w mleasing również 35 m-cy już w połowie spłacony.
Teraz chcę spróbować leasingu 2-letniego. Ale ofert jak na lekarstwo...auto nowe z salonu za 125500 brutto, wpłata własna maksymalna dopuszczalna - 45% to max co można wpłacić. Wykup to 19% bo podobno inaczej się nie da...
Z uwagi na niski WIBOR, wysoką wpłatę i krótki okres spodziewałem się ofert na poziomie 101-102% - przynajmniej tak mi się wydawało po ocenie poprzednich moich leasingów. Rzeczywistość jest mocno inna - mało ofert i wartości 104%...czy rzeczywiście leasing 2-letni wychodzi mniej korzystnie niż 3-letni?
Pozdrawiam
Teraz chcę spróbować leasingu 2-letniego. Ale ofert jak na lekarstwo...auto nowe z salonu za 125500 brutto, wpłata własna maksymalna dopuszczalna - 45% to max co można wpłacić. Wykup to 19% bo podobno inaczej się nie da...
Z uwagi na niski WIBOR, wysoką wpłatę i krótki okres spodziewałem się ofert na poziomie 101-102% - przynajmniej tak mi się wydawało po ocenie poprzednich moich leasingów. Rzeczywistość jest mocno inna - mało ofert i wartości 104%...czy rzeczywiście leasing 2-letni wychodzi mniej korzystnie niż 3-letni?
Pozdrawiam
Re: leasing na 2 lata i moje wątpliwości
Przy tych warunkach IRR musiałby być 2%, żeby koszt całkowity wyszedł 101,5%.
Czyli marża finansującego 0,3%.
Sam musisz przyznać, że to nie jest zarobek.
Poza tym im większa wpłata własna tym droższa oferta, bo leasingodawca ma mniejszy zarobek na transakcji i duży podatek na dzień dobry.
To samo z okresem. Im krótszy tym mniejsze zarobek.
Dlatego 36 miesięcy w efektywnym oprocentowaniu wychodzi lepiej niż 24 miesiące.
Czyli marża finansującego 0,3%.

Poza tym im większa wpłata własna tym droższa oferta, bo leasingodawca ma mniejszy zarobek na transakcji i duży podatek na dzień dobry.
To samo z okresem. Im krótszy tym mniejsze zarobek.
Dlatego 36 miesięcy w efektywnym oprocentowaniu wychodzi lepiej niż 24 miesiące.
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
- sonnenberg
cześć
dzięki za wyjaśnienia, domyślałem się, że takie krótkie leasingi z dużą wpłatą są mało opłacalne dla firm...
zadam w takim wypadku takie przewrotne pytanie - czy lepiej(taniej) wziąć leasing na 2 czy 3 lata. Wpłata własna nadal 45%, wykup przy 3 latach 1%. Dla mnie chyba bez różnicy czy na 2 czy 3 lata ten leasing...mam nadzieję, że się jasno wyraziłem.
Pozdrowienia
dzięki za wyjaśnienia, domyślałem się, że takie krótkie leasingi z dużą wpłatą są mało opłacalne dla firm...
zadam w takim wypadku takie przewrotne pytanie - czy lepiej(taniej) wziąć leasing na 2 czy 3 lata. Wpłata własna nadal 45%, wykup przy 3 latach 1%. Dla mnie chyba bez różnicy czy na 2 czy 3 lata ten leasing...mam nadzieję, że się jasno wyraziłem.
Pozdrowienia
- Michał Krupiński
- PRO
Generalnie zasada jest taka, że im dłuższy okres leasingu, tym niższe oprocentowanie rzeczywiste.sonnenberg pisze:cześć
Pozdrowienia
Ale który okres jest lepszy, to już wszystko zależy jakie kto ma priorytety - najwięcej zależy od tego jak długo ma być wykorzystywany przedmiot leasingu.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
Wysoka cena samochodu też robi trochę swojego, bo amortyzacja dla leasingodawcy jest ograniczona do 20.000 euro
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.
Ale w Getin masy przecież ofertę na 2 lata...
- sonnenberg
witajcie
pojawiła się taka oferta z vw leasing:
35 rat, 45% wpłaty własnej, 1% wykupu - koszt całkowity 100,65%
ale do tego obowiązkowo gap i ubezp kom. w wysokości 260,18/m-c
nigdy nie brałem leasingu z ubezpieczeniem w racie leasingowej - czy są jakieś korzyści z tego tytułu? I czy ta oferta łącznie jest lepsza niż klasyczna oferta leasingowa?
Pozdrowienia
nigdy nie brałem leasingu z ubezpieczeniem w racie leasingowej - czy są jakieś korzyści z tego tytułu? I czy ta oferta łącznie jest lepsza niż klasyczna oferta leasingowa?
Pozdrowienia
- Michał Krupiński
- PRO
Ubezpieczenie wliczone w raty obligatoryjnie staje się droższe o VAT. Jeżeli jest płacone oddzielnie, jest zwolnione.sonnenberg pisze:witajcie
Pozdrowienia
Dodatkowo przy rozliczeniu umowy zakończonej wcześniej, kwoty ubezpieczenia wliczone w raty biorą częściowo udział w rozliczeniu. Czyli kwota należna leasingodawcy może być trochę większa niż gdyby tego ubezpieczenia nie było w ratach.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."