Santander wprowadza w błąd podając koszt całkowity leasingu
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Santander wprowadza w błąd podając koszt całkowity leasingu
Pytanie do ludzi z branży. Czy zauważyliście, że Santander Consumer Multirent podaje zaniżony koszt całkowity na ofertach leasingu?
- Jarosław Król
- Administracja
Re: Santander wprowadza w błąd podając koszt całkowity leasingu
Potwierdzam. Robią tak.PawWroc pisze:Pytanie do ludzi z branży. Czy zauważyliście, że Santander Consumer Multirent podaje zaniżony koszt całkowity na ofertach leasingu?
A to nie może chodzić o to, że nie doliczają wykupu do kosztu całkowitego?
Nie to nie o to chodzi.palacz pisze:A to nie może chodzić o to, że nie doliczają wykupu do kosztu całkowitego?
Normalnie masz podany koszt całkowoty na ofercie dajmy na to 109,5%. Problem w tym, że jak dodasz do siebie wszystkie opłaty to po przeliczeniu wychodzi, że prawdziwy koszt całkowity wychodzi większy. I nie jest to równa liczba jak wykup lub opłata manipulacyjna. Nie wyjdzie 110,5% tylko dajmy na to 110,94%.
Nie wiem czy jasno to opisałem

- Michał Krupiński
- PRO
Wszystko się zgadza. Santander ma jakiś problem z wyliczaniem kosztu całkowitego. Nie wiem jaka jest tego przyczyna. Mam nadzieję, że nie jest to ordynarna manipulacja skierowana do klientów, którzy patrzą tylko na ten parametr.
Nie zastanawiałem się też jaka jest metodologia wyliczania tego kosztu. Z pewnością nie jest to zwyczajowe i przyjęte w branży: (czynsz inicjalny + suma rat + wykup) / wartość przedmiotu leasingu = Koszt całkowity.
Ponieważ analizujemy użytkownikom FmLeasing.pl oferty, to mogę stwierdzić, że za każdym razem koszt w ofertach Santandera jest "błędny".
Przykład z dziś. Koszt całkowity podany na ofercie SCM to 105,99%, a w rzeczywistości wynosi on 108,21%. Różnica spora...
Jak klient nie spojrzy uważnie, to może dać się nabrać, żeby nie powiedzieć oszukać.
Nie zastanawiałem się też jaka jest metodologia wyliczania tego kosztu. Z pewnością nie jest to zwyczajowe i przyjęte w branży: (czynsz inicjalny + suma rat + wykup) / wartość przedmiotu leasingu = Koszt całkowity.
Ponieważ analizujemy użytkownikom FmLeasing.pl oferty, to mogę stwierdzić, że za każdym razem koszt w ofertach Santandera jest "błędny".
Przykład z dziś. Koszt całkowity podany na ofercie SCM to 105,99%, a w rzeczywistości wynosi on 108,21%. Różnica spora...

Jak klient nie spojrzy uważnie, to może dać się nabrać, żeby nie powiedzieć oszukać.

"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Michael, dzięki za odp
Właśnie o to mi chodziło. Dobrze wiedzieć, że nie tylko ja się z tym spotykam
Właśnie o to mi chodziło. Dobrze wiedzieć, że nie tylko ja się z tym spotykam

- Tomasz Piotrowski
- PRO
No muszę napisać, że dziś po raz pierwszy od dłuższego czasu spotkałem się z ofertą Santandera, w której koszt całkowity podany jest prawidłowo. 
Może przeczytali ten wątek?

Może przeczytali ten wątek?

- Tomasz Piotrowski
- PRO
Niestety od ostatniego wpisu wszystkie oferty SCM, które widziałem są ponownie z nieprawidłowym kosztem całkowitym. Chociaż przekłamanie nie jest takie duże - w okolicach 0,5 pkt. proc.