Problem z porównaniem wielu kalkulacji leasingu. Różne Wibory

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
sushi

Problem z porównaniem wielu kalkulacji leasingu. Różne Wibory

Post autor: sushi »

Dzień dobry,

Mam pewien problem z analizą kilku ofert leasingu. Od każdej z firm otrzymałem ofertę opartą na innej stawce WIBOR 1M, przez co porównanie ofert jest w takim kształcie jak mam to zestawione w Excelu zupełnie nierzetelne. Rozrzut jest dość duży, bo od 2,11 do 2,52. Oferty pochodzą od 10 firm, na 4 marki po 3 modele z 4 sposobami finansowania. Korzystam z kalkulatora kredytowego zamieszczonego na tej stronie, ale do tej analizy trudno go będzie użyć choćby ze względu na mnogość ofert, które musiałbym ręcznie przeliczyć.

Rozwiązanie widzę w obliczeniu rzeczywistej marży leasingodawcy, a potem podstawieniu jednej stawki WIBOR do wszystkich ofert i policzeniu kosztów wg. moich wyliczeń na tej podstawie. Problem w tym, że kompletnie nie mam pojęcia jakich formuł użyć w Excelu. Jak podstawiam (w kalkulatorze) WIBOR oraz marżę podaną przez bank, to nie zgadza się wyliczona rata, a jak policzę oprocentowanie przez podstawienie raty to oprocentowanie różni się od tego podanego przez bank, w dodatku różni się w ofertach od tego samego leasingodawcy. Proszę o pomoc!

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
sushi

Re: Problem z porównaniem wielu kalkulacji leasingu. Różne Wibory

Ale w takim przypadku biorę pod uwagę przepływy z oferty, którą leasingodawca przeliczył dla Wibor 1M o wartości x. Inny Leasingodawca przeliczył dla x+0,1, porównanie nie będzie prawdziwe, bo inna była ich referencja.

Może inne rozwiązanie tego problemu: Leasingodawcy podali mi marże, jakie doliczali do Wiboru w kalkulacji. Niestety, po przeliczeniu oferty kalkulatorem marża podana przez program jest wyższa, niż ta podana przez oferenta. Oczywiście te wyliczone marże różnią się między sobą w ofercie tego samego leasingodawcy przy różnych modelach finansowania (O% 1%, 5% 1%, 0% RV, 5% RV). Dlatego wydaje mi się, że leasingodawcy określają tą marżę gdzieś na wejściu do algorytmu, którego nie znam. Może zna ktoś metody ich obliczania?

Awatar użytkownika
Gość

Post autor: Gość »

Chcę porównać oferty leasingów od kilku leasingodawców, którzy do kalkulacji użyli różnych stawek WIBOR1M. A do porównania mogę jakiegokolwiek wskaźnika, IRR, NPV, a nawet prostej sumy kosztów leasingu. Potrzebuję tylko sprowadzić oferty od kilku leasingodawców do takiej samej wysokości WIBOR1M.

Awatar użytkownika
Lui
PRO

Post autor: Lui »

Trochę z innej beczki, ale myślę, że to może być ważne.

Różnice w WIBOR wynikają najprawdopodobniej z tego, że oferty były przygotowywane na przestrzeni kilku dni. W ubiegłym tygodniu stopy poszły w dół więc Wibor mocno się zmienił. W jeden dzień spadek było o kilka dziesiątych punktu %.

Jeżeli będziesz podpisywał umowę to i tak każdy leasingodawca będzie musiał wpisać do niej aktualny Wibor. Nie wiem czy nie lepiej będzie poprosić handlowców, którzy przygotowali ofertę na "starym" Wiborze o aktualizację.

Bo wcale nie jest powiedziane, że jak teraz obliczysz marżę, to że ona zostanie zachowana przy podpisaniu umowy po aktualizacji Wiboru. Bo handlowiec może przyjąć, że zaakceptowałeś "ratę" więc "przesunie suwak" z Wiboru na większą marżę a oferta pozostanie bez zmian - jeśli wiesz co mam na myśli. ;)
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
sushi

Masz rację, i przewidziałem taki scenariusz dlatego wszystkich poprosiłem o podanie marży w ofercie, ważność każdej oferty 30 dni.
A pisanie do handlowców żeby stworzyli ofertę w oparciu o jedną marżę nie wchodzi w grę, bo analiza jest na wczoraj... Do fajrantu muszę coś wymyślić, póki co pomysłów brak.

Awatar użytkownika
wubek

Post autor: wubek »

Narobiłeś sobie sam kłopotu :) Oferty czołowych firm leasingowych są bardzo zbliżone. Powinieneś porównać tabele opłat i prowizji, bo %-ty nie wszystko Tobie powiedzą ;)

ODPOWIEDZ