Weryfikacja ofert i ocena.
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Weryfikacja ofert i ocena.
Witam, chcę sfinansować zakup nowej maszyny do lodów, dostałem dziś takie oto dwie oferty, co o nich sądzicie? Która korzystniejsza? Która firma mniej problematyczna? Dałem niedawno zapytanie o ofertę na portalu, zobaczę jeszcze co inni zaproponują ale jestem ciekaw jak te wyglądają?
EFL
wpłata 5% czyli 2499,95
47 rat 867,13 netto + /265,95 część wartości końcowej/
wykup 25% czyli 12499,75. Wysoki wykup wynika z amortyzacji maszyny, która wynosi 10% stąd możliwość rozłożenia go na raty i doliczenia do rat leasingu.
Całość leasingu 111,51%
BZ WBK
wpłata 10% 4999 netto
47 rat 1041,98
wykup 7% czyli 3499,93
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
EFL
wpłata 5% czyli 2499,95
47 rat 867,13 netto + /265,95 część wartości końcowej/
wykup 25% czyli 12499,75. Wysoki wykup wynika z amortyzacji maszyny, która wynosi 10% stąd możliwość rozłożenia go na raty i doliczenia do rat leasingu.
Całość leasingu 111,51%
BZ WBK
wpłata 10% 4999 netto
47 rat 1041,98
wykup 7% czyli 3499,93
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
- Michał Krupiński
- PRO
Re: Weryfikacja ofert i ocena.
Roczne oprocentowanie wynosi w pierwszej ofercie 5,84%, a w drugiej 7,43%, więc różnica duża.
BZ WBK jest ogólnie lepszym leasingodawcą niż EFL, ale trzeba negocjować.
BZ WBK jest ogólnie lepszym leasingodawcą niż EFL, ale trzeba negocjować.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
A WBK stosuje inną stawkę amortyzacji dla maszyn do robienia lodów? 

A to nie EFL stosuje złą?thewas1 pisze:A WBK stosuje inną stawkę amortyzacji dla maszyn do robienia lodów?
Większość spożywki ma amortyzację 14%.
Już wiem, sprawdziłem, EFL źle dobrał kwotę amortyzacji, ta wynosi jednak 14 a nie 10%. Dostałem jeszcze ciekawą ofertę, proszę o ocenę.
PKO Leasing 47 miesięcy
Opłata wstępna 10%
Rata miesięczna 1023,41
Opłata końcowa 6%
Suma opłat 112,20
Koszt dodatkowy to ubezpieczenie roczne ok 180zł, podobne warunki, zaproponowało Millenium ale oni chcą ubezpieczenie w kwocie 4% rocznie wartości netto..
Dobra, muszę coś wybrać, proszę o porównanie doświadczonych użytkowników i pomoc w wyborze, WBK czy PKO? Co uważacie za korzystniejsze i pewniejsze? I jeszcze jedno pytanie, tak z ciekawości i na przyszłość, co uważacie za lepsze rozwiązanie, niski wykup czy wysoki lecz spłacany w ratach wraz z ratami leasingowymi? Koszty podobne, lecz w jednej opcji wyższa faktura co miesiąc a drugiej na koniec wysoka.
PKO Leasing 47 miesięcy
Opłata wstępna 10%
Rata miesięczna 1023,41
Opłata końcowa 6%
Suma opłat 112,20
Koszt dodatkowy to ubezpieczenie roczne ok 180zł, podobne warunki, zaproponowało Millenium ale oni chcą ubezpieczenie w kwocie 4% rocznie wartości netto..
Dobra, muszę coś wybrać, proszę o porównanie doświadczonych użytkowników i pomoc w wyborze, WBK czy PKO? Co uważacie za korzystniejsze i pewniejsze? I jeszcze jedno pytanie, tak z ciekawości i na przyszłość, co uważacie za lepsze rozwiązanie, niski wykup czy wysoki lecz spłacany w ratach wraz z ratami leasingowymi? Koszty podobne, lecz w jednej opcji wyższa faktura co miesiąc a drugiej na koniec wysoka.
- Michał Krupiński
- PRO
Koszt - 6,17%huba25 pisze:Już wiem, sprawdziłem, EFL źle dobrał kwotę amortyzacji, ta wynosi jednak 14 a nie 10%. Dostałem jeszcze ciekawą ofertę, proszę o ocenę.
PKO Leasing 47 miesięcy
Opłata wstępna 10%
Rata miesięczna 1023,41
Opłata końcowa 6%
Suma opłat 112,20
4%?huba25 pisze:Koszt dodatkowy to ubezpieczenie roczne ok 180zł, podobne warunki, zaproponowało Millenium ale oni chcą ubezpieczenie w kwocie 4% rocznie wartości netto..

Może coś się pomyliło handlowcowi, bo taki koszt to jest na środki transportu, a nie na maszyny, za które koszt ubezpieczenia jest zazwyczaj symboliczny. A może to chodzi o cały okres leasingu?
To moje prywatne zdanie, niemniej poparte jakąś tam wiedzą (wliczając znajomość warunków umownych + TOIP):huba25 pisze:Dobra, muszę coś wybrać, proszę o porównanie doświadczonych użytkowników i pomoc w wyborze, WBK czy PKO? Co uważacie za korzystniejsze i pewniejsze?
1. BZWBK
2. Millennium
3. EFL
4. PKO
Jeżeli oprocentowanie jest na tym samym poziomie, to obiektywnie lepiej jest nie płacić wykupu w ratach, bo nie można go zaliczyć do kosztów podatkowych (dopiero po otrzymaniu faktury wykupowej na koniec), a jednak "zamraża się" gotówkę - nawet jeżeli to symboliczna kwota. Teoretycznie lepiej jest wpłacać na konto oszczędnościowe niż płacić leasingodawcy...huba25 pisze:I jeszcze jedno pytanie, tak z ciekawości i na przyszłość, co uważacie za lepsze rozwiązanie, niski wykup czy wysoki lecz spłacany w ratach wraz z ratami leasingowymi? Koszty podobne, lecz w jednej opcji wyższa faktura co miesiąc a drugiej na koniec wysoka.
Natomiast subiektywnie, to już jest kwestia znajomości swojego charakteru i przewidywania kondycji finansowej... No bo jeżeli na koniec leasingu będzie się miało mało gotówki w kasie, to ciężko może być zapłacić kilka czy więcej tysięcy złotych.
Więc każdy sam musi decydować.

"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."