Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Witajcie, na wstępie chcę powiedzieć, że właśnie rozpocząłem własną działalność i planuje pierwszy leasing samochodu, także nie jestem do końca obeznany Jak ma się pierwsza wpłata do podatku dochodowego? Czytałem różne informacje na ten temat ,wiem tyle, że ta wpłata może zostać wliczona w koszty firmy jednorazowo w miesiącu w którym decyduję się na leasing i wpłatę. W takim razie co w przypadku, gdy pierwsza wpłata w danym miesiącu będzie większa niż całkowity dochód? Czy pieniądze, które zmniejszają podatek 'przepadną' ? Jeśli tak to rozumiem, że nie warto decydować się na pierwszą wpłatę dużo większą niż ogólny dochód w miesiącu ?
Dzięki
koval pisze: ↑29 kwie 2021, o 00:05Czy pieniądze, które zmniejszają podatek 'przepadną' ?
Cześć,
Te pieniądze nie przepadną. W tym jednym miesiącu powstanie strata podatkowa, którą będziesz "odbrabiał" w kolejnych misiącach, czyli w kolejnym miesiącu lub miesiącach zapłacisz mniejszą zaliczkę na podatek dochodowy. Albo nie zapłacisz wcale aż do momentu kiedy przychody ponownie przewyższą koszty (czyli zniknie strata).