na wstępie - wczoraj rano odkryłam to forum i pół soboty poświęciłam na czytanie

Wiem mniej więcej na co zwrócić uwagę, że muszę wcześniej poprosić o TOiP i o OWUL

Jest to mój pierwszy wątek na tym forum jak i również będę brała po raz pierwszy leasing...
A teraz przechodzę do pytań:
Prowadzę działalność z tzw stawką VAT zwolniona (działalność pomocnicza/finansowa)
Kupuję samochód od firmy X – cena netto + vat 23%, samochód używany, 2008 rok - chcę wziąć na 2 lata (23 raty) , wpłata 10%, wykup 10%.
Pomimo tego, że na działaności mam VAT stawka 0% proszę o potwierdzenie, że ja również będę mogła odliczyć sobie 60% vatu < niż 6000,-?
Z forum wyczytałam że po zakończeniu leasingu mogę wykupić auto na własną firmę i aby je potem odpsrzedać bez żadnych podatków itp będę musiała odczekać min 6 msc - czy tak?
I teraz zasadnicze pytanie (bo tego nie wyczytałam, a dodam, że nie interesują mnie żadne darowizny itp) : skoro auto po wykupieniu będzie na moją firmę (lub też może wykupię na siebie jako osoba prywatna) to jak odsprzedam samochód skoro ja mam VAT zwolniony..??
I jeszcze 1 – w zeszłym tygodniu dostałam oferty dwóch firm leasingowych a w sobotę wypełniłam formularz na ilease.fmleasing.pl (ale jeszcze nic nie spłynęło) – jaki „powinien” być w miarę dobry na dzisiejsze czasy koszt % leasingu – przy powyższych parametrach które podałam? obecne oferty mam na 116,6% i 119,5% przy czym 1 opcja jest na wiborze1m a druga na 3m.
Z lektury tego forum wywnioskowałam, że to oferta raczej średnia a nawet droga. czy tak? czy może w związku z wysokim wskaźnikiem obecnie takie oferty są na rynku?
będę niezmiernie wdzięczna za odpowiedzi.
w przyszłym tyg muszę sfinalizować transakcję
pozdrawiam serdecznie
msz