Samochód osobowy czy z homologacją? Umowę leasingu podpisać teraz czy po wejściu w życie nowych zasad VAT? Jak wysoka pierwsza wpłata, ile rat, wykup? Co z paliwem?

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Re: Optymalny leasing przy 17.000pln/netto; prośba o pomoc

Post autor: Michał Krupiński »

adam12 pisze:No to mam problem, bo auto jest już zamówione i zaraz do odbioru. Chyba że zrezygnuję, a tego bym nie chciał bo długo wybierałem i czekałem.
Jest jeszcze taka opcja, że przy samochodzie osobowym odliczysz teraz 60% VAT (maksymalnie 6000 zł) od czynszu inicjalnego, a po wejściu w życie nowelizacji, będziesz mógł odliczać 50% bez limitu kwotowego od kolejnych rat.

Zdaje się, że nie będzie ku temu przeszkód.
adam12 pisze:A co myślisz na o użytkowaniu tylko służbowym? i odliczaniu 100%? De facto samochód potrzebny jest mi służbowo.
Tak naprawdę w przepisach podatkowych nawet dojazd z domu do pracy jest traktowany jako użytek prywatny.
Znając praktykę, podejrzewam, że fiskus będzie miał szerokie pole do kwestionowania użytku wyłącznie służbowego.

Obawiam się, że jest to narażanie się na procesy z fiskusem.

Ale jest za wcześnie na jakiekolwiek wnioski - wszystko zależy jak to będzie wyglądało w praktyce.
adam12 pisze:Drugie pytanie:

Czy nadal można odliczać Vat od rat leasingu i paliwa w przypadku wynajmowania auta?
Z tego co słyszałem to zapisy o "użytku wyłącznie służbowym" w nowelizacji ma rozwiązać właśnie ten problem... Rozwiązać oczywiście z punktu widzenia fiskusa. ;)

Do tej pory interpretacja przepisów była taka, że wynajmowało się samochód przez pół roku i można było odliczać cały VAT przez cały okres użytkowania.

Tymczasem nowe przepisy uregulują to tak, że cały VAT odliczasz wyłącznie wtedy kiedy samochód jest podnajęty. Jeżeli wraca do Ciebie i zaczynasz go użytkować prywatnie to musisz przejść na 50-procentowe odliczanie (a jeżeli odliczyłeś cały VAT przy zakupie, to musisz go skorygować (zwrócić) w takim stosunku w jakim wykorzystałeś samochód prywatnie.

Wygląda więc na to, że ta "furtka" z podnajęciem samochodu właśnie się kończy.

Choć nie można wykluczyć, że jednak gdzieś w przepisach ktoś znajdzie jakiś wytrych, ale to dopiero okaże się z czasem.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
jetlee2004

Re: Samochód osobowy czy z homologacją? Umowę leasingu podpisać teraz czy po wejściu w życie nowych zasad VAT? Jak wysoka pierwsza wpłata, ile rat, wykup? Co z paliwem?

Post autor: jetlee2004 »

prosze o pomoc
chce kupic auto - cena 160tys brutto bmw x6 2009r. ma homologacje na ciezarowke i kratke zamontowana
auto chce wziasc w leasingu 5 lat
oplata wstepna 20% (czyli ok 32tys z tego od razu oszczedzam ok 6tys VAT) a potem 60 rat stalych
leasing moge spokojnie zaczac juz pod koniec stycznia
moje pytanie brzmi :
CZY Z TYCH 60 RAT LEASINGOWYCH BEDE ODLICZAŁ TEŻ 100% VAT ?
I CZY BĘDĘ ODLICZAŁ 100% VAT OD PALIWA PRZEZ CAŁY OKRES LEASINGU ?
bo w sumie to zakupie auto na takich warunkach więc powinno tak być chyba że nie jest tak i po wprowadzeniu ustawy w marcu będę całkowicie podlegał jej i będę odliczał 50% VAT i 50% od paliwa ?

prosze o pomoc

Awatar użytkownika
ciastosz

Re: Samochód osobowy czy z homologacją? Umowę leasingu podpisać teraz czy po wejściu w życie nowych zasad VAT? Jak wysoka pierwsza wpłata, ile rat, wykup? Co z paliwem?

Post autor: ciastosz »

Od leasingu - 100% VAT, gdyż umowa jest podpisana przed wejściem w życie nowych regulacji.
Od paliwa tylko teraz, bo każde tankowanie to nowa transakcja, która będzie zachodziła w nowych warunkach i według nich będzie rozliczana.

Ja natomiast mam inne pytanie. Jeśli do tej pory samochód, który chcę kupić do tej pory był zarejestrowany na 4 osoby, będę mógł w trakcie przerejestrowywania zamienić na 5-osobowy zachowując prawo do odliczeń? Wydaje mi się, że obecnie ten sam model sprzedawany poprzez salon rejestrowany jest na 5 osób, bo spełnia warunki co do ładowności (np. Audi A4, BMW X1).

Edit: jednak X1 homologowane jest tylko na 4 osoby

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

ciastosz pisze:Ja natomiast mam inne pytanie. Jeśli do tej pory samochód, który chcę kupić do tej pory był zarejestrowany na 4 osoby, będę mógł w trakcie przerejestrowywania zamienić na 5-osobowy zachowując prawo do odliczeń?
Jeżeli zmienisz samochód na osobowy, to nie stracisz tego co odliczyłeś w momencie zakupu, ale nie będziesz już mógł odliczać VAT od paliwa.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
ciastosz

Post autor: ciastosz »

Nie chcę zmieniać na osobowy - chodziło mi o zachowanie "ciężarówki" przy zmianie ilości osób. Ale biorę X1, więc nawet jakby była taka możliwość to przy tym modelu nie ma szans, bo homologacja przewiduje tylko 4 osoby. Widziałem po prostu A4 Allroad zarejestrowane na 4 osoby, a w zestawieniu aut ma dozwolone 5.

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

ciastosz pisze:Nie chcę zmieniać na osobowy - chodziło mi o zachowanie "ciężarówki" przy zmianie ilości osób.
Rozumiem.
W każdym razie - czysto teoretycznie, niezależnie od modelu - nie ma takiej opcji.
Samochody, które mają homologację na 4 osoby, mają ją dlatego, żeby spełniać wymóg ładowności pow. 500 kg. Dlatego "sztucznie" zabierało się jedno miejsce siedzące, np. montując podłokietnik, żeby ładowność się zgadzała.

To, że teraz niektóre modele mają 5 miejsc, a kiedyś miały 4, wynika z tego, że jest to inny rodzaj homologacji.
Homologacja 4 osobowa, to była Polska homologacja z kratką.
A teraz niektórzy producenci podpierają się homologacją "europejską", bez kratki - samochód wyjeżdża jako ciężarowy już z fabryki.

Samochodu używanego z kratką nie da się już "przerobić" na homologowany bez kratki.

Zablokowany