Samochody z homologacją wracają od stycznia 2014, ale czy na długo? Dyskusja na temat odliczania VAT od samochodów osobowych i z homologacją ciężarową N1 w 2014

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Re: Samochody z homologacją wracają od stycznia 2014, ale czy na długo? Dyskusja na temat odliczania VAT od samochodów osobowych i z homologacją ciężarową N1 w 2014

Post autor: Michał Krupiński »

jetlee pisze:Czy wiek ktoś może czy każde auto z homologacja na ciezarowe musi miec kratke ? bo na stronie volkswagena jest taka informacja :

"Samochód posiada homologację ciężarową N1 na podstawie dyrektywy 2007/46/WE i jego dopuszczalna ładowność wynosi powyżej 500 kg. W takim razie w takim pojeździe nie ma konieczności instalowania przegrody (kratki). O szczegóły pytaj sprzedawcę."

W takim razie jak chce zakupić auto Audi Q7 które ma 620kg ładowność i homologacje N1 to też nie muszę miec kratki ?
Volkswagen wyrobił sobie homologację w kraju, w którym nie była wymagana kratka i dlatego może oferować bez kratki.

W Twoim przypadku wszystko zależy jakie są wymagania techniczne dla homologacji, którą masz Ty. Jeżeli kratka była wymaga, to musi być też teraz.

Co powiedzieli w KIP?
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Re: Samochody z homologacją wracają od stycznia 2014, ale czy na długo? Dyskusja na temat odliczania VAT od samochodów osobowych i z homologacją ciężarową N1 w 2014

wiadomości pisze:Rada Ministrów przyjęła wczoraj (wtorek 28.01) projekt nowelizujący ustawę o VAT w zakresie samochodów osobowych i z homologacją. Jednak szansa na wejście w życie nowych ograniczeń z dniem 1 marca 2014 jest coraz mniejsza.
...
Czytaj dalej: Chcący nabyć samochód z homologacją mogą zyskać czas do kwietnia. Jest na to coraz większa szansa!
Wczoraj projekt wpłynął do sejmu.

Link pod którym można śledzić prace parlamentarne nad nim:
sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/agent.xsp?symbol=RPL&Id=RM-10-7-14
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
jetlee

Post autor: jetlee »

Panowie jak myslicie jaki termin jest najbardziej prawdopodobny na wejscie nowej ustawy ? Ja widze ze nasz rzad sie spieszy i skroci pewnie 14 dni na wejscie w zycie od zaraz to teoretycznie moze to byc nawet mniej 15 luty 2014 . Co wy uwazacie ?

Awatar użytkownika
Wojcieszko

Post autor: Wojcieszko »

Michael pisze: W projekcie z 9.01.2014 (nowszego na razie nie ma) w Art. 12 ust. 1 jest info, że w przypadku samochodów od których można obecnie odliczyć cały VAT (czyli z homologacją) nie stosuje się art. 86a ust. 1 w odniesieniu do wydatków o których mowa w art. 86a ust. 2 pkt 2.
Czyli nie stosuje się ograniczenia odliczania do 50% w przypadku wydatków na raty leasingu.

Natomiast stosuje się je (ograniczenie do 50%) w przypadku pozostałych wydatków eksploatacyjnych.
Dopiero gdybyś chciał od tych innych wydatków (np. paliwo) odliczyć 100%, to musisz zgłosić się do Urzędu i poinformować, że z samochodu będziesz korzystał wyłącznie służbowo oraz zacząć prowadzić książkę przebiegów.
W środę 29 stycznia odebrałem. Samochód jest to Skoda SuperB z homologacją N1. Oczywiście, z tego wszystkiego co już się dowiedziałem muszę zabrać dokumenty leasingowe i udać się do Urzędu Skarbowego (nie wiem tylko, czy muszę napisać jakieś pismo), aby móc przez pełen okres trwania leasingu odliczać pełny VAT od rat leasingowych. Następnie chciałbym odliczać 50% VAT od paliwa i czy w takim wypadku mogę się podpierać tą ustawą z dnia 9 stycznia 2014r.? Czy jest już jakaś nowsza? Bedę bardzo wdzięczny za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

jetlee pisze:Panowie jak myslicie jaki termin jest najbardziej prawdopodobny na wejscie nowej ustawy ? Ja widze ze nasz rzad sie spieszy i skroci pewnie 14 dni na wejscie w zycie od zaraz to teoretycznie moze to byc nawet mniej 15 luty 2014 . Co wy uwazacie ?
Nie ma możliwości, żeby ustawa weszła w życie 15 lutego, bo dopiero 19 lutego zbiera się Senat. ;)

Więc vacatio legis to już teraz muszą skrócić, żeby mieć choćby teoretyczne szanse na wprowadzenie ustawy w życie z dniem 1 marca. O wcześniejszej dacie w ogóle nie ma mowy. Bardziej prawdopodobne jest, że ustawa wejdzie w życie nawet później niż 1 marca (może to być 1 kwietnia).
Wojcieszko pisze:W środę 29 stycznia odebrałem. Samochód jest to Skoda SuperB z homologacją N1. Oczywiście, z tego wszystkiego co już się dowiedziałem muszę zabrać dokumenty leasingowe i udać się do Urzędu Skarbowego (nie wiem tylko, czy muszę napisać jakieś pismo), aby móc przez pełen okres trwania leasingu odliczać pełny VAT od rat leasingowych. Następnie chciałbym odliczać 50% VAT od paliwa i czy w takim wypadku mogę się podpierać tą ustawą z dnia 9 stycznia 2014r.? Czy jest już jakaś nowsza? Bedę bardzo wdzięczny za odpowiedzi.
Na razie nic nie robisz, tylko spokojnie cieszysz się samochodem i odliczasz 100% VAT od wszystkiego, od paliwa także. :)

Dopiero jak ustawa wejdzie w życie (czyli za miesiąc albo za dwa), to zaczniesz odliczać 50% VAT od paliwa i wydatków eksploatacyjnych.
Dodatkowo od dnia wejścia w życie ustawy będziesz miał 30 dni na zarejestrowanie się w US.

Rejestracja zapewne będzie wyglądała podobnie jak w 2011 roku, czyli tak: http://www.fmleasing.pl/publikacje-feli ... cznia.html

A póki co życzę zadowolenia z samochodu i pamiętaj, żeby na dzień przed wejściem w życie ustawy zatankować pod korek, to odliczysz jeszcze 100% VAT od tej faktury. :mrgreen: :idea:

Awatar użytkownika
Wojcieszko

Czyli wygląda to tak, że dzisiaj odliczam 100% VAT od rat leasingowych, oraz od paliwa i części do samochodu, a po wejściu nowych przepisów udaję się do US gdzie rejestruję umowę leasingową, ale nadal od rat leasingowych odliczam 100%, tylko od paliwa i części zaczynam odliczać 50%? Kurde pomotane to, bo wygląda to tak, że prawo do odliczenia VATu od paliwa będę miał na nowych zasadach, a do VATu od leasingu na starych...

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Wojcieszko pisze:Czyli wygląda to tak, że dzisiaj odliczam 100% VAT od rat leasingowych, oraz od paliwa i części do samochodu, a po wejściu nowych przepisów udaję się do US gdzie rejestruję umowę leasingową, ale nadal od rat leasingowych odliczam 100%, tylko od paliwa i części zaczynam odliczać 50%?
Dokładnie.
Wojcieszko pisze:Kurde pomotane to, bo wygląda to tak, że prawo do odliczenia VATu od paliwa będę miał na nowych zasadach, a do VATu od leasingu na starych...
Nic nie pomotane. Tak powinno być. :)
W przypadku leasingu jest ochrona praw nabytych. Zakupu paliwa ta ochrona już nie dotyczy dlatego trzeba przejść na nowe zasady.

Awatar użytkownika
Wojcieszko

Naprawdę nie wiem jak podziękować ;) Czyli w nowych przepisach kupując auto z homologacją N1 każdy będzie mógł odliczyć 50% od paliwa, jeśli nie zgłosi US, że używa auta tylko do celów firmowych, bo wtedy będzie mógł odliczyć 100%? Ale już kupując auto osobowe na firmę, nie będę mógł odliczyć nic VATu od paliwa? A czy nie będzie czegoś takiego, że żeby odliczać VAT trzeba mieć zrobiony przegląd w okręgowej stacji pojazdów i oni mają uznać czy auto na pewno jest ciężarowe?

I jeszcze takie pytanie z innej planety, ale będę bardzo wdzięczny za odpowiedź. W 2009r. zakupiłem w firmie Skodę Octavię z kratką :) Jeździ do dzisiaj... Czy od paliwa w tym aucie (założony jest gaz) mogę odliczać VAT od paliwa teraz i czy będę mógł po wejściu nowych przepisów, oraz czy mogłem przez te 4 lata? Dokładnie taka sama sytuacja jest z transporterem T4, ale to auto jest z 1998r. i ma miejsca na 9 osób... Pytam, bo moja księgowa twierdziła, że nie mogłem odliczać i jestem ciekaw co powie teraz. Oczywiście ja będę się powoływał na dyskusję z Tobą i z Twoimi linkami do ustaw :)

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Wojcieszko pisze:Naprawdę nie wiem jak podziękować ;) Czyli w nowych przepisach kupując auto z homologacją N1 każdy będzie mógł odliczyć 50% od paliwa, jeśli nie zgłosi US, że używa auta tylko do celów firmowych, bo wtedy będzie mógł odliczyć 100%? Ale już kupując auto osobowe na firmę, nie będę mógł odliczyć nic VATu od paliwa?
Dokładnie.
Co najmniej do 1 lipca 2015 nie odliczysz nic VAT od paliwa do osobówek.
Wojcieszko pisze:A czy nie będzie czegoś takiego, że żeby odliczać VAT trzeba mieć zrobiony przegląd w okręgowej stacji pojazdów i oni mają uznać czy auto na pewno jest ciężarowe?
Nie. Ten obowiązek dotyczy samochodów typu pick-up, albo takich z jednym rzędem siedzeń, itp.
Wojcieszko pisze:I jeszcze takie pytanie z innej planety, ale będę bardzo wdzięczny za odpowiedź. W 2009r. zakupiłem w firmie Skodę Octavię z kratką :) Jeździ do dzisiaj... Czy od paliwa w tym aucie (założony jest gaz) mogę odliczać VAT od paliwa teraz i czy będę mógł po wejściu nowych przepisów, oraz czy mogłem przez te 4 lata?
- do końca 2010 roku mogłeś odliczać 100% VAT od paliwa
- od 2010 do końca 2013 roku nie mogłeś odliczać w ogóle VAT od paliwa
- od 1 stycznia 2014 do wejścia w życie nowelizacji możesz odliczać 100% VAT od paliwa
- po wejściu w życie nowelizacji będziesz mógł odliczać 50% VAT od paliwa
Wojcieszko pisze:Dokładnie taka sama sytuacja jest z transporterem T4, ale to auto jest z 1998r. i ma miejsca na 9 osób...
Tu niestety nie potrafię pomóc.
Wtedy były bardziej liberalne przepisy jeżeli chodzi o przerabianie samochodów na ciężarowe. Więc nie wiem czy taki pojazd spełnia wymogi obecnej ustawy.
Choć te nie są zbyt wymagające - samochód ma mieć ładowność powyżej 500 kg i z dokumentów prawa ruchu drogowego ma wynikać, że jest to samochód ciężarowy.

Nie wiadomo jednak jak do takiego samochodu podeszłaby skarbówka. Dla pewności na Twoim miejscu wystąpiłbym o interpretację indywidualną.
Wojcieszko pisze:Pytam, bo moja księgowa twierdziła, że nie mogłem odliczać i jestem ciekaw co powie teraz.
Do księgowych trzeba mieć ograniczone zaufanie. Niektórzy po prostu nie są na bieżąco - z różnych przyczyn... ;)

Awatar użytkownika
Wojcieszko

To teraz pozostaje mi tylko udowodnić to wszystko księgowej, co by nie miała żadnych obiekcji co do odliczania tego VAT'u od paliwa ;) A czy w Octavi VAT od gazu również mogę odliczać obecnie w 100%, a później w 50%?

Zablokowany