Samochody z homologacją wracają od stycznia 2014, ale czy na długo? Dyskusja na temat odliczania VAT od samochodów osobowych i z homologacją ciężarową N1 w 2014

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
Spayker
PRO

Re: Samochody z homologacją wracają od stycznia 2014, ale czy na długo? Dyskusja na temat odliczania VAT od samochodów osobowych i z homologacją ciężarową N1 w 2014

Post autor: Spayker »

Wojcieszko pisze: czy w Octavi VAT od gazu również mogę odliczać obecnie w 100%, a później w 50%?
Przecież napisał ci że tak :roll:

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Wojcieszko

Re: Samochody z homologacją wracają od stycznia 2014, ale czy na długo? Dyskusja na temat odliczania VAT od samochodów osobowych i z homologacją ciężarową N1 w 2014

Post autor: Wojcieszko »

Tak, ale mnie chodzi konkretnie o GAZ, czyli rozumiem, że nie ma różnicy czy to będzie benzyna czy GAZ, bo jak już wyżej wspomniałem, księgowe mają różne zagrania... ;)

Awatar użytkownika
juras76

Post autor: juras76 »

Raffiwawa pisze:W związku z tymi zawirowaniami,
czy jak zakupie auto za gotówkę z homologacją do czasu wprowadzenia nowych przepisów, to oczywiście mogę jednorazowo wtedy odliczyć 100% VATu od zakupu?
Tak - jednorazowo odliczasz 100% VAT.
Raffiwawa pisze:Tak rozmyślam, bo czasu niby coraz mniej i chyba to będzie bezpieczniejsze. Jeszcze zamieszają coś z tymi ratami leasingowymi od kratek i będę w plecy.
Nie mogą nic zamieszać. Prawo im nie pozwala.
Zresztą kratki znikają już trzeci raz (wcześniej w 2004 i ponownie na koniec 2010) i w poprzednich przypadkach też tak to było rozwiązane, że można było odliczać 100% VAT do końca umowy.[/quote]

No dobra to wersja dla tych, co będą mieli tyle podatku, że odliczą go w całości jednorazowo zaraz po zakupie.

A jeżeli ja teraz kupię auto za gotówkę, powiedzmy będę miał do odzyskania 23000 PLN vatu, ale jednak żeby go odliczyć założyłem że będę musiał rozłożyć na 2 lata (bo średnio miesięcznie odzyskam 1250PLN)) to czy po nowelizacji może się tak zdarzyć, że ta możliwość w marcu 2014 mi zabiorą, czy jeżeli nabyłem to uprawnienie to będę mógł ten VAT odliczyć do końca. Pytam bo miałem wziąć kredyt na część auta i reszta gotówka ale może się okazać, że w takim razie leasing będzie korzystniejszy.

Tomek

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Post autor: Michał Krupiński »

juras76 pisze:No dobra to wersja dla tych, co będą mieli tyle podatku, że odliczą go w całości jednorazowo zaraz po zakupie.

A jeżeli ja teraz kupię auto za gotówkę, powiedzmy będę miał do odzyskania 23000 PLN vatu, ale jednak żeby go odliczyć założyłem że będę musiał rozłożyć na 2 lata (bo średnio miesięcznie odzyskam 1250PLN)) to czy po nowelizacji może się tak zdarzyć, że ta możliwość w marcu 2014 mi zabiorą, czy jeżeli nabyłem to uprawnienie to będę mógł ten VAT odliczyć do końca. Pytam bo miałem wziąć kredyt na część auta i reszta gotówka ale może się okazać, że w takim razie leasing będzie korzystniejszy.

Tomek
Ale obowiązek podatkowy powstanie teraz, więc nikt Ci tego nie odbierze.
Rozumiem, że ty chcesz tylko rozłożyć rozliczenie tego podatku na kolejne miesiące - a to jest zupełnie inna para kaloszy.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
juras76

Post autor: juras76 »

Michael pisze: Ale obowiązek podatkowy powstanie teraz, więc nikt Ci tego nie odbierze.
Rozumiem, że ty chcesz tylko rozłożyć rozliczenie tego podatku na kolejne miesiące - a to jest zupełnie inna para kaloszy.
No jakbym miał takie warunki, żebym mógł łyknąć cały podatek od 100.000 netto jednorazowo to oczywiście wziął bym go od razu.
Chodzi o to, że miesięcznie maksymalnie mam do odliczenia maks. 1000 pln vatu. Więc żeby go w całości odzyskać muszę ciułać ok. 2 lat kupując auto za gotówkę. Rozważałem opcję leasingu i też bym to wszystko odzyskał, ale wg wyliczeń księgowej potrzebowałbym na to 4-5 lat. A wiadomo co będzie z firmą za 3-5 lat?
Tyle tylko, że jak piszecie przy leasingu dochodzi do zawiązania obowiązku podatkowego i bez względu co się stanie w ustawie będę miał do odliczenia dalej prawo.

Tak właśnie się obawiałem, że nowa ustawa coś wykombinuje i uda mi się odzyskać vat z 1-3 m-cy i potem kicha 20.000 kawałków przepadnie.

Ale jak rozumiem nie mam się o co martwić.

Tomek

Awatar użytkownika
aerofan

Post autor: aerofan »

Ale pamiętacie, że po 3 latach leasingu, dajmy na to kupiliście auto za 123 tys (odliczone 23 tys Vat), sprzedajecie za 80 tys i musicie oddać 15 tys Vat, a kupując z 50% odliczeniem odliczacie 11,5 tys, a przy sprzedaży oddajecie 0% ? :)

W takim przypadku lepsza jest opcja z odliczeniem 50% Vat :)

Awatar użytkownika
Tomasz Piotrowski
PRO

Post autor: Tomasz Piotrowski »

aerofan pisze:Ale pamiętacie, że po 3 latach leasingu, dajmy na to kupiliście auto za 123 tys (odliczone 23 tys Vat), sprzedajecie za 80 tys i musicie oddać 15 tys Vat, a kupując z 50% odliczeniem odliczacie 11,5 tys, a przy sprzedaży oddajecie 0% ? :)
No chyba nie bardzo. :?

Za 3 lata przy wykupie odliczysz tylko 50% a nie 100% vat. Czyli będzie prawo do sprzedania po wykupie z vat zwolnionym.

Awatar użytkownika
aerofan

Post autor: aerofan »

A jesteś tego pewien ? Wykup to umowa zawarta w dniu podpisania umowy leasingu, więc od wykupu też odliczasz 23%, bo masz takie prawo nabyte, wykup jest ściśle związany z umową leasingu.

Awatar użytkownika
Tomasz Piotrowski
PRO

Post autor: Tomasz Piotrowski »

aerofan pisze:A jesteś tego pewien ? Wykup to umowa zawarta w dniu podpisania umowy leasingu, więc od wykupu też odliczasz 23%, bo masz takie prawo nabyte, wykup jest ściśle związany z umową leasingu.
:shock:

Od kiedy? Wykup to transakcja odrębna.
M.in. z tego wynika myk z podwójnym wykorzystaniem limitu 6000 zł przy leasingu operacyjnym samochodu osobowego:
Podwójne odliczenie VAT w leasingu samochodów osobowych

Wpisz też w google "wykup transakcja odrębna" i wszystko powinno być jasne.

Zablokowany