Raffiwawa pisze:W związku z tymi zawirowaniami,
czy jak zakupie auto za gotówkę z homologacją do czasu wprowadzenia nowych przepisów, to oczywiście mogę jednorazowo wtedy odliczyć 100% VATu od zakupu?
Tak - jednorazowo odliczasz 100% VAT.
Raffiwawa pisze:Tak rozmyślam, bo czasu niby coraz mniej i chyba to będzie bezpieczniejsze. Jeszcze zamieszają coś z tymi ratami leasingowymi od kratek i będę w plecy.
Nie mogą nic zamieszać. Prawo im nie pozwala.
Zresztą kratki znikają już trzeci raz (wcześniej w 2004 i ponownie na koniec 2010) i w poprzednich przypadkach też tak to było rozwiązane, że można było odliczać 100% VAT do końca umowy.[/quote]
No dobra to wersja dla tych, co będą mieli tyle podatku, że odliczą go w całości jednorazowo zaraz po zakupie.
A jeżeli ja teraz kupię auto za gotówkę, powiedzmy będę miał do odzyskania 23000 PLN vatu, ale jednak żeby go odliczyć założyłem że będę musiał rozłożyć na 2 lata (bo średnio miesięcznie odzyskam 1250PLN)) to czy po nowelizacji może się tak zdarzyć, że ta możliwość w marcu 2014 mi zabiorą, czy jeżeli nabyłem to uprawnienie to będę mógł ten VAT odliczyć do końca. Pytam bo miałem wziąć kredyt na część auta i reszta gotówka ale może się okazać, że w takim razie leasing będzie korzystniejszy.
Tomek