Samochody z homologacją wracają od stycznia 2014, ale czy na długo? Dyskusja na temat odliczania VAT od samochodów osobowych i z homologacją ciężarową N1 w 2014
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Re: Samochody z homologacją wracają od stycznia 2014, ale czy na długo? Dyskusja na temat odliczania VAT od samochodów osobowych i z homologacją ciężarową N1 w 2014
A czy jest ktoś w stanie na podstawie ustawy jednoznacznie powiedzieć co z vatem który nie zostanie odliczony od paliwa po 01.04 (50%). Czy jest kosztem, czy nie?
Re: Samochody z homologacją wracają od stycznia 2014, ale czy na długo? Dyskusja na temat odliczania VAT od samochodów osobowych i z homologacją ciężarową N1 w 2014
Ja niestety nie widzę alternatywy dla wybranego CRV z silnikiem benzynowym. Pozostaje pocieszyć się naprawdę sporym rabatem na dziś i nadzieją na kreatywność księgową polskiej przedsiębiorczości za 5 lat
Inna sprawa,że trzeba by w końcu zrobić symulację tych korekt,ale zabieram się do tego jak pies do jeża

Inna sprawa,że trzeba by w końcu zrobić symulację tych korekt,ale zabieram się do tego jak pies do jeża
Na chwilę obecną nic się nie zmieni.Cała faktura pójdzie w koszty.eni4c pisze:A czy jest ktoś w stanie na podstawie ustawy jednoznacznie powiedzieć co z vatem który nie zostanie odliczony od paliwa po 01.04 (50%). Czy jest kosztem, czy nie?
Lepszy kwiatek to kwestia ubezpieczenia samochodów
aerofan napisz proszę czy różnica w cenie jaką przedstawił ci dealer w stosunku do osobówki to tylko koszt homologacji ?aerofan pisze:Uff, udało mi się zmienić zamówienie auta na homologowane, odbiór mam na połowę marca. Nawet bym sobie tym głowy nie zaprzątał dopóki się nie dowiedziałem, że tak czy siak przy sprzedaży będę musiał złodziejom oddać cały Vat.
Staram się rozkminić system korekt i jest to dosyć istotny aspekt w moich wyliczeniach
Ja miałem CRV w benzynie. Powiem Ci, że jest sporo alternatywMichał pisze:Ja niestety nie widzę alternatywy dla wybranego CRV z silnikiem benzynowym. Pozostaje pocieszyć się naprawdę sporym rabatem na dziś i nadzieją na kreatywność księgową polskiej przedsiębiorczości za 5 lat![]()

W tym akurat przypadku tylko + 1000 zł za homologację, bo to jest moje drugie zakupione auto, a na pierwsze nie zdążył mi przedstawić oferty z odliczeniem Vat , bo jej jeszcze nie było (koniec listopada). Ale rabat dostałem naprawdę spory, więc nie będę płakał z powodu tego Vatu.Michał pisze: aerofan napisz proszę czy różnica w cenie jaką przedstawił ci dealer w stosunku do osobówki to tylko koszt homologacji ?
Staram się rozkminić system korekt i jest to dosyć istotny aspekt w moich wyliczeniach
Może inaczej.Nie widzę alternatywy w zakresie do 100 tyś. jeżeli chodzi o gabaryty i praktycznść rodzinnego kombi(tak traktuję obecne crv).Dodatkowo z przyzwoitym silnikiem benzynowym ,który był warunkiem koniecznym ze względu na sposób użytkowania.Znalezienie samochodu z silnikiem diesla istotnie nie byłoby problemem.aerofan pisze:Ja miałem CRV w benzynie. Powiem Ci, że jest sporo alternatywMichał pisze:Ja niestety nie widzę alternatywy dla wybranego CRV z silnikiem benzynowym. Pozostaje pocieszyć się naprawdę sporym rabatem na dziś i nadzieją na kreatywność księgową polskiej przedsiębiorczości za 5 lat![]()
Inna sprawa,że trzeba by w końcu zrobić symulację tych korekt,ale zabieram się do tego jak pies do jeżaZaletą silnika hondy jest jednak to, że jest bezawaryjny.
Brałem pod uwagę tańszego o 10 tyś., naprawdę fajnego Peugeota 508 SW,ale silnik THP wybił mi dyskretnie z głowy znajomy pracujący w serwisie Peugeota
Ja wybrałem nowe Yeti, ponieważ elastycznością bije na głowę Hondę (Honda dopiero od następnej generacji wprowadzi doładowane benzyny) niestety kosztem mniejszego bagażnika, ale tego w CRV nigdy nie wykorzystywałem w całości, więc w sumie wybrałem auto takie "w sam raz".
A co Panowie powiecie na taki scenariusz?
Umowę leasingową podpisuję jutro.W warunkach umowy jest jasno określone,że jest to umowa leasingu samochodu osobowego.
Na chwilę obecną obowiązują mnie zasady odliczenia 60% nie więcej niż 6 tyś.Jednakże od 1 kwietnia po wejściu w życie ustawy przechodzę na nowy system odliczeń czyli 50% bez ograniczenia kwotowego.
Realizuję 1% wykup "prywatny",gdyż towarzystwo leasingowe nie robi na chwilę obecną żadnego problemu z tą formułą.
Po pół roku od wykupu sprzedaż nie jest opodatkowana podatkiem dochodowym,ale co ważniejsze rozwiązuje się kwestia nieszczęsnego podatku VAT.
Umowę leasingową podpisuję jutro.W warunkach umowy jest jasno określone,że jest to umowa leasingu samochodu osobowego.
Na chwilę obecną obowiązują mnie zasady odliczenia 60% nie więcej niż 6 tyś.Jednakże od 1 kwietnia po wejściu w życie ustawy przechodzę na nowy system odliczeń czyli 50% bez ograniczenia kwotowego.
Realizuję 1% wykup "prywatny",gdyż towarzystwo leasingowe nie robi na chwilę obecną żadnego problemu z tą formułą.
Po pół roku od wykupu sprzedaż nie jest opodatkowana podatkiem dochodowym,ale co ważniejsze rozwiązuje się kwestia nieszczęsnego podatku VAT.
W uzupełnieniu
Zwróćmy uwagę,że wątpliwości organów podatkowych przy wykupie na cele prywatne budziła kwestia powstania przychodu przy odsprzedaży takiego pojazdu,a nie podatku VAT,który stał się z nieznanych przyczyn gwiazdą programu
Zwróćmy uwagę,że wątpliwości organów podatkowych przy wykupie na cele prywatne budziła kwestia powstania przychodu przy odsprzedaży takiego pojazdu,a nie podatku VAT,który stał się z nieznanych przyczyn gwiazdą programu