Atrakcyjność oferty, dodatkowe koszty
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Re: Atrakcyjność oferty, dodatkowe koszty
Osobowe.
Jest od kilku dni nowa promocja na CRV z homologacja ciezarowa. Samochod jest tanszy o 9.000PLN.
Ja jednak wolalem pozostac przy osobowym.
Jest od kilku dni nowa promocja na CRV z homologacja ciezarowa. Samochod jest tanszy o 9.000PLN.
Leasing moim zdaniem jest najkorzystniejszy przy umowach do 48 max 60 miesięcy. Jeżeli masz wpłatę własną w granicach 15 - 30 % możesz skorzystać z procedury uproszczonej - czyli tylko dokumenty rejestrowe firmy i dowód osobisty (żadnych pitów zaświadczeń o dochodach itp)
Generalnie jestem zwolennikiem leasingu ale decyduj się na sprawdzonego partnera i pytaj o promocje i upusty. Największym leasingodawcą jest EFL ale warto sprawdzić inne oferty. Popytaj o ofertę w walutach obcych - zwłaszcza franki lub jeny (w jenach BEL Leasing udzielał ale nie wiem czy na samochody), sprawdź też PLN - w niektórych firmach leasingowych różnica jest niewielka.
W salonach samochodowych można skorzystać tez z opcji kredytu takiej że na poczatku wpłacasz np 30 % a reszte za rok. Mozesz wtedy wpłacić kasę teraz w kredycie 30/70 a za rok skorzystać z leasingu zwrotnego. Możliwości jest sporo....
// Admin: Konto użytkownika zostało usunięte
Generalnie jestem zwolennikiem leasingu ale decyduj się na sprawdzonego partnera i pytaj o promocje i upusty. Największym leasingodawcą jest EFL ale warto sprawdzić inne oferty. Popytaj o ofertę w walutach obcych - zwłaszcza franki lub jeny (w jenach BEL Leasing udzielał ale nie wiem czy na samochody), sprawdź też PLN - w niektórych firmach leasingowych różnica jest niewielka.
W salonach samochodowych można skorzystać tez z opcji kredytu takiej że na poczatku wpłacasz np 30 % a reszte za rok. Mozesz wtedy wpłacić kasę teraz w kredycie 30/70 a za rok skorzystać z leasingu zwrotnego. Możliwości jest sporo....
// Admin: Konto użytkownika zostało usunięte
- Michał Krupiński
- PRO
Doceniam to, że przykładasz się, żeby umieścić link SEO na tym forum. Twoje działania wyróżniają się na tle innych, którzy najczęściej umieszczają bezsensowne jednozdaniowe i nic nie wnoszące wpisy, które są z miejsca kasowane.Bumek pisze:Leasing moim zdaniem jest najkorzystniejszy przy umowach do 48 max 60 miesięcy. Jeżeli masz wpłatę własną w granicach 15 - 30 % możesz skorzystać z procedury uproszczonej - czyli tylko dokumenty rejestrowe firmy i dowód osobisty (żadnych pitów zaświadczeń o dochodach itp)
Niestety tym razem mocno przestrzeliłeś, co jest tym większym problemem, że wprowadzasz w błąd czytelników tego forum.

BEL Leasing to firma, której nie ma od 2006 roku (zmieniła wtedy nazwę na Millennium Leasing).
Leasing w JPY jest w zasadzie niedostępny w Polsce, tak samo jak w ogóle finansowanie w walutach obcych jest dostępne tylko dla firm, które mają przychody w tych walutach.
Jest to pokłosie kryzysu z 2008 roku. Pomijam to, że przy obecnych stopach procentowych leasing w walutach obcych nie za bardzo się kalkuluje (ryzyko).
No chyba, że - jak wspomniałem - ktoś osiąga przychody uzależnione od kursu walut obcych, np.: EUR.
Ponadto - czy leasing jest opłacalny przy umowach 48 i 60 miesięcy? To zależy od priorytetów. W przypadku leasingu operacyjnego leasing, np.: na 36 miesięcy daje większą korzyść podatkową w krótszym czasie, więc nie można stwierdzić przy jakim okresie leasing jest najkorzystniejszy, bo to wszystko zależy od indywidualnej sytuacji (możliwości i oczekiwań).
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
I skor bierzesz w leasing to odliczysz 6000 tys. VATu czy połowę? całego VATu? Bo teraz opłacisz pewnie kilkanaście tys. wpłaty własnej, a raty będą już przychodziły po wejściu w życię ustawy. Konsultowałeś może to z jakąś księgową? Bo też wziąłem osobówkę w lutym i mam wątpliwości.merlin pisze:Osobowe.
- Michał Krupiński
- PRO
Na razie odliczasz 60% VAT, maksymalnie 6000 zł.artur-waw pisze:I skor bierzesz w leasing to odliczysz 6000 tys. VATu czy połowę? całego VATu? Bo teraz opłacisz pewnie kilkanaście tys. wpłaty własnej, a raty będą już przychodziły po wejściu w życię ustawy. Konsultowałeś może to z jakąś księgową? Bo też wziąłem osobówkę w lutym i mam wątpliwości.merlin pisze:Osobowe.
Po 1 kwietnia 50% VAT, bez limitu kwotowego.
Co z VAT od kolejnych rat leasingu samochodów osobowych po nowelizacji?
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
Mówi o tym jakiś art. tej nowej ustawy?
I potem od tych rat do końca odliczam połowę VATu z każdej FV wystawionej przez firmę leasingową? Czy max. do kwoty połowy VATu z wartości zakupu samochodu? Bo jak samochód kosztował u dealara np. 100 tys. to wiadomo, że oddać muszę więcej (koszt leasingu), więc łączne FV brutto otrzymam np. na 110 tys.
I potem od tych rat do końca odliczam połowę VATu z każdej FV wystawionej przez firmę leasingową? Czy max. do kwoty połowy VATu z wartości zakupu samochodu? Bo jak samochód kosztował u dealara np. 100 tys. to wiadomo, że oddać muszę więcej (koszt leasingu), więc łączne FV brutto otrzymam np. na 110 tys.
- Michał Krupiński
- PRO
Artykuł ustawy nie mówi żaden, bo nie musi.artur-waw pisze:Mówi o tym jakiś art. tej nowej ustawy?
To działa tak, że jak nie jest uregulowane, to domyślnie przechodzisz na nowe zasady.
Potwierdzeniem tego jest uzasadnienie projektodawcy załączone do ustawy, z którego wynika, że przechodzimy na nowe zasady.
Fragment tego uzasadnienia jest w linku, który podałem.
Liczy się od leasingu, a nie od samochodu.artur-waw pisze:I potem od tych rat do końca odliczam połowę VATu z każdej FV wystawionej przez firmę leasingową? Czy max. do kwoty połowy VATu z wartości zakupu samochodu? Bo jak samochód kosztował u dealara np. 100 tys. to wiadomo, że oddać muszę więcej (koszt leasingu), więc łączne FV brutto otrzymam np. na 110 tys.
A konkretnie liczy się 50% od każdej wystawionej faktury.
Odlicze 6000 VATu od wplaty poczatkowej. Pozniej bede placil raty i juz nie bede mogl odliczac VATu. Takie warunki sa dla mnie do zaakceptowania. Jesli nowa ustawa pozwoli mi na odliczanie 50% VAT od kazdej raty to bede bardzo szczesliwyartur-waw pisze:I skor bierzesz w leasing to odliczysz 6000 tys. VATu czy połowę? całego VATu? Bo teraz opłacisz pewnie kilkanaście tys. wpłaty własnej, a raty będą już przychodziły po wejściu w życię ustawy. Konsultowałeś może to z jakąś księgową? Bo też wziąłem osobówkę w lutym i mam wątpliwości.merlin pisze:Osobowe.

Jaka powinna być mniej więcej wysokość raty, żeby oferta była przyzwoita?Michael pisze:Koszt rzeczywisty ponad 9%.ciekawy pisze:Też na ten sam samochód dostałem ofertę z PKO. Wartość auta 115640 zł. Wpłata własna (15 %) = 17346 zł; 48 rat po 2426 zł brutto, wykup za 1% = 1156,40 zł
To jest BARDZO nieatrakcyjna oferta.
Pytasz o koszt całkowity, wysokość raty czy oprocentowanie rzeczywiste?artur-waw pisze:Jaka powinna być mniej więcej wysokość raty, żeby oferta była przyzwoita?Michael pisze:Koszt rzeczywisty ponad 9%.ciekawy pisze:Też na ten sam samochód dostałem ofertę z PKO. Wartość auta 115640 zł. Wpłata własna (15 %) = 17346 zł; 48 rat po 2426 zł brutto, wykup za 1% = 1156,40 zł
To jest BARDZO nieatrakcyjna oferta.
Oprocentowanie rzeczywiste przyzwoite zaczyna się od około 5,5%. Mowa o nowym samochodzie i okresie 48 miesięcy.
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.