Problemy finansowe a wypowiedziana umowa leasingu w RL.

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
oKo

Problemy finansowe a wypowiedziana umowa leasingu w RL.

Post autor: oKo »

Witam wszystkich użytkowników forum,

Mój problem jest następujący - w wyniku niespodziewanych problemów finansowych powstały zaległości w spłacie rat leasingu wskutek czego umowa leasingu została wypowiedziana. Przedmiotem leasingu jest pojazd Mercedes CLA z 2015 roku, który w przypadku zwrotu dla leasingodawcy bedzię ciężko sprzedać za jego nominalną wartość. W dniu dzisiejszym w siedzibie gościłem windykatora wewnętrznego który rządał wydania przedmiotu leasingu. Wpłata początkowa była dość znaczna tj. 20% wartości pojazdu, umowa zawarta z RL w maju 2015 roku na okres 3 lat.

Zastanawiam się nad skorzystaniem z pomocy kancelarii prawnej, która będzie mnie reprezentować i próbować wznowić rozwiązane umowy leasingu dając mi czas na zorganizowanie środków niezbędnych do uregulowania należności wobec leasingodawcy.

Moje pytanie - Czy uważacie, że kancelaria jest w stanie wynegocjować wznowienie umowy leasingu z jednoczesnym rozłożeniem aktualnej zaległości wobec finansującego co umożliwi mi podnajem przedmiotu leasingu lub ewentualną cesję umowy. Oferta podnajmu przedmiotu leasingu na jednym z portali internetowych spotkała się ze sporym odzewem osób zainteresowanych taką formą współpracy.

Liczę na odpowiedź i zasugerowanie właściwej drogi postępowania.

Pozdrawiam.

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Re: Problemy finansowe a wypowiedziana umowa leasingu w RL.

Post autor: Michał Krupiński »

oKo pisze:Zastanawiam się nad skorzystaniem z pomocy kancelarii prawnej, która będzie mnie reprezentować i próbować wznowić rozwiązane umowy leasingu dając mi czas na zorganizowanie środków niezbędnych do uregulowania należności wobec leasingodawcy.

Moje pytanie - Czy uważacie, że kancelaria jest w stanie wynegocjować wznowienie umowy leasingu z jednoczesnym rozłożeniem aktualnej zaległości wobec finansującego co umożliwi mi podnajem przedmiotu leasingu lub ewentualną cesję umowy. Oferta podnajmu przedmiotu leasingu na jednym z portali internetowych spotkała się ze sporym odzewem osób zainteresowanych taką formą współpracy.
Pełnomocnik na tym etapie teoretycznie niewiele może pomóc. Umowa najprawdopodobniej została wypowiedziana zgodnie... z umową. Wznowienie zazwyczaj odbywa się po spłacie całej zaległości, ewentualnie po spłacie w szybkim terminie jakiejś znacznej jej części i z krótkim terminem spłaty pozostałości. Innymi słowy - leasingodawca musi widzieć, że leasingobiorca faktycznie działa, żeby spłacić zadłużenie jak najszybciej, a nie tylko zyskać trochę czasu.

W tym momencie decyzja o wznowieniu zależy od woli finansującego, a nie jakiś konkretnych przepisów prawa, na które można się powołać. Zatem nie ma tu zbytniego pola na działania prawne kancelarii. Bardziej jest to kwestia czynów i wiarygodności samego leasingobiorcy.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

ODPOWIEDZ