Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Najważniejsze, żeby się nie czajnikowali z tymi zmianami, bo po takich "rewelacjach" jakie publikuje Dziennik branża (a raczej jej klientela) może znowu przystanąć w oczekiwaniu na jakieś cuda.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
Lui pisze:Słyszałem taką wersję, że do odliczenia będzie VAT od samochodów, ale od paliwa nadal będzie zabronione. Sam nie wiem ile w tym prawdy.
Hmmm... Nie wiem czy to do końca możliwe. Polskie władze zmoczyły już tyłek na kombinowaniu przy ustawach. Teoretycznie nie ma uzasadnienia, żeby VAT od zakupu można było odliczyć w całości, a od paliwa w ogóle. Ale ja już sam nie wiem. Czekam na jakieś bardziej oficjalne info, bo już też męczy mnie te gdybanie i zastanawianie się co dalej...
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
Na naszym forum ukazała się nowy news w sprawie terminów, w których można się co spodziewać jakiejś informacji odnośnie zmian.
Wygląda na to, że musimy poczekać jeszcze co najmniej do połowy czerwca.
GBoy pisze:Też to czytałem. Cały czas argumentem jest to, że ucierpi budżet. Widocznie Czesi nie muszą dbać o swój budżet!
No i na efekty nie trzeba było długo czekać.
Czesi obok Słowaków i Niemców zanotowali wzrost sprzedaży nowych samochodów w kwietniu. We wszystkich tych krajach rządy zachęcają do zakupu samochodów.
GBoy pisze:Też to czytałem. Cały czas argumentem jest to, że ucierpi budżet. Widocznie Czesi nie muszą dbać o swój budżet!
No i na efekty nie trzeba było długo czekać.
Czesi obok Słowaków i Niemców zanotowali wzrost sprzedaży nowych samochodów w kwietniu. We wszystkich tych krajach rządy zachęcają do zakupu samochodów.
A w Polsce spadek. Co prawda produkcja lekko w górę, ale dlatego, że auta wyjeżdżają za granicę.
Wśród firm spadek noworejestrowanych samochodów kwiecień do kwietnia wynosi 40%!!!!!!
Leasing dalej w dół w kwietniu jeśli chodzi o samochody. Znowu 30% - i to mimo wprowadzenia kratek (sic!).
Ja co prawda nie jest zwolennikiem sztucznego kreowania popytu przez jakieś dopłaty, jak to ma miejsce w Niemczech. Ale w Polsce nie trzeba nic dopłacać - wystarczy zmniejszyć obciążenia podatkowe. Czyli "uwolnić" VAT od osobówek.
Co to nowych przepisów dotyczących odliczeniu VAT czytałem że chcą wprowadzić takie rozwiązanie które będzie pozwalało odpisywa cały VAT od zakupu samochodu niezależnie czy jest wyposarzony w kratkę czy nie ale, niestety nie będzie tego można będzie robić z pakiwem. Tłumaczone jest to między innymi tym że rząd może odzyskać ten podatek od samochodu w inny sposób (np. innymi podatkami) ale podatku od paliwa nie jest w stanie już w ten sposób zwrócić do budżetu a majstrowanie przy kolejnym podatku, akcyzie lub opłaty drogowej (zwał jak zwał) kierowcy mogą tego już nie znieść. Cena paliwa jest po prostu zbyt niezależna od samego rządu który i tak ma nieweliki wpływ na tą cenę.