Przerejestrowanie po zakończeniu leasingu

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
pianim

Przerejestrowanie po zakończeniu leasingu

Post autor: pianim »

Witam,
proszę Was koledzy o radę i pomoc:
07-11-2010 zakończył mi się leasing samochodu osobowego z kratką
z tą też datą mam umowe kupna-sprzedaży i fakturę na moją jednoosobową działalność gospodarczą (oczywiście dokumenty dotarły dopiero dzisiaj)
09-11-2010 skończyło się OC i zawarłem nowe OC na siebie (jako osobę prywatną)
Pytania:
Czy mogę ten samochód zarejestrować na siebie prywatnie gdyż działalność już tez mam zamkniętą?
Czy potrzebuję jakiąś umowe kupna-sprzedaży między moją firmą a mną?
Czy przy rejestracji mogę samochód zarejestrowac jako 5 osobowy (był na 4 osoby), jak to zrobic, czy to coś kosztuje?
Czy muszę coś zgłaszać w Urzędzie Skarbowym, jeśli tak to jakie opłaty poniosę?

Z góry dziękuję za pomoc i odpowiedzi.

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Lui
PRO

Re: Przerejestrowanie po zakończeniu leasingu

Post autor: Lui »

Czy mogę ten samochód zarejestrować na siebie prywatnie gdyż działalność już tez mam zamkniętą?
Możesz
Czy potrzebuję jakiąś umowe kupna-sprzedaży między moją firmą a mną?
Nie. Ty i Twoja firma to jest to samo dopóki jest to działalność gospodarcza prowadzona przez osobę fizyczną.
Czy przy rejestracji mogę samochód zarejestrowac jako 5 osobowy (był na 4 osoby), jak to zrobic, czy to coś kosztuje?
Trzeba najpierw samochód przystosować do przewozu 5 osób i mieć badanie techniczne ze stacji kontroli pojazdów. Koszt kilkaset złotych.
Czy muszę coś zgłaszać w Urzędzie Skarbowym, jeśli tak to jakie opłaty poniosę?
Nie trzeba nic zgłaszać.
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
pianim

Post autor: pianim »

Czyli jesli dobrze zrozumiałem:
Umowa + faktura wykupu (chyba że nie potrzebna?) + dokumenty samochodu ... i prosto do Wydziału Komunikacji w celu przerejestrowania.
Ale czy napewno nie potrzebuję nic z US np PCC, chyba że to zastapi faktura wykupu (1%)???

Awatar użytkownika
Lui
PRO

Post autor: Lui »

pianim pisze:Czyli jesli dobrze zrozumiałem:
Umowa + faktura wykupu (chyba że nie potrzebna?) + dokumenty samochodu ... i prosto do Wydziału Komunikacji w celu przerejestrowania.
Ale czy napewno nie potrzebuję nic z US np PCC, chyba że to zastapi faktura wykupu (1%)???
PCC nie trzeba mieć teraz przy rejestracji, bo to się zmieniło.
Trzeba go zapłacić dopiero 14 dni po zakupie, ale nie ma to wpływu na rejestrację.

Ty jednak i tak nie płacisz PCC, bo masz samochód kupiony na podstawie faktury VAT czyli PCC Cie nie dotyczy.
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

ODPOWIEDZ