Zmiana LIBOR w dół a raty w CHF bez zmian
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Zmiana LIBOR w dół a raty w CHF bez zmian
Witam,
Mam pytanie do zorientowanych/doświadczonych z czego to wynika że VB Leasing zmienia raty w CHF tylko w górę kiedy LIBOR rośnie a jak spada to już nie Otóż kiedy brałem leasing miałem wyliczoną ratę w CHF wg. aktualnego LIBOR i przez jakiś czas była taka sama tylko zależała od kursu PLN, ale po jakimś czasie LIBOR trochę wzrósł i raty w CHF też nieznacznie wzrosły. I teraz się zaczyna, od dawna natomiast ten LIBOR zmienił się na bardzo niski ale przez cały ten czas ok. 2 lat raty w CHF się nie zmniejszyły. Jedyne co się zmieniło to że już na fakturze nie podają aktualnego LIBOR tak jak na początku. Skąd ta praktyka i czy coś można z tym zrobić, czy tylko VBL tak robi czy wszyscy?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
Mam pytanie do zorientowanych/doświadczonych z czego to wynika że VB Leasing zmienia raty w CHF tylko w górę kiedy LIBOR rośnie a jak spada to już nie Otóż kiedy brałem leasing miałem wyliczoną ratę w CHF wg. aktualnego LIBOR i przez jakiś czas była taka sama tylko zależała od kursu PLN, ale po jakimś czasie LIBOR trochę wzrósł i raty w CHF też nieznacznie wzrosły. I teraz się zaczyna, od dawna natomiast ten LIBOR zmienił się na bardzo niski ale przez cały ten czas ok. 2 lat raty w CHF się nie zmniejszyły. Jedyne co się zmieniło to że już na fakturze nie podają aktualnego LIBOR tak jak na początku. Skąd ta praktyka i czy coś można z tym zrobić, czy tylko VBL tak robi czy wszyscy?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
- Michał Krupiński
- PRO
Re: Zmiana LIBOR w dół a raty w CHF bez zmian
Z pewnością jest to coś co umożliwia VBL umowa.Skąd ta praktyka i czy coś można z tym zrobić, czy tylko VBL tak robi czy wszyscy?
Niestety wiele firm zostawia sobie taką możliwość, że mogą sobie wedle uznania podnosić oprocentowanie jeśli wzrośnie Wibor/Libor, ale już niekoniecznie muszą obniżać...
Czy robią tak wszyscy? Nie... Część firm zapisuje już w umowach leasingu/OWUL nawet algorytm wedle, którego będą zarówno podwyższać jak i obniżać, w zależności od zmiany stóp bazowych - jest to więc "automat".
Część firm "ręcznie" podnosi, ale też i "ręcznie" obniża.
Ale są i takie, że tylko podnoszą...
Wszystko zależy od kultury danej firmy leasingowej - jeśli ma ona technikę na wyciśnięcie soków z raz pozyskanego klienta, to będzie taki "system" działania tylko w jedną stronę stosować. Jeśli natomiast będzie to firma, która nastawia się na zadowolenie i "powracalność" klienta, to będzie postępować zupełnie inaczej.
Czy można w tej chwili coś z tym zrobić? Raczej niewiele - po prostu sam już wiesz, że w przyszłości lepiej unikać firmy, która stosuje tego typu metody.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Zawsze można wysłać pismo w tej sprawie do nich. Niewielka jest szansa, że obniżą, ale im więcej klientów bedzie się buntować tym większa szansa że zaczną respektować prawa również drugiej strony.czy coś można z tym zrobić
Może nawet opuszczą albo chociaż odpowiedzą to będziesz chociaż wiedział dlaczego umowę traktują jednostronnie.
proszę przeczytać ogólne warunki leasingu
wysokosc raty leasingowej MOŻE ulec zmieni przy zmianach stawek LIBOR (chyba 3M). Decyzję o zmienie podejmuje LEASIGODAWCA! i wszystko w tym temacie. mojego znajomego przycieli na ok 30 tys. zł. na pismo otrzymał odpowiedź, że oczywiści stopy spadały, ale on nigdy nie wniskował o obniżenie rat
Przy wzrostach stóp procentowych raty szły w górę bez żadnego wnisku....
myślę, że to po prostu naciągacze ...
wysokosc raty leasingowej MOŻE ulec zmieni przy zmianach stawek LIBOR (chyba 3M). Decyzję o zmienie podejmuje LEASIGODAWCA! i wszystko w tym temacie. mojego znajomego przycieli na ok 30 tys. zł. na pismo otrzymał odpowiedź, że oczywiści stopy spadały, ale on nigdy nie wniskował o obniżenie rat
Przy wzrostach stóp procentowych raty szły w górę bez żadnego wnisku....
myślę, że to po prostu naciągacze ...
Czyli trzeba wysyłać pisma jak napisałem. Zaszkodzić nie zaszkodzi, a może pomócna pismo otrzymał odpowiedź, że oczywiści stopy spadały, ale on nigdy nie wniskował o obniżenie rat
- leasingmaniak
- PRO
a co on leasingowal jesli mozna spytać?mojego znajomego przycieli na ok 30 tys. zł.
trudne pytanie= brak odpowiedzileasingmaniak pisze:a co on leasingowal jesli mozna spytać?mojego znajomego przycieli na ok 30 tys. zł.
wiele firm , banków - zmniejsza / zmniejszało raty dopiero po wysłaniu pisma i wydaje mi się, że doradca powinien o tych sprawach przypominać klientowi