Ma ktos jakies lepsze info? Bedzie trzeba sie nad tym zglebic, bo nie chce mi sie wierzyc, ze bedzie az tak różowo z importem aut z silnikami powyzej 2ccm

Na mój chłopski rozum chodzi o to, że akcyzy nie zapłaci ktoś kto kupił samochód w Unii i w ciągu 30 dni go sprzedał do Unii lub poza Unię.w art. 101 po ust. 2 dodaje się ust. 2a w brzmieniu:
„2a. Obowiązek podatkowy z tytułu nabycia wewnątrzwspólnotowego samochodu osobowego albo sprzedaży, o której mowa w art. 100 ust. 1 pkt 3 lit. a, nie powstaje, jeżeli ten samochód osobowy został dostarczony wewnątrzwspólnotowo lub wyeksportowany w terminie 30 dni od dnia nabycia wewnątrzwspólnotowego albo sprzedaży, o której mowa w art. 100 ust. 1 pkt 3 lit. a. Fakt dostawy wewnątrzwspólnotowej lub eksportu jest potwierdzany przez dokumenty, o których mowa w art. 107 ust. 3.”;
Wydaje mi się, że żeby znieść akcyzę na samochody z unii, to wystarczyłoby generalnie wykreślić lub zmienić treść ust 1 pkt 2.Art. 100.
1. W przypadku samochodu osobowego przedmiotem opodatkowania akcyzą jest:
1) import samochodu osobowego niezarejestrowanego wcześniej na terytorium
kraju zgodnie z przepisami o ruchu drogowym;
2) nabycie wewnątrzwspólnotowe samochodu osobowego niezarejestrowanego
wcześniej na terytorium kraju zgodnie z przepisami o ruchu drogowym;
3) pierwsza sprzedaż na terytorium kraju samochodu osobowego niezarejestrowanego
na terytorium kraju zgodnie z przepisami o ruchu drogowym:
a) wyprodukowanego na terytorium kraju,
b) od którego nie została zapłacona akcyza z tytułu czynności, o których
mowa w pkt 1 albo 2.
Widzę, że wszystkie portale to powtórzyły...Inne zmiany dotyczą zwolnienia z akcyzy samochodów osobowych kupowanych w ramach procedury "nabycia wewnątrzwspólnotowego".
Polska jest przecież w Unii!Na mój chłopski rozum chodzi o to, że akcyzy nie zapłaci ktoś kto kupił samochód w Unii i w ciągu 30 dni go sprzedał do Unii lub poza Unię.
Ecchhhh...Polska jest przecież w Unii!![]()