Pomoc w analizie zapisów umowy leasingu i owul?
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Pomoc w analizie zapisów umowy leasingu i owul?
Nie chcę zakładać nowego wątku więc podczepię się tutaj.
Otrzymałem kilka ofert, myślę że kilka jeszcze zejdzie niebawem.
Analizowałem propozycję BAWAG i zaskoczył mnie tam paragraf OWUL, który mówi:
" (...) Z chwilą akceptacji Wniosku przez Finansującego, dochodzi do zawarcia pomiędzy Stronami Umowy Leasingu
na warunkach zawartych we Wniosku i Ogólnych Warunkach stanowiących integralną część Umowy Leasingu
(„Umowa Leasingu”), z wyjątkiem ostatecznego określenia Opłaty Leasingowej. Opłata Leasingowa zostanie
ostatecznie określona w dniu dostawy Przedmiotu Leasingu, zgodnie z ostateczną ceną zapłaconą na rzecz
Dostawcy oraz wszelkimi dodatkowymi kosztami poniesionymi przez Finansującego w związku z zakupem i
dostawą Przedmiotu Leasingu oraz wysokością oprocentowania. (...)"
Czy to znaczy, że do momentu kiedy nie odbiorę przedmiotu nie wiem jaką ratę będę płacił ?
To chyba coś nie bardzo ?
Brak jest również w OWUL określenia pomniejszenia należnych Leasingodawcy należności o wartość przedmiotu leasingu w przypadku rozwiązania umowy z winy leasingobiorcy.
Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Otrzymałem kilka ofert, myślę że kilka jeszcze zejdzie niebawem.
Analizowałem propozycję BAWAG i zaskoczył mnie tam paragraf OWUL, który mówi:
" (...) Z chwilą akceptacji Wniosku przez Finansującego, dochodzi do zawarcia pomiędzy Stronami Umowy Leasingu
na warunkach zawartych we Wniosku i Ogólnych Warunkach stanowiących integralną część Umowy Leasingu
(„Umowa Leasingu”), z wyjątkiem ostatecznego określenia Opłaty Leasingowej. Opłata Leasingowa zostanie
ostatecznie określona w dniu dostawy Przedmiotu Leasingu, zgodnie z ostateczną ceną zapłaconą na rzecz
Dostawcy oraz wszelkimi dodatkowymi kosztami poniesionymi przez Finansującego w związku z zakupem i
Czy to znaczy, że do momentu kiedy nie odbiorę przedmiotu nie wiem jaką ratę będę płacił ?
Brak jest również w OWUL określenia pomniejszenia należnych Leasingodawcy należności o wartość przedmiotu leasingu w przypadku rozwiązania umowy z winy leasingobiorcy.
Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
- Tomasz Piotrowski
- PRO
Re: Prośba o pomoc w analizie OWUL :)
W takiej czy innej formie w każdej umowie leasingu będzie taki czy podobny zapis. Ryzyko jeżeli zbywca zmieni cenę przedmiotu leasingu już po podpisaniu umowy leasingu, ale jeszcze przed dostawą ponosi wtedy korzystający a nie finansujący.Sav pisze: Analizowałem propozycję BAWAG i zaskoczył mnie tam paragraf OWUL, który mówi:
To jest normalka, tym bardziej, że to korzystający wskazuje dostawcę.
Co do pomniejszania odszkodowania o wartość przedmiotu leasingu to trochę słabo.

Ciekawe jak to robią w praktyce.
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
- Michał Krupiński
- PRO
Re: Pomoc w analizie zapisów umowy leasingu i owul?
Teoretycznie Kodeks Cywilny reguluje to, że odszkodowanie należne leasingodawcy po wypowiedzeniu umowy z winy leasingobiorcy powinno być pomniejszone o korzyści osiągnięte przez leasingodawcę.Brak jest również w OWUL określenia pomniejszenia należnych Leasingodawcy należności o wartość przedmiotu leasingu w przypadku rozwiązania umowy z winy leasingobiorcy.
Problem polega na tym, że nie dla wszystkich składów sędziowskich tą korzyścią jest wartość odebranego przedmiotu leasingu.
Niedobrze też by było, gdyby taka sprawa musiała się kończyć aż w sądzie, żeby to rozstrzygnąć.
Tak jak napisał Tomek_p ważne jest to jaka jest praktyka tej firmy, ale jeśli takiego zapisu w umowie nie ma, to IMO nie jest dobrze.
Jeśli by był, to sprawa byłaby względnie jasna, a tak zostaje niedopowiedzenie, które różnie może się potoczyć w praktyce.

"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."