leasing po zmianach w podatku dochodwym

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
ronny

leasing po zmianach w podatku dochodwym

Post autor: ronny »

Chciałbym zapytać o możliwość cesji umowy leasingu na rzecz firmy zarejestrowanej zagranicą. Chodzi mi o plany zmiany stawek podatku dochodowego od osób prowadzących działalność gospodarczą. Konkretnie chodzi mi o to czy mając umowę leasingu na działalność gospodarczą prowadzoną w Polsce będzie możliwe po jej likwidacji lub przeniesieniu np do Czech dokonanie cesji na nową działalność prowadzona oczywiście dalej na terenie Polski ale zarejestrowaną w innym kraju

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Lui
PRO

Re: leasing po zmianach w podatku dochodwym

Post autor: Lui »

ronny pisze:Chciałbym zapytać o możliwość cesji umowy leasingu na rzecz firmy zarejestrowanej zagranicą. Chodzi mi o plany zmiany stawek podatku dochodowego od osób prowadzących działalność gospodarczą. Konkretnie chodzi mi o to czy mając umowę leasingu na działalność gospodarczą prowadzoną w Polsce będzie możliwe po jej likwidacji lub przeniesieniu np do Czech dokonanie cesji na nową działalność prowadzona oczywiście dalej na terenie Polski ale zarejestrowaną w innym kraju
Domyślam się, że masz obecnie czynną umowę leasingu i zastanawiasz się co z nią zrobić po wyniesieniu działalności do Czech?
W teorii jest to możliwe, w praktyce nie bardzo. W Polsce w praktyce finansuje się tylko podmioty z polskim Nipem, czyli czynnych na terenie RP podatników.

Poza tym dla leasingodawcy za duże ryzyko i za dużo wątpliwości. Leasingodawcy unikają też finansowania firm, które mogą mieć potencjalnie kłopoty z aparatem skarbowym i ścigania, np. nie chcą finansować branży paliwowej i tym podobnych. Więc nie chcą też firm, które działają w innych krajach tylko ze względu na optymalizację podatkową, bo to mogą być problemy w przyszłości.

Najlepiej będzie zadzwonić do swojego leasingodawcy i zapytać co on na to. :)
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

ODPOWIEDZ