leasing kalkulacja kosztow i podatku
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
leasing kalkulacja kosztow i podatku
Witam,
interesuje mnie lasing samochodzu ale chcialbym wiedziec ile to mnie bedzie kosztowac.
zakladajac dochod 15000 PLN NETTO, VAT na poziomie 3450, dochodowy 19% = 2640, pelen ZUS
leasing samochodu z rata netto 2400
ile z tego powodu zaplace mniej podatku VAT i dochodowego ?
zastanawiam sie po prostu czy mnie stac na konkretny samochod
interesuje mnie lasing samochodzu ale chcialbym wiedziec ile to mnie bedzie kosztowac.
zakladajac dochod 15000 PLN NETTO, VAT na poziomie 3450, dochodowy 19% = 2640, pelen ZUS
- Jarosław Król
- Administracja
Re: leasing kalkulacja kosztow i podatku
Witaj,misiek__ pisze:Witam,
Jeżeli jest to samochód osobowy i zamierzasz użytkować go w sposób mieszany, czyli także na potrzeby prywatne, to masz prawo odliczyć 50% VAT od raty leasingu i wszystkich pozostałych wydatków eksploatacyjnych (w tym paliwa). W przypadku leasingu, przy racie 2400 zł netto będziesz mógł odliczyć 276 zł VAT.
Rata netto + niedoliczona kwota VAT staje się kosztem uzyskania przychodu - czyli będzie to kwota 2676 zł. 19% od tej kwoty, czyli 508 zł będzie Twoją oszczędnością na podatku dochodowym.