Dzień dobry,
mam pytanie odnośnie nowej opłaty, jaka została wprowadzona w tym roku przez leasingodawcę,a mianowicie za tzw obsługę ubezpieczenia. Mam Leasing już drugi rok, zawsze ubezpieczałam samochód na tzw własną rękę, oczywiście trzeba w takiej sytuacji wysłać polisę do akceptacji firmie leasingowej. Do tej pory nie pobierana była żadna opłata, a jakie było moje zdziwienie, gdy otrzymałam fakturę na 369 zł za akceptację ubezpieczenia. Zadzwoniłam do firmy i twierdzą że od tego roku wprowadzili opłatę. Dodam że nie dostałam żadnego pisma związanego z zmianą opłat a samochód ubezpieczałam w grudniu 2019, nie otrzymałam wtedy żadnej odpowiedzi, więc ubezpieczyłam samochód bez niej ( było to przedłużenie poprzedniej zaakceptowanej polisy). Wysłałam potwierdzenie przelewu 2 stycznia 2020. Odpowiedz akceptującą otrzymałam teraz w połowie lutego wraz z fakturą. Czy to postępowanie jest zgodne z prawem??
Dziękuję z góry za odpowiedź
naliczanie dodatkowej opłaty za obsługę leasingu
- Michał Krupiński
- PRO
Re: naliczanie dodatkowej opłaty za obsługę leasingu
Jeśli chodzi o wprowadzenie opłaty, to raczej jest zgodne z zapisami umowy, bo leasingodawcy zazwyczaj zastrzegają sobie, że zmiana wysokości opłat dodatkowych nie wymaga dodatkowego powiadomienia lub aneksu do umowy.yoshi010 pisze:Czy to postępowanie jest zgodne z prawem??
Wątpliwości można mieć co do terminów. Jeśli opłata została wprowadzona dopiero w tym roku, a o zgodę wystąpiliście w ubiegłym, to widzę tu pole do złożenia reklamacji.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)