proszę o poradę odnośnie leasingu operacyjnego samochodu osobowego.
Mam leasing samochodu do celów mieszanych na JDG - jestem VATowcem i odliczałem 50% od faktur oraz opłat związanych z autem. Leasing kończy się po 3 latach, we wrześniu tego roku moim wykupem w kwocie 8tys brutto. W tym samym miesiącu odbieram nowy samochód również na leasing. Plan był taki, aby obecne auto było wpłatą własną na nowe. Dealer wycenił mój samochód na 62tys zł na umowę kupna-sprzedaży lub 65tys zł brutto na FV.
Początkowo chciałem wykupić samochód na os. prywatną (nie wliczać faktury wykupu do firmy) w tym miesiącu i wówczas sprzedać do dealera 1 października - minęłoby 6msc i nie płaciłbym 32% podatku od sprzedaży (jestem na 2 progu).
Niestety dealer się nie zgodził i auto muszę sprzedać we Wrześniu. Rozumiem, że mam 2 wyjścia z sytuacji: wykup i sprzedaż jako firma oraz wykup i sprzedaż jako os. prywatna zgodnie z terminem zakończenia leasingu we Wrześniu. Jestem na ryczałcie 12% i dodatkowo przychód ze sprzedaży samochodu spowoduje, że wpadnę w 3 próg ZUS, czyli będę musiał wyrównać jeszcze ok. 7tys zł.
Moje kalkulacje wyglądają jak na screenie:

Moje pytanie: czy dobrze wszystko obliczam? Czy może coś pominąłem? Jak wygląda wykup z leasingu i w tym samym miesiącu przekazanie samochodu jako wkład własny do nowego?
Dodam, że wartość nowego auta w e Wrześniu 2021, to 82tys brutto. Obecnie wykup mam za 8200 brutto.