Muszę kupić samochód w leasingu, muszę to zrobić jeszcze w czerwcu (lub przynajmniej podpisać umowę i dokonać wpłaty początkowej) - m.in. chodzi o sprawy podatkowe.
Nie wiem jeszcze jaki samochód

1. Priorytetem jest niska całkowita opłata miesięczna (rata, wszelkie niezbędne inne opłaty, ubezpieczenia itp.) - ideałem byłoby około 800-850 zł netto, ale myślę, że brałbym pod uwagę oferty do 950-1000 zł netto.
2. Okres leasingu - 4-8 lat, generalnie bez większego znaczenia
3. Wpłata początkowa - 5-10%, zależnie od ceny samochodu, kwotowo to okolice 8-15k
4. Wartość wykupu - dowolna, z uwzględnieniem punktu 1., czyli pewnie jak największa
Wstępne założenia odnośnie samochodu:
1. Rocznik: 2013-2017
2. Klasa: najchętniej jakiś SUV, może być z tych mniejszych, jeśli nie to sedan lub w ostateczności kombi, coś zbliżonego do klasy premium, przykładowo BMW X3, Audi Q5, Passat B8, Mazda 6, Ford Mondeo MK5... silnik benzyna, raczej automat, moc 150KM+ (czym większy samochód tym więcej); upraszczając - czym wyższy komfort i moc, tym lepiej
3. Cena: powtórzę się, ale priorytetem jest niska rata miesięczna... cena samochodu może być 80k jak i 130k, pod warunkiem, że uda się utrzymać niską ratę
Firma biorąca leasing:
1. jednoosobowa działalność gospodarcza
2. istnieje od 3 lat, żadnych opóźnień w opłatach, wszelkie rejestry czyste
3. właściciel - ja

Z nowych samochodów z ofert od dealerów wstępnie zainteresowały mnie:
- Passat B8, highline, 2.0TSI, 220KM, DSG - około 125k brutto
- Passat B8, highline, 1.8TSI, 180KM, DSG - około 115k brutto
ale przy Volkswagen Business Care (10% opłata wstępna, 48m-cy, około 50% wykup) nie jestem w stanie osiągnąć interesującej mnie wysokości miesięcznej raty (dane z kalkulatora na stronie).
Jest jeszcze dość fajny Tiguan 2.0TSI 180KM DSG, ale tu już wychodzi około 135k brutto. Mam też ciekawą ofertę na Skoda Superb III, ale podobna sytuacja z wysokością raty.
Ale jak pisałem wcześniej - jak najbardziej wchodzą w grę samochody używane - wolałbym np. 3letnie Q5 czy X3 niż nowego Passata.
Po tym przydługim wstępie przechodzę do sedna

W sumie najważniejsze jest dla mnie oszacowanie maksymalnej kwoty jaką mogę wydać na samochód - wtedy będę mógł szukać już konkretnych samochodów.
pozdrawiam
MrGekko