działalność VAT zwolniony - późniejsza sprzedaż i inne...

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
mik_uta

działalność VAT zwolniony - późniejsza sprzedaż i inne...

Post autor: mik_uta »

Witam serdecznie!
na wstępie - wczoraj rano odkryłam to forum i pół soboty poświęciłam na czytanie :) - jest tu wiele pomocnych informacji!
Wiem mniej więcej na co zwrócić uwagę, że muszę wcześniej poprosić o TOiP i o OWUL :) wielkie dzięki!
Jest to mój pierwszy wątek na tym forum jak i również będę brała po raz pierwszy leasing...
A teraz przechodzę do pytań:
Prowadzę działalność z tzw stawką VAT zwolniona (działalność pomocnicza/finansowa)
Kupuję samochód od firmy X – cena netto + vat 23%, samochód używany, 2008 rok - chcę wziąć na 2 lata (23 raty) , wpłata 10%, wykup 10%.
Pomimo tego, że na działaności mam VAT stawka 0% proszę o potwierdzenie, że ja również będę mogła odliczyć sobie 60% vatu < niż 6000,-?
Z forum wyczytałam że po zakończeniu leasingu mogę wykupić auto na własną firmę i aby je potem odpsrzedać bez żadnych podatków itp będę musiała odczekać min 6 msc - czy tak?
I teraz zasadnicze pytanie (bo tego nie wyczytałam, a dodam, że nie interesują mnie żadne darowizny itp) : skoro auto po wykupieniu będzie na moją firmę (lub też może wykupię na siebie jako osoba prywatna) to jak odsprzedam samochód skoro ja mam VAT zwolniony..??
I jeszcze 1 – w zeszłym tygodniu dostałam oferty dwóch firm leasingowych a w sobotę wypełniłam formularz na ilease.fmleasing.pl (ale jeszcze nic nie spłynęło) – jaki „powinien” być w miarę dobry na dzisiejsze czasy koszt % leasingu – przy powyższych parametrach które podałam? obecne oferty mam na 116,6% i 119,5% przy czym 1 opcja jest na wiborze1m a druga na 3m.
Z lektury tego forum wywnioskowałam, że to oferta raczej średnia a nawet droga. czy tak? czy może w związku z wysokim wskaźnikiem obecnie takie oferty są na rynku?

będę niezmiernie wdzięczna za odpowiedzi.
w przyszłym tyg muszę sfinalizować transakcję
pozdrawiam serdecznie
msz

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Re: działalność VAT zwolniony - późniejsza sprzedaż i inne...

Post autor: Michał Krupiński »

Witaj,
mik_uta pisze:Kupuję samochód od firmy X – cena netto + vat 23%, samochód używany, 2008 rok - chcę wziąć na 2 lata (23 raty) , wpłata 10%, wykup 10%.
Po 24 miesiącach wykup będzie na poziomie 16-20%. Dopiero dłuższy okres pozwoli zastosować niższy wykup - nawet 1%.
mik_uta pisze:Pomimo tego, że na działaności mam VAT stawka 0% proszę o potwierdzenie, że ja również będę mogła odliczyć sobie 60% vatu < niż 6000,-?
Jesteś płatnikiem VAT? Jeżeli jesteś, to oczywiście odliczasz VAT tak jak każdy płatnik tego podatku, czyli 60%, maks. 6.000 zł. Pozostałość VAT jest dla Ciebie kosztem uzyskania przychodu.
mik_uta pisze:Z forum wyczytałam że po zakończeniu leasingu mogę wykupić auto na własną firmę i aby je potem odpsrzedać bez żadnych podatków itp będę musiała odczekać min 6 msc - czy tak?
Tak będzie jeśli wykupisz na siebie i nie "wprowadzisz" do firmy. Jeżeli wprowadzisz do ewidencji, to nie unikniesz opodatkowania przy sprzedaży, bo wystawiasz fakturę i od niej płacisz podatki (masz dochód i ewentualnie VAT).
mik_uta pisze:I teraz zasadnicze pytanie (bo tego nie wyczytałam, a dodam, że nie interesują mnie żadne darowizny itp) : skoro auto po wykupieniu będzie na moją firmę (lub też może wykupię na siebie jako osoba prywatna) to jak odsprzedam samochód skoro ja mam VAT zwolniony..??
Czyli jesteś podatnikiem VAT, czy nie? Bo to jest zasadnicze pytanie.
Zakładając, że jesteś, to nawet jeśli cześć Twoich usług jest ze stawką 0%, to akurat sprzedaż samochodu będzie ze stawką 23%. Po prostu cześć czynności, które prowadzisz ma stawkę 0%, ale to nie znaczy, że cała Twoja aktywność gospodarcza jest z taką stawką.
Pamiętaj też, że w przypadku samochodów osobowych, gdzie nie można było odliczyć całego VAT jest możliwość poźniej sprzedaży samochodu z VAT zwolnionym.
mik_uta pisze:w sobotę wypełniłam formularz na http://ilease.fmleasing.pl (ale jeszcze nic nie spłynęło)
W weekendy oferty nie spływają. Zaczniesz je otrzymywać od dziś.
mik_uta pisze:– jaki „powinien” być w miarę dobry na dzisiejsze czasy koszt % leasingu – przy powyższych parametrach które podałam? obecne oferty mam na 116,6% i 119,5% przy czym 1 opcja jest na wiborze1m a druga na 3m.
Jeżeli to są oferty na 24 miesiące, to są bardzo drogie.
Z iLease powinnaś otrzymać oferty sporo tańsze, choć to też zależy jakiej wartości jest samochód, kto jest jego dostawcą, itd.
Jeśli samochód jest np.: tani, to niewiele firm chce w ogóle coś takiego finansować.

Aczkolwiek z samego iLease oferty są generalnie bardzo tanie.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
mik_uta

Witaj Michael :)

tak jak napisałam na wstępie - prowadzę działalność na stawce tylko i wyłącznie VAT zwolniony (0%)

pomyliłam się pisząc wcześniej - miało być wykup 19/20% a nie 10%

PS już dzisiaj spłynęła 1 oferta i jest dużo lepsza ! (od tego samego leasingodawcy od którego miałam wcześniej ofertę ale z innego źródła...) 111%

dlatego tak pytam o ten VAT bo w innych postach wyczytałam, że np lekarze którzy mają działalność też z VAT 0% odliczają te 60%/6000....? - a może coś źle zinterpretowałam..?

no i z tego wynikają moje obawy i pytania - czy tak będę mogła robić? - czy po prostu cała moja rata będzie kosztem, a z VATEM nic nie będę robiła..?

no i martwię się jak potem sprzedać ten samochód skoro go teraz kupuję po cenie netto + vat 23%...

pzdr, msz

Awatar użytkownika
Tomasz Piotrowski
PRO

Post autor: Tomasz Piotrowski »

Jeżeli samochód będzie wykorzystywany do czynności, które są zwolnione z VAT, to nie można odliczyć tego podatku od jego zakupu czy leasingu.
Tak to wygląda od strony Urzędu Skarbowego.

Wtedy cała rata brutto jest kosztem uzyskania przychodu.

Awatar użytkownika
Lui
PRO

Post autor: Lui »

Ale po pół roku od wykupienia z leasingu będziesz mogła sprzedać z VAT zwolnionym. ;)
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
mik_uta

dziękuję wszystkim za wypowiedzi.
tak, zgłebiłam temat jeszcze bardziej i już wiem, że nie mogę VAT odliczyć bo mam na działalności VAT zwolniony.
cała rata będzie moim kosztem
no i interesowałam się trochę późniejszym wykupem i wiem jakie są wady i zalety wykupu na DG a jakie na os fizyczną.
Będę chciała wykupić na osobę fizyczną aby po pół roku sprzedać bez podatku.

dziękuję
msz

ODPOWIEDZ