Zbieranie ofert a NIP

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
toomaas

Zbieranie ofert a NIP

Post autor: toomaas »

Dzień Dobry,

Chciałbym się dowiedzieć w jakim celu za każdym razem żeby dostać ofertę na leasing muszę podać numer NIP?
Zastanawiam się czy podając dane powiedzmy w kilkunastu firmach w celu uzyskania oferty nie odpytają one jakiś baz danych i nie obniży to mojej zdolności?
Wiem, że w przypadku starania się np. o kredyt hipoteczny każde zapytanie do BIK obniża "scoring" klienta. Mam działalność jednoosobową od 03/2016, ale od 5 lat spłacam kredyt hipoteczny. Mój doradca leasingowy powiedział mi, że w zasadzie nie mam szans na leasing jeśli nie wpłacę 20%. Chcę poszukać czegoś na własną rękę, ale nie jestem pewien czy podając dane (NIP) na lewo i prawo nie obniżę swoich szans?

Dzięki za odpowiedź.

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Jarosław Król
Administracja

Re: Zbieranie ofert a NIP

Post autor: Jarosław Król »

Nie masz się czego obawiać. Wyjaśnienie jest w artykule na naszej stronie: Złożenie zapytania o leasing nie jest odnotowywane w BIK

Leasingodawcy wymagają podawania NIP, bo jest to dla nich najłatwiejszy, wewnętrzny sposób identyfikacji klienta. Nie wiążą się z tym żadne konsekwencje.

Awatar użytkownika
toomaas

Re: Zbieranie ofert a NIP

Post autor: toomaas »

Dziękuję bardzo!

ODPOWIEDZ