Jak jest z tą sprzedażą samochodu wykupionego po leasingu?
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
- sonnenberg
Re: Jak jest z tą sprzedażą samochodu wykupionego po leasingu?
dziękuję za dotychczasową pomoc. Rozmawiałem z moją księgową i jeszcze jednym księgowym i ich stanowiska są zgoła odmienne...idzie oszaleć.
Żeby mi jeszcze rozjaśnić temat proszę o odpowiedź czy mój plan jest dobry:
1. faktura wykupowa jest księgowana jako koszt.
2. Samochód w ramach darowizny przekazuję mojej żonie - wypełniam stosowny druk i składam go do US informując o darowiźnie. Podatku od darowizny nie płacę bo to I grupa.
3. Żona rejestruje auto na siebie.
I jeszcze pytanie - dlaczego księgowa twierdzi, że fakura wykupowa równa się wprowadzenie auta jako środek trwały do firmy?
Z góry dzięki za pomoc
Żeby mi jeszcze rozjaśnić temat proszę o odpowiedź czy mój plan jest dobry:
1. faktura wykupowa jest księgowana jako koszt.
2. Samochód w ramach darowizny przekazuję mojej żonie - wypełniam stosowny druk i składam go do US informując o darowiźnie. Podatku od darowizny nie płacę bo to I grupa.
3. Żona rejestruje auto na siebie.
I jeszcze pytanie - dlaczego księgowa twierdzi, że fakura wykupowa równa się wprowadzenie auta jako środek trwały do firmy?
Z góry dzięki za pomoc
W jakim sensie? Ktoś wystawia fakturę, ktoś ją akceptuje i już jest w środkach trwałych?sonnenberg pisze:dlaczego księgowa twierdzi, że fakura wykupowa równa się wprowadzenie auta jako środek trwały do firmy?

Księgowa może niech poczyta chociaż jakieś interpretacje na ten temat, bo nie spodziewam się, żeby była w stanie podać przepisy.
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
A nie jest tak, że od razu wykupujesz na siebie czyli prywatnie. Wykup jest chyba odrębną umową. NIe masz FV na dg tylko na siebie
Właśnie stoję przed wykupem i nie wiem co czynić. Generalnie samochód zostaje u nas, będzie jeździł ojciec. Tylko co za 2-3 lata. PZDR
- Tomasz Piotrowski
- PRO
Dwa ważne pytania trzeba sobie postawić. Jaki jest wykup (niski czy wysoki) i czy wrzucenie go do firmy da jakieś podatkowe korzyści? Czy samochód będzie wykorzystywany w działalności na tyle, że koszty jego eksploatacji dadzą jakieś wymierne korzyści podatkowe, nawet jeżeli potem się go sprzeda z opodatkowaniem?drout pisze:Właśnie stoję przed wykupem i nie wiem co czynić. Generalnie samochód zostaje u nas, będzie jeździł ojciec. Tylko co za 2-3 lata. PZDR
Wykup 1% czyli 1kpln nie za wiele daje do kosztów. Później ubezpieczenie, paliwo przeglądy. Raczej mało bo ojciec tym mało jeździ przez 3 lata 30kkm zrobił. A mogę później zrobić darowiznę bez podatków i Vatów?
- Tomasz Piotrowski
- PRO
Darowizna pozwala uniknąć PIT/CIT, ale nie VAT, o ile wcześniej był odliczony, ale ile tego VATu trzeba zapłacić (czy od wartości rynkowej, czy od wartości z faktury wykupu), to przepisy nie są jednoznaczne, więc zawsze jest jakieś ryzyko...drout pisze:A mogę później zrobić darowiznę bez podatków i Vatów?
Cześć
Chciałem odgrzać nieco temat. Może mój przypadek nie jest klasycznym wykupem (tym rozumianym jako 1% wartości po okresie trwania umowy leasingowej), ale chyba mogę go podpiąć pod ten wątek.
Mianowicie sytuacja życiowa zmusza mnie do sprzedania auta leasingowanego po upływie 27/36 rat. Wiadomo, że trudno mi będzie znaleźć kogoś na cesję bo pozostałe raty i kwota odstępnego nie będą raczej dla nikogo łakomym kąskiem. Dlatego rozważam wcześniejszy wykup auta i sprzedaż od razu. Nadmienię, że czekanie pół roku itp. nie wchodzi w grę. Chcę i muszę sprzedać auto jak najszybciej. Wobec tego pytanie brzmi, jak w świetle tego co już padło w tym wątku ma się sytuacja wcześniejszego wykupu? Czy ktoś mógłby mi rozpisać (policzyć) poszczególne warianty? Przekopałem internety i ciężko mi znaleźć podstawy do wyliczeń (nie jestem ekspertem podatkowym). Przykład jest taki:
Spłacone jest 27/36 rat. Do końca pozostało 9 rat po 2500 zł. netto + 1000 zł. wykupu. Kwota jaką bym chciał uzyskać za auto to dajmy na to 90 tyś. zł.brutto.
Wariant 1: Wykupuję auto na firmę. Co muszę zapłacić, a co mogę odliczyć? Jeśli dobrze rozumiem, to mogę wliczyć do kosztów fakturę wykupu (23,5 tyś. zł.) i odliczyć połowę VATu? A później od kwoty sprzedaży będę musiał zapłacić już CAŁY VAT i dochodowy?
Wariant 2: Wykupuję na siebie jako osobę prywatną. Faktura wykupu jest na mnie i nie mogę jej wrzucić w koszty firmy? A później przy sprzedaży muszę odprowadzić dochodowy od 90 tyś. zł., czyli kwoty za jaką sprzedam?
Jeśli ktoś mógłby mi oba warianty rozpisać z kalkulacja na podanych kwotach, to będę bardzo wdzięczny. Bo ja nie mogę dojść co mi się bardziej opłaca. Dzięki.
Chciałem odgrzać nieco temat. Może mój przypadek nie jest klasycznym wykupem (tym rozumianym jako 1% wartości po okresie trwania umowy leasingowej), ale chyba mogę go podpiąć pod ten wątek.
Mianowicie sytuacja życiowa zmusza mnie do sprzedania auta leasingowanego po upływie 27/36 rat. Wiadomo, że trudno mi będzie znaleźć kogoś na cesję bo pozostałe raty i kwota odstępnego nie będą raczej dla nikogo łakomym kąskiem. Dlatego rozważam wcześniejszy wykup auta i sprzedaż od razu. Nadmienię, że czekanie pół roku itp. nie wchodzi w grę. Chcę i muszę sprzedać auto jak najszybciej. Wobec tego pytanie brzmi, jak w świetle tego co już padło w tym wątku ma się sytuacja wcześniejszego wykupu? Czy ktoś mógłby mi rozpisać (policzyć) poszczególne warianty? Przekopałem internety i ciężko mi znaleźć podstawy do wyliczeń (nie jestem ekspertem podatkowym). Przykład jest taki:
Spłacone jest 27/36 rat. Do końca pozostało 9 rat po 2500 zł. netto + 1000 zł. wykupu. Kwota jaką bym chciał uzyskać za auto to dajmy na to 90 tyś. zł.brutto.
Wariant 1: Wykupuję auto na firmę. Co muszę zapłacić, a co mogę odliczyć? Jeśli dobrze rozumiem, to mogę wliczyć do kosztów fakturę wykupu (23,5 tyś. zł.) i odliczyć połowę VATu? A później od kwoty sprzedaży będę musiał zapłacić już CAŁY VAT i dochodowy?
Wariant 2: Wykupuję na siebie jako osobę prywatną. Faktura wykupu jest na mnie i nie mogę jej wrzucić w koszty firmy? A później przy sprzedaży muszę odprowadzić dochodowy od 90 tyś. zł., czyli kwoty za jaką sprzedam?
Jeśli ktoś mógłby mi oba warianty rozpisać z kalkulacja na podanych kwotach, to będę bardzo wdzięczny. Bo ja nie mogę dojść co mi się bardziej opłaca. Dzięki.
- Jarosław Król
- Administracja
Zgadza się, z tym, że będziesz miał dodatkowo prawo do korekty nieodliczonego przy zakupie VAT (od kwoty 23,5 tys.), tak jak jest to opisane tu:swider21 pisze:Wariant 1: Wykupuję auto na firmę. Co muszę zapłacić, a co mogę odliczyć? Jeśli dobrze rozumiem, to mogę wliczyć do kosztów fakturę wykupu (23,5 tyś. zł.) i odliczyć połowę VATu? A później od kwoty sprzedaży będę musiał zapłacić już CAŁY VAT i dochodowy?
https://www.fmleasing.pl/porady/sprzeda ... a-z-23-vat
Podatek dochodowy będzie od kwoty sprzedaży (90 tys.) pomniejszonej o koszty nabycia (23,5 tys.) i ewentualne nakłady jakie poniesiesz na auto (np.: naprawy itp.) w okresie kiedy byłeś jego właścicielem.swider21 pisze:Wariant 2: Wykupuję na siebie jako osobę prywatną. Faktura wykupu jest na mnie i nie mogę jej wrzucić w koszty firmy? A później przy sprzedaży muszę odprowadzić dochodowy od 90 tyś. zł., czyli kwoty za jaką sprzedam?
Bardzo dziękuję za odpowiedź. A czy mógłbyś mi to krok po kroku przy podanych założeniach wyliczyć? Mimo, że z matematyką jestem za pan brat, to nie ogarniam co po kolei. A gdyby mój księgowy był ogarnięty, to ne pisałbym na tym forumJarosław Król pisze:Zgadza się, z tym, że będziesz miał dodatkowo prawo do korekty nieodliczonego przy zakupie VAT (od kwoty 23,5 tys.), tak jak jest to opisane tu:swider21 pisze:Wariant 1: Wykupuję auto na firmę. Co muszę zapłacić, a co mogę odliczyć? Jeśli dobrze rozumiem, to mogę wliczyć do kosztów fakturę wykupu (23,5 tyś. zł.) i odliczyć połowę VATu? A później od kwoty sprzedaży będę musiał zapłacić już CAŁY VAT i dochodowy?
https://www.fmleasing.pl/porady/sprzeda ... a-z-23-vat
Podatek dochodowy będzie od kwoty sprzedaży (90 tys.) pomniejszonej o koszty nabycia (23,5 tys.) i ewentualne nakłady jakie poniesiesz na auto (np.: naprawy itp.) w okresie kiedy byłeś jego właścicielem.swider21 pisze:Wariant 2: Wykupuję na siebie jako osobę prywatną. Faktura wykupu jest na mnie i nie mogę jej wrzucić w koszty firmy? A później przy sprzedaży muszę odprowadzić dochodowy od 90 tyś. zł., czyli kwoty za jaką sprzedam?