leasing auta a 1 msc rozliczenie
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
leasing auta a 1 msc rozliczenie
WItajcie,
Prowadze 1 osobowa DG od ponad pol roku, mysle o wziecu auta w leasing operacyjny (uzytkowanie mieszane prywatnie i firmowo)
Nie moge sie teraz doprosic mojej ksiegowej o porade wiec sprobuje moze tuaj.
przyklad: auto 88 tys netto 108 tys brutto
wplata wlasna: 30% 26 tys netto, + VAT 6 072 = 32 472 brutto
48 rat = 832 netto + VAT 191 = 1023 brutto
wykup: 30% 26 tys netto, + VAT 6 072 = 32 472 brutto
Aktualnie do celow mieszanych moge leasing rozliczyc tak:
50% VATu (jestem akntywnym platnikiem VAT)
75% Kosztow uzyskania Przychodwo (KUP)
================
dla uproszczenia przyjmijmy przychody miesieczne 10 k netto 12k brutto
czyli 1 wplata wlasna 26 tys + VAT 6 072 moge odliczyc (50% VAT) 3 036
jezeli rozliczam sie co miesiac, to moge za miesiac, w ktorym wplacilem wplate wlasna (32 472 brutto) odliczyc VAT 3 036
poniewaz kwota przychodu brutto zawiera VATU tylko 2 300, to za dany misiac nie placie skladki VAT-7
co sie dzieje z pozostalym VATem? ( 736 zl) moge go odliczyc od VAT-7 w nastepnym miesiacu?
teraz Koszty uzyskania przychodu
-----------------------------------------
Oplata wstepna moze byc wliczona jako 100% kosztow (z tego co sie dowiadywalem) + 50% nie odliczonego VATU czyli mamy 26 000 netto + (50% vat) 3 036 = 29 036
Jezeli przychod w danym miesacu byl 10 000 netto pomniejszajac przychod netto o KUP 29 036 zeruje przychod i wychodz -19 036
jezeli wdanym miesacu KUP powoduje u mnie strate to moge tez nie zaplacic PIT5? czyli jezeli jestem na liniowym 19% nie musze placic do US 1 900?
reasumujac w pierwszym miesacu leasingu wplacajac 32 tys zl
z mojego przychodu nie zaplace ani PIT-5 ani VAT-7 czyli moj zysk po odliczeniach to cala kwota brutto 12 000?
Co sie dzieje z pozostal kwota wplaty wlasnej, ktorej nie moglem calej odliczyc od swojego przychodu netto? (10 tys) za miesiac znowu moge pomniejszyc swoj przychod o KUP 19 tys? i tak az wyzeruje ten KUP?
Moze cos pokrecilem wiec prosze poprawcie mnie i zgory dziekuje za wasza pomoc!
Prowadze 1 osobowa DG od ponad pol roku, mysle o wziecu auta w leasing operacyjny (uzytkowanie mieszane prywatnie i firmowo)
Nie moge sie teraz doprosic mojej ksiegowej o porade wiec sprobuje moze tuaj.
przyklad: auto 88 tys netto 108 tys brutto
wplata wlasna: 30% 26 tys netto, + VAT 6 072 = 32 472 brutto
48 rat = 832 netto + VAT 191 = 1023 brutto
wykup: 30% 26 tys netto, + VAT 6 072 = 32 472 brutto
Aktualnie do celow mieszanych moge leasing rozliczyc tak:
50% VATu (jestem akntywnym platnikiem VAT)
75% Kosztow uzyskania Przychodwo (KUP)
================
dla uproszczenia przyjmijmy przychody miesieczne 10 k netto 12k brutto
czyli 1 wplata wlasna 26 tys + VAT 6 072 moge odliczyc (50% VAT) 3 036
jezeli rozliczam sie co miesiac, to moge za miesiac, w ktorym wplacilem wplate wlasna (32 472 brutto) odliczyc VAT 3 036
poniewaz kwota przychodu brutto zawiera VATU tylko 2 300, to za dany misiac nie placie skladki VAT-7
co sie dzieje z pozostalym VATem? ( 736 zl) moge go odliczyc od VAT-7 w nastepnym miesiacu?
teraz Koszty uzyskania przychodu
-----------------------------------------
Oplata wstepna moze byc wliczona jako 100% kosztow (z tego co sie dowiadywalem) + 50% nie odliczonego VATU czyli mamy 26 000 netto + (50% vat) 3 036 = 29 036
Jezeli przychod w danym miesacu byl 10 000 netto pomniejszajac przychod netto o KUP 29 036 zeruje przychod i wychodz -19 036
jezeli wdanym miesacu KUP powoduje u mnie strate to moge tez nie zaplacic PIT5? czyli jezeli jestem na liniowym 19% nie musze placic do US 1 900?
reasumujac w pierwszym miesacu leasingu wplacajac 32 tys zl
z mojego przychodu nie zaplace ani PIT-5 ani VAT-7 czyli moj zysk po odliczeniach to cala kwota brutto 12 000?
Co sie dzieje z pozostal kwota wplaty wlasnej, ktorej nie moglem calej odliczyc od swojego przychodu netto? (10 tys) za miesiac znowu moge pomniejszyc swoj przychod o KUP 19 tys? i tak az wyzeruje ten KUP?
Moze cos pokrecilem wiec prosze poprawcie mnie i zgory dziekuje za wasza pomoc!
Re: leasing auta a 1 msc rozliczenie
75% KUP jest tylko od wydatków eksploatacyjnych, ale nie od leasingu. Od leasingu odliczasz nadal 100% (o ile auto nie kosztuje powyżej 150 tys. zł).wadus1977 pisze:75% Kosztow uzyskania Przychodwo (KUP)
Tak. Możesz wystąpić o zwrot (co raczej nie ma sensu) lub "rozłożyć" zwrot na kolejny miesiąc/miesące - czyli w kolejny okresie będziesz miał mniej do zapłaty VAT.wadus1977 pisze:poniewaz kwota przychodu brutto zawiera VATU tylko 2 300, to za dany misiac nie placie skladki VAT-7
Zgadza sięwadus1977 pisze:jezeli wdanym miesacu KUP powoduje u mnie strate to moge tez nie zaplacic PIT5? czyli jezeli jestem na liniowym 19% nie musze placic do US 1 900?
KUP masz w miesiącu poniesienia, ale strata, która powstała w wyniku dużego KUP "przechodzi" na kolejne miesiące. Czyli podatek zaczynasz ponownie płacić dopiero, kiedy powstanie dochód, który przewyższy tę stratę z miesiąca, w którym wziąłeś leasing.wadus1977 pisze:Co sie dzieje z pozostal kwota wplaty wlasnej, ktorej nie moglem calej odliczyc od swojego przychodu netto? (10 tys) za miesiac znowu moge pomniejszyc swoj przychod o KUP 19 tys? i tak az wyzeruje ten KUP?
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Dziekuje za rzeczowa odpowiedz.
To jeszcze pozwole sie dopytac co sie stanie z wykupem?
Jezeli wykupie auto ale nie chce go wpisac w majtek trwaly firmy. To w przyszlosci przy ew. sprzedazy auta bede musial zwrocic odliczony vat do US?
mam kilka opcji
1) wykupuje auto na firme zostawiam fo w firmie i ciagle odliczam 75% kosztow eksploatacyjnych.
Kwota wykupu to znowu KUP czyli odliczam tyle samo co w przypadku wplaty wlasnej na poczatku leasingu?
Co z ew. sprzedaza auta? bede musial zawsze oddac VAT? czy jest jakas zasda np. po 6 m-cach juz nie musze?
2) wykupuje auto na firme a potem moge przekazac jako darowizne zone? czy wtedy nie bede musial zwracac VAT a zona np. moze sprzedac sama samochod?
3) wykupuje auto na osobe prywatna, np. na zone albo na siebie ale juz nie jako firma? nie zwracam VATu juz odliczonego w okresie leasingu?
To jeszcze pozwole sie dopytac co sie stanie z wykupem?
Jezeli wykupie auto ale nie chce go wpisac w majtek trwaly firmy. To w przyszlosci przy ew. sprzedazy auta bede musial zwrocic odliczony vat do US?
mam kilka opcji
1) wykupuje auto na firme zostawiam fo w firmie i ciagle odliczam 75% kosztow eksploatacyjnych.
Kwota wykupu to znowu KUP czyli odliczam tyle samo co w przypadku wplaty wlasnej na poczatku leasingu?
Co z ew. sprzedaza auta? bede musial zawsze oddac VAT? czy jest jakas zasda np. po 6 m-cach juz nie musze?
2) wykupuje auto na firme a potem moge przekazac jako darowizne zone? czy wtedy nie bede musial zwracac VAT a zona np. moze sprzedac sama samochod?
3) wykupuje auto na osobe prywatna, np. na zone albo na siebie ale juz nie jako firma? nie zwracam VATu juz odliczonego w okresie leasingu?
Niewadus1977 pisze:Jezeli wykupie auto ale nie chce go wpisac w majtek trwaly firmy. To w przyszlosci przy ew. sprzedazy auta bede musial zwrocic odliczony vat do US?
W Twoim przypadku kwota wykupu jest wysoka, wyższa niż 10 tys. zł, więc nie będziesz mógł jej wrzucić jednorazowo w koszty, tylko musiałbyś amortyzować. W przypadku pojazdów używanych można zastosować podwyższony wskaźnik (x2), ale i tak całą wartość wykupu zamortyzowałbyś dopiero po 2,5 roku.wadus1977 pisze:mam kilka opcji
Jeśli wprowadzisz do firmy i odliczysz VAT, to potem musisz naliczyć VAT przy sprzedaży (od kwoty na fakturze sprzedaży).wadus1977 pisze:Co z ew. sprzedaza auta? bede musial zawsze oddac VAT? czy jest jakas zasda np. po 6 m-cach juz nie musze?
Żona może po pół roku sprzedać unikając podatku dochodowego, ale darowizna nie zwolni Cię z obowiązku rozliczenia VAT. Chyba, że wcześniej wykupiłeś prywatnie i dopiero robisz darowiznę.wadus1977 pisze:2) wykupuje auto na firme a potem moge przekazac jako darowizne zone? czy wtedy nie bede musial zwracac VAT a zona np. moze sprzedac sama samochod?
Wykupić możesz tylko na siebie za cenę wykupu. Żona mogłaby wykupić tylko za wartość rynkową. Ale zgadza się, że jeśli wykupisz prywatnie, to nie musisz zwracać VAT odliczonego w okresie leasingu.wadus1977 pisze:3) wykupuje auto na osobe prywatna, np. na zone albo na siebie ale juz nie jako firma? nie zwracam VATu juz odliczonego w okresie leasingu?
A tak naprawdę to polecam poradnik, w którym znajdziesz chyba wszystkie możliwe informacje na ten temat: Jak korzystnie wykupić samochód z leasingu?
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.
Juz naprawde ostatnie pytania,
Na co zwrocic uwage przy wyborze OC/AC? czy mozna to tez odliczac jako KUP i 50% VAT?
Co z GAP tez mozna traktowac to jako KUP ?
Na co zwrocic uwage przy wyborze OC/AC? czy mozna to tez odliczac jako KUP i 50% VAT?
- Jarosław Król
- Administracja
Ubezpieczenie jest zwolnione z VAT (chyba, że jest doliczone do rat leasingu), więc nie ma czego odliczać.wadus1977 pisze:Na co zwrocic uwage przy wyborze OC/AC? czy mozna to tez odliczac jako KUP i 50% VAT?
OC jest KUP w całości niezależnie od ceny samochodu
AC i GAP jest KUP w całości, chyba że suma ubezpieczenia samochodu na polisie jest wyższa niż 150 tys. zł, wtedy składka za AC/GAP idzie w KUP proporcjonalnie do relacji 150 tys. zł/wartość auta.
Dziekuje 100 krotnie!
Dowiedzialem sie juz wszystkiego czego nie bylem pewny.
Dowiedzialem sie juz wszystkiego czego nie bylem pewny.
Witam,
Aut o juz zamowione,
Jak na razie wszystko sie zgadza.
Mam tylko jedno pytanie kwestii praktycznej.
Jezlei bedę juz jezdził autem (w cyklu mieszanyn prywatenie i firmowo) tzn. nie musze prowadzic kilometrowki.
A jak rozliczac paliwo? tankujac samochod prosze o fakture (powiedzmy 300 zl brutto) i od jakiej czesci kwoty odliczam 75%?
Czy na fakturze ma byc nr rejestracyjny samochodu? Czy wykazuje jakos czy te 300 zl w danym miesiacu spalilem tylko w celach prywatnych czy w biznesowych?
chodzi mi o to, ze nie rozumiem za bardzo jak to dziala? " odliczam 75% bez wzgledu czy uzywalem auta prywatnie czy jezdzilem do klienta?
Aut o juz zamowione,
Jak na razie wszystko sie zgadza.
Mam tylko jedno pytanie kwestii praktycznej.
Jezlei bedę juz jezdził autem (w cyklu mieszanyn prywatenie i firmowo) tzn. nie musze prowadzic kilometrowki.
A jak rozliczac paliwo? tankujac samochod prosze o fakture (powiedzmy 300 zl brutto) i od jakiej czesci kwoty odliczam 75%?
Czy na fakturze ma byc nr rejestracyjny samochodu? Czy wykazuje jakos czy te 300 zl w danym miesiacu spalilem tylko w celach prywatnych czy w biznesowych?
chodzi mi o to, ze nie rozumiem za bardzo jak to dziala? " odliczam 75% bez wzgledu czy uzywalem auta prywatnie czy jezdzilem do klienta?
- Jarosław Król
- Administracja
Dostajesz fakturę na 300 zł. Od tego odliczasz połowę VAT czyli 28 zł. Zostaje Ci 272 zł (netto + nieodliczona część VAT) i z tego 75% czyli 204 zł zaliczasz do kosztów uzyskania przychodu.
Nie musisz nic więcej wykazywać i udowadniać co robiłeś z autem. Nie ma obowiązku wpisywania numeru rejestracyjnego na fakturze, choć na stacjach benzynowych zazwyczaj pytają, czy wpisywać.
Nie musisz nic więcej wykazywać i udowadniać co robiłeś z autem. Nie ma obowiązku wpisywania numeru rejestracyjnego na fakturze, choć na stacjach benzynowych zazwyczaj pytają, czy wpisywać.
Czyli jezeli np. w Lipcu wyjade na urlop autem firmowym 2 tyg. a potem kolejne 2 tyg. bede pracowal to moge odliczyc wszystkie koszty paliwowe bez wyszczegolniania, ktore to byly poniesione tytulem prowadzenia firmy, a ktore prywatne?