Leasing i kredyt dla nowej firmy

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
B-Boy

Leasing i kredyt dla nowej firmy

Post autor: B-Boy »

Witam

Mam zamiar otworzyć firmę transportową i kupić sam ciągnik siodłowy bez naczepy, mam zamiar jeździć jako podwykonawca dla pewnej firmy. (Naczepę dają oni i potrącają raty przy miesięcznej wypłacie za transport, za paliwo zwracają ci koszty co do grosza pok koniec miesiąca).

Jeszcze nie mam zarejestrowanej działalności gospodarczej, najpierw wolę o wszystko zapytać i się upewnić co i jak to jest. Była by to firma dwu osobowa jako dwóch wspólników, kierowców nie mamy zamiar zatrudniać a mamy zamiar jeździć jako sami.

1. Czy nowa firma ma szansę dostać leasing na ciągnik siodłowy o wartości 100 tyś zł. używany 2-3 letni. ?
2. Czy inny bank czy ten co udzielił leasingu, nowej firmie da kredyt razem z leasingiem. ? (Chodzi tu taj kredyt o 20-30 tyś zł, na pokrycie kosztów paliwa, oraz napraw związanych z użytkowaniem pojazdu choć skąd mam niby wziąć na to pieniądze :D )
3. Jaki leasing dla nowej firmy jest korzystny operacyjny czy finansowy
4. Interesuje nas największa ilość rat 60 rat, choć nie wiem czy taki okres Leasingu będzie korzystny. Wychodzę z założenia jak by był większy przychód firmy to by się płaciło po 2 raty w miesiącu.

Nie mam więcej pytań, jak sobie o czymś przypomnę to będę pytał w tym temacie.
Pozdrawiam Mateusz ;)

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Spayker
PRO

Re: Leasing i kredyt dla nowej firmy

Post autor: Spayker »

Dla nowej firmy nie da rady leasingu ciągnika. Musi być poręczenie innej firmy.

Awatar użytkownika
Lui
PRO

Post autor: Lui »

2. Czy inny bank czy ten co udzielił leasingu, nowej firmie da kredyt razem z leasingiem. ?
Nie ma czegoś takiego. Leasing i kredyt to zupełnie inne produkty i trzeba się ubiegać oddzielnie.
Tak jak przedmówca napisał przy leasingu ciągnika siodłowego potrzebna jest historia finansowa. Nowa firma bez poręczenia jest bez szans.
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
scout

Post autor: scout »

Spayker pisze:Dla nowej firmy nie da rady leasingu ciągnika. Musi być poręczenie innej firmy.
Wiem, że niektóre firmy leasingowe udzielą leasingu dla nowej firmy na używany ciągnik siodłowy, tym bardziej jeśli będzie to maszyna z placu aut poleasingowych lub po windykacji: VB Leasing, Leasing Polski itp.

Awatar użytkownika
Tomasz Piotrowski
PRO

Post autor: Tomasz Piotrowski »

VB teoretycznie może przy wpłacie 30% i ciągnik musi mieć normę euro 4.
Przy poleasingowych będzie pewnie łatwiej.

Awatar użytkownika
Dimitri

Post autor: Dimitri »

VB teoretycznie może przy wpłacie 30% i ciągnik musi mieć normę euro 4.
i dostawca musi być zautoryzowany

Awatar użytkownika
B-Boy

Post autor: B-Boy »

Rozumiem, a jeśli chodzi o kredyt to może by tak wziąć 120 tyś. zł. kredytu, ciągnik kupić za gotówkę z kredytu. Może łatwiej będzie. :roll:

Tylko szkoda że nie ma żadnych dofinansowań z UE dla branży transportowej. :|

Awatar użytkownika
Lui
PRO

Post autor: Lui »

scout pisze:
Spayker pisze:Dla nowej firmy nie da rady leasingu ciągnika. Musi być poręczenie innej firmy.
Wiem, że niektóre firmy leasingowe udzielą leasingu dla nowej firmy na używany ciągnik siodłowy, tym bardziej jeśli będzie to maszyna z placu aut poleasingowych lub po windykacji: VB Leasing, Leasing Polski itp.
Leasing Polski to chyba nie najlepszy pomysł, ale że VBL tak poluzowało procedurę ... :shock:
Nie wiedziałem :oops:
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
scout

Post autor: scout »

Faktycznie Leasing Polski to nie najlepszy pomysł :oops: Ale VBL tak, od dawna mają taką procedurę, a na sprzęt poleasingowy jest minus 5% od standardowej wpłaty, więc prawdopodobnie 25-30% wjazdu..

Awatar użytkownika
Doradca

Post autor: Doradca »

Witam jestem Doradcom leasingowym. Jest kilka firm leasingowych ,które dają możliwość nowym firmą takiego leasingu.Kredyt całkowicie odpada w razie pytań proszę o kontakt na e-mail tomek.asek@poczta.fm

ODPOWIEDZ