Mam zamiar otworzyć firmę transportową i kupić sam ciągnik siodłowy bez naczepy, mam zamiar jeździć jako podwykonawca dla pewnej firmy. (Naczepę dają oni i potrącają raty przy miesięcznej wypłacie za transport, za paliwo zwracają ci koszty co do grosza pok koniec miesiąca).
Jeszcze nie mam zarejestrowanej działalności gospodarczej, najpierw wolę o wszystko zapytać i się upewnić co i jak to jest. Była by to firma dwu osobowa jako dwóch wspólników, kierowców nie mamy zamiar zatrudniać a mamy zamiar jeździć jako sami.
1. Czy nowa firma ma szansę dostać leasing na ciągnik siodłowy o wartości 100 tyś zł. używany 2-3 letni. ?
2. Czy inny bank czy ten co udzielił leasingu, nowej firmie da kredyt razem z leasingiem. ? (Chodzi tu taj kredyt o 20-30 tyś zł, na pokrycie kosztów paliwa, oraz napraw związanych z użytkowaniem pojazdu choć skąd mam niby wziąć na to pieniądze

3. Jaki leasing dla nowej firmy jest korzystny operacyjny czy finansowy
4. Interesuje nas największa ilość rat 60 rat, choć nie wiem czy taki okres Leasingu będzie korzystny. Wychodzę z założenia jak by był większy przychód firmy to by się płaciło po 2 raty w miesiącu.
Nie mam więcej pytań, jak sobie o czymś przypomnę to będę pytał w tym temacie.
Pozdrawiam Mateusz