Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
nowy2009 pisze:Co to nowych przepisów dotyczących odliczeniu VAT czytałem że chcą wprowadzić takie rozwiązanie które będzie pozwalało odpisywa cały VAT od zakupu samochodu niezależnie czy jest wyposarzony w kratkę czy nie ale, niestety nie będzie tego można będzie robić z pakiwem. Tłumaczone jest to między innymi tym że rząd może odzyskać ten podatek od samochodu w inny sposób (np. innymi podatkami) ale podatku od paliwa nie jest w stanie już w ten sposób zwrócić do budżetu a majstrowanie przy kolejnym podatku, akcyzie lub opłaty drogowej (zwał jak zwał) kierowcy mogą tego już nie znieść. Cena paliwa jest po prostu zbyt niezależna od samego rządu który i tak ma nieweliki wpływ na tą cenę.
Cos wiadomo na temat zmiany ust VAT? Wypowiadalo sie MF?
Niestety żadnych nowych danych.
Pozostajemy w kontakcie e-mailowym z panią rzecznik MF, która była uprzejma przystać na naszą prośbę i poinformuje nas jak tylko pojawią się jakieś nowe informacje.
Jak tylko coś się pojawi, to umieścimy informację na forum i wyślemy do wszystkich zarejestrowanych na forum informację na e-mail.
Pozdrawiam
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
rozumiem, ze chyba nici z nowej ustawy lub poprawek?
Witaj.
Nic nowego się nie dzieje.
Akurat dosłownie 30 minut temu pozwoliłem sobie wysłać pytanko o to do pani rzecznik Ministerstwa Finansów, czy ma jakieś nowe informacje/daty/itd.
Dam znać po odpowiedzi.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
Niestety jeszcze nie.
Do tej pory pani rzecznik odpowiadała błyskawicznie, więc myślę, że jest jakiś powód, że nie doczekałem się jeszcze informacji (może urlop?).
Oczywiście będę dalej atakował i dam znać jeśli coś się zmieni.