Car Fleet Management (CFM) dla początkujących - część 3
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
- Michał Krupiński
- PRO
Wybór firmy Car Fleet Management nie należy do prostych czynności. Oferty wynajmu długoterminowego różnią się od siebie znacząco, nie tylko pod względem kosztów.
...
Czytaj dalej: Wybór firmy i usług Car Fleet Management - na co zwrócić uwagę
Wszystkie informacje znajdziesz w specjalnym dziale portalu:
Wynajem długoterminowy - Car Fleet Management
...
Czytaj dalej: Wybór firmy i usług Car Fleet Management - na co zwrócić uwagę
Wszystkie informacje znajdziesz w specjalnym dziale portalu:
Wynajem długoterminowy - Car Fleet Management
Ostatnio zmieniony 14 sie 2009, o 09:06 przez Michał Krupiński, łącznie zmieniany 1 raz.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
- Michał Krupiński
- PRO
Ponieważ zabierałem się do tej części trzeciej jak pies do jeża, to powiem szczerze, że mogłem przeoczyć coś jeszcze na co warto zwrócić uwagę.
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i zapraszam do dyskusji.
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i zapraszam do dyskusji.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
Dodać można jeszcze, żeby zwracać uwagę jak można zakończyć umowę przed czasem. Koszty są bardzo zróżnicowane.
- Michał Krupiński
- PRO
Re: Car Fleet Management (CFM) dla początkujących - część 3
Hoover, Dzięki jeszcze raz. Wrzuciłem już Twoją uwagę przed awarią forum, ale to był właśnie jeden z tych kilku wpisów, który zniknął. 

mam kilka pytań dotyczących CFM a że jestem zielony to liczę na rzetelną odpowiedź
mam 48 miesięczna umowę podpisaną 15 miesięcy temu na najem wraz z serwisem dla 10 samochodów w 2 grupach - superb i astra 3 clasic
moje pytania dotyczą właśnie tej umowy, szefowi nie podpba sie ta umowa (albo superb) i chce coś z nią zrobić
pytania :
1. czy stawka 2600 brutto za superb confort 2.0 tdi 140 KM bez dodatkowego wyposażenia to cena konkurencyjna ?
2. czy stawka 1800 brutto za astrę clasic sedan 1.6 115 KM bez dodatkowego wypozażenia jest ceną ok?
3. w umowie mam zapis "że przysługuje mi prawo do rozwiązania umowy z ważnych powodów w szczególności w przypadku nienależytego wykonania umowy przez firmę cfm z zachowaniem 6 miesięcznego okresu wypowiedzania" czy ten zapis pozwala na odstąpienie od umowy w a kosztem tego jest tylko 6 miesięczny okres wypowiedzenia (innych zapisów o rozwiązaniu nie ma?
4. czy w przypadku rozwiązania takiej umowy (pytanie 3) można odstąpić tylko z części samochodów?
5. czy można wcześniej zakończyć tę umowę "odkupując" samochody od firmy CFM i rezygnując z dalszego ich sewisu?
6. po analizie forum dowiedziałem się że po zakończeniu okresu umowy 48 miesięcy istnieje możliwość zakupu samochodu po cenie rynkowej - czy użytkownik ma prawo pierwokupu? czy taki zapis musi się znaleśc w umowie (prawo pierwokupu)? , jaka jest szacowana wartość rezydułalna (rozumiem to jako szacowana wartość rynkowa po 4 latach) dla omawianych samochodów po 48 miesiącach
z góry bardzo dziękuję za pomoc dla "żółtodzioba"
mam 48 miesięczna umowę podpisaną 15 miesięcy temu na najem wraz z serwisem dla 10 samochodów w 2 grupach - superb i astra 3 clasic
moje pytania dotyczą właśnie tej umowy, szefowi nie podpba sie ta umowa (albo superb) i chce coś z nią zrobić
pytania :
1. czy stawka 2600 brutto za superb confort 2.0 tdi 140 KM bez dodatkowego wyposażenia to cena konkurencyjna ?
2. czy stawka 1800 brutto za astrę clasic sedan 1.6 115 KM bez dodatkowego wypozażenia jest ceną ok?
3. w umowie mam zapis "że przysługuje mi prawo do rozwiązania umowy z ważnych powodów w szczególności w przypadku nienależytego wykonania umowy przez firmę cfm z zachowaniem 6 miesięcznego okresu wypowiedzania" czy ten zapis pozwala na odstąpienie od umowy w a kosztem tego jest tylko 6 miesięczny okres wypowiedzenia (innych zapisów o rozwiązaniu nie ma?
4. czy w przypadku rozwiązania takiej umowy (pytanie 3) można odstąpić tylko z części samochodów?
5. czy można wcześniej zakończyć tę umowę "odkupując" samochody od firmy CFM i rezygnując z dalszego ich sewisu?
6. po analizie forum dowiedziałem się że po zakończeniu okresu umowy 48 miesięcy istnieje możliwość zakupu samochodu po cenie rynkowej - czy użytkownik ma prawo pierwokupu? czy taki zapis musi się znaleśc w umowie (prawo pierwokupu)? , jaka jest szacowana wartość rezydułalna (rozumiem to jako szacowana wartość rynkowa po 4 latach) dla omawianych samochodów po 48 miesiącach
z góry bardzo dziękuję za pomoc dla "żółtodzioba"
To jest cena z serwisem, oponami, itd.? Czy tylko samo finansowanie?1. czy stawka 2600 brutto za superb confort 2.0 tdi 140 KM bez dodatkowego wyposażenia to cena konkurencyjna ?
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.
opony są w cenie, oc, ac, naprawy gwarancyjne, holowanie, samochód zastępczy czyli raczej full
No to ciężko będzie ocenić bez znajomości szczegółów, jak deklarowane przebiegi roczne, zakres usług, dodatkowych, itd., ale cena wygląda na normalną.opony są w cenie, oc, ac, naprawy gwarancyjne, holowanie, samochód zastępczy czyli raczej full
Co do pozostałych pytań to powinieneś skontaktować się jednak z finansującym, bo kontrakty wynajmu mają różne warunki i nie znajdziesz uniwersalnej odpowiedzi.
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.
dzięki za to co już