Samochód używany a leasing
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Samochód używany a leasing
Prowadzę jedno osobową działalność i zacząłem zastanawiać się nad leasingem (samochód osobowy) z dwóch powodów - pierwszy to oczywiście chęć zmiany samochodu, drugi równie ważny to zwiększenie miesięcznych kosztów poprzez raty leasingowe.
Kwestia w tym że nie myślę o zakupie nowego samochodu a używanego (powiedzmy 4-5 letni), gdzieś wyczytałem że w tym przypadku leasing będzie się najbardziej kalkulował przy kwocie min. 80 000 zł, czy to prawda?
Podsumowując auto za ok 55-60 tyś zł (wkład własny ok 25%) , używane (4-5 letnie) - co będzie w tym przypadku bardziej opłacalne by jednocześnie zwiększyć koszty działalności - leasing / kredyt samochodowy?
Kwestia w tym że nie myślę o zakupie nowego samochodu a używanego (powiedzmy 4-5 letni), gdzieś wyczytałem że w tym przypadku leasing będzie się najbardziej kalkulował przy kwocie min. 80 000 zł, czy to prawda?
Podsumowując auto za ok 55-60 tyś zł (wkład własny ok 25%) , używane (4-5 letnie) - co będzie w tym przypadku bardziej opłacalne by jednocześnie zwiększyć koszty działalności - leasing / kredyt samochodowy?
- Tomasz Piotrowski
- PRO
Re: Samochód używany a leasing
1. Leasing będzie raczej tańszy finansowo niż kredyt.
2. Biorąc leasing nie zmniejszysz swojej zdolności kredytowej w BIK.
Jeżeli chodzi o koszty podatkowe to przy samochodzie używanym sumarycznie na koniec będzie na zbliżonym poziomie i leasing i kredyt.
Tylko w różnych okresach czasu będą różnice, bo przy leasingu wpłacając 25% to od razu masz to jako koszt w miesiącu poniesienia. Przy kredycie nie masz takiej opcji, bo możesz tylko amortyzować. Ale z kolei używkę możesz amortyzować szybciej, więc po 2,5 roku będziesz miał go już całego w kosztach.
W leasingu będziesz go zaliczał przez tyle czasu na ile będzie umowa leasingu.
Jest jeszcze sprawa VAT, bo przy leasingu będziesz płacił go w ratach, a przy kredycie masz cały w miesiącu poniesienia i z tego 60% można od razu odliczyć.
Najlepiej chyba porównać sobie kilka ofert kredytu i leasingu i policzyć co bardziej się opłaci, bo każdy ma inne potrzeby i możliwości.
Dotyczy to również spraw pozafinansowych.
Dlatego polecam także tematy:
Leasing samochodu używanego - wiedza w pigułce
Leasing czy kredyt (różnice, zalety i wady)
2. Biorąc leasing nie zmniejszysz swojej zdolności kredytowej w BIK.
Jeżeli chodzi o koszty podatkowe to przy samochodzie używanym sumarycznie na koniec będzie na zbliżonym poziomie i leasing i kredyt.
Tylko w różnych okresach czasu będą różnice, bo przy leasingu wpłacając 25% to od razu masz to jako koszt w miesiącu poniesienia. Przy kredycie nie masz takiej opcji, bo możesz tylko amortyzować. Ale z kolei używkę możesz amortyzować szybciej, więc po 2,5 roku będziesz miał go już całego w kosztach.
W leasingu będziesz go zaliczał przez tyle czasu na ile będzie umowa leasingu.
Jest jeszcze sprawa VAT, bo przy leasingu będziesz płacił go w ratach, a przy kredycie masz cały w miesiącu poniesienia i z tego 60% można od razu odliczyć.
Najlepiej chyba porównać sobie kilka ofert kredytu i leasingu i policzyć co bardziej się opłaci, bo każdy ma inne potrzeby i możliwości.
Dotyczy to również spraw pozafinansowych.
Dlatego polecam także tematy:
Leasing samochodu używanego - wiedza w pigułce
Leasing czy kredyt (różnice, zalety i wady)
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Bardziej kalkulować może się też do kwoty 80 tys, ale powyżej tej kwoty będzie się kalkulował tym bardziej. Po prostu amortyzację samochodu osobowego masz ograniczoną właśnie do tej kwoty, a w leasingu nie ma żadnych ograniczeń, żeby zaliczać koszty.Kwestia w tym że nie myślę o zakupie nowego samochodu a używanego (powiedzmy 4-5 letni), gdzieś wyczytałem że w tym przypadku leasing będzie się najbardziej kalkulował przy kwocie min. 80 000 zł, czy to prawda?
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.
Witajcie,
Poszukuję opinii na temat leasingu w PSA Finance (peugeot, citroen)?
W porównaniu ofert okazują się jedną z droższych, jednak z ofertą ubezpieczeniową wychodzą bardzo korzystnie.
macie jakieś doświadczenia/opinie?
Jak traktują opóźnienia, łatwo wykupić pojazd, zmienić leasingobiorcę, itd..
Pozdrawiam
Poszukuję opinii na temat leasingu w PSA Finance (peugeot, citroen)?
W porównaniu ofert okazują się jedną z droższych, jednak z ofertą ubezpieczeniową wychodzą bardzo korzystnie.
macie jakieś doświadczenia/opinie?
Jak traktują opóźnienia, łatwo wykupić pojazd, zmienić leasingobiorcę, itd..
Pozdrawiam
- Tomasz Piotrowski
- PRO
Tu masz wątek o "jakości" obsługi w leasingach fabrycznych:
Leasing fabryczny - dlaczego jest tyle skarg?
A tu o ciekawostce w zapisach OWUL PSA:
Spóźniłem się z ratą leasingu, czy straciłem prawo do wykupu
Leasing fabryczny - dlaczego jest tyle skarg?
A tu o ciekawostce w zapisach OWUL PSA:
Spóźniłem się z ratą leasingu, czy straciłem prawo do wykupu
pytaj, Dowiedz się lepiej ile to ubezpieczenie wyniesie w kolejnych latach, bo często jest tak, że tanie ubezpieczenie w pierwszym roku jest "dotowane", a w kolejnych latach odbijają sobie to dużo wyższą stawką.
Dodano:
I nie chodzi tylko o wartość procentową w kolejnych latach, bo ona może być na pozór normalna, ale wartość samochodu do ubezpieczenia może być z kosmosu, tj. znacznie zawyżona i wtedy płacisz dużo siana.
Dodano:
I nie chodzi tylko o wartość procentową w kolejnych latach, bo ona może być na pozór normalna, ale wartość samochodu do ubezpieczenia może być z kosmosu, tj. znacznie zawyżona i wtedy płacisz dużo siana.

Dzięki Panowie,
poczytałem..
Lui, Podobno ubezpieczenie ma być z roku na rok niższe, ale podobno..
Zastanawia mnie zapis o opłacie za wyjazd za granicę...
Jednak zastanawia mnie jedna rzecz. Otrzymałem kilka ofert i prawie wszystkie oferują leasing na poziomie 120% i więcej. Za chiny ludowe nikt nie chce zejść niżej. Auto 4 letnie i takie historie?
Skłaniam się na VB, jednak mają drogie ubezpieczenie.
Jakieś porady >?>?>
poczytałem..
Jednak zastanawia mnie jedna rzecz. Otrzymałem kilka ofert i prawie wszystkie oferują leasing na poziomie 120% i więcej. Za chiny ludowe nikt nie chce zejść niżej. Auto 4 letnie i takie historie?
Jakieś porady >?>?>
Te 120% to przy jakiej wpłacie i okresie, bo to ma znaczenie żeby ocenić czy drogo czy taniopytaj pisze:Dzięki Panowie,
poczytałem..
Jakieś porady >?>?>

10% wpłaty / 47 rat / 10% lub 1% wykupu.
Czterolatka już mniej chętniej się finansuje dlatego dostałeś droższe oferty.pytaj pisze:10% wpłaty / 47 rat / 10% lub 1% wykupu.
Ale do 117,5-118% mogliby zejść (118,5 - 119% przy 10% wpłacie). Z tym, że to zależy jaka jest cena samochodu, bo im niższa tym kosz będzie większy.
Możesz poczekać do środy, bo w środę RPP prawdopodobnie obniży stopy procentowe, to spadnie WIBOR i oferty też będą mogły być tańsze.
Polecam też http://ilease.fmleasing.pl, żeby uzyskać rynkowe oferty od leasingodawców.