12 miesięcy temu znalazłem auto,które mnie zauroczyło.Początkowo miałem go kupić za gotówkę (70tyś zł)
Jednak samochód był sprzedawany na FV a dostałem bardzo korzystną jak na używane auto ofertę leasingu operacyjnego (112%) więc skorzystałem.
Leasing zrobiliśmy na 36 miesięcy wpłata 15,5tyś. (GetinLeasing)
Spłacone mam już 10 rat + wpłata w sumie około 30tyś zł do spłaty zostało około 40tyś.
Niestety auto nie spełnia moich oczekiwań okazało się mało udane i kłopotliwe sporo mam z nim problemów przez co często uniemożliwia mi prowadzenie firmy więc chciał bym go wykupić i sprzedać i tu jest problem.
Dowiedziałem się,że przed upływem 24 miesięcy nie ma takiej możliwości bo auto będzie policzone po cenie rynkowej nie biorąc pod uwagę tego co już spłaciłem (ok 40% wartości)

Czy jest jakikolwiek sposób na sensowny wcześniejszy wykup auta nie tracąc kilkudziesięciu tysięcy zł?
Chciał bym to zrobić przed upływem roku,żeby nie płacić kolejnego AC/OC (ok 6tyś zł)
Spłacone mam około 30tyś więc jest to naprawdę spora suma nie chciał bym jednak ciągnąć kolejnego roku leasingu bo auto będzie mi zbędne muszę kupić inne a obowiązkowe OC/AC to 6tyś zł więc jak auto ma stać to bezsensu jest blokowanie pieniędzy + koszt OC/AC + odsetki z kolejnych 14 miesięcy.
Nigdy nie miałem auta w leasingu i wygląda,że wpakowałem się niechcący w niezłą pułapkę

Zwracam się z prośbą do specjalistów w tej dziedzinie czy jest jakiś sensowny sposób na wykup tego auta bez ogromnej straty??
Kiedyś sprzedawało się auta na zasadzie odstępnego i było by to super wyjście ale z tego co się orientowałem nie ma teraz cesji do umowy wiec polega to na rozwiązaniu mojej umowy i podpisaniu z nowym klientem kolejnej a to już nie jest tak korzystne ani dla mnie ani dla nowego kupującego więc musiał bym auto oddać za grosze.
Bardzo proszę o pomoc i porady.