Ciekawym co osiągnieszmarcinmaciek pisze:dzwoniłem na infolinie i powiedzieli mi, że trzeba napisać pismo i oni w ciągu 10 dni odeślą papierową odpowiedź. Pismo napisałem i czekam

Ciekawym co osiągnieszmarcinmaciek pisze:dzwoniłem na infolinie i powiedzieli mi, że trzeba napisać pismo i oni w ciągu 10 dni odeślą papierową odpowiedź. Pismo napisałem i czekam
sonnenberg pisze:mają mnie w d...e
Nie ma odpowiedzi i nie ma kontaktu, na infolinii twierdzą, że nadal "analizują" moje pismo.
Czekam dalej (teraz przynajmniej napisałem posta z dobrego konta)
Z tego co pamiętam w Getinie przeszacowania są raz na kwartał.sonnenberg pisze:w załączniku odpowidez z getin leasing w sprawie mojego pisma o obniżkę rat zgodnie ze spadkiem WIBOR.
Jakieś pomysły co dalej?
Pozdrowienia
Jeżeli nie zdecydują się na obniżkę w marcu to nie będą mieli się jak tłumaczyć, bo sytuacja gospodarcza jest teraz taka, że stopy będą cały czas spadać i wszyscy mówią, że nadal są za wysokie.W odpowiedzi na poniższego e-maila i w celu wyjaśnienia przedstawionych wątpliwości, GETIN Leasing S.A. wyjaśnia co następuje.
Przeprowadzone przeszacowanie wysokości opłat leasingowych dokonane zostało w oparciu o zapisy zawartej pomiędzy Stronami umowy leasingu, tj. § 12 ust. 6 Ogólnych Warunków Umowy Leasingu (dalej „OWUL”) stanowiących załącznik do umowy leasingu i w związku z wystąpieniem określonych tam przesłanek.
Zgodnie bowiem z przywołanym powyżej zapisem OWUL (cyt.):
„Wysokość opłat leasingowych jest zmienna i może podlegać przeszacowaniu w pierwszym dniu każdego kwartału kalendarzowego w przypadku zmiany stawki WIBOR 3M dla umów wyrażonych w złotych, EURIBOR 3M dla umów indeksowanych kursem EUR, LIBOR 3M dla umów indeksowanych kursem USD oraz umów indeksowanych kursem CHF, w stosunku do stawki ostatnio obowiązującej tj. stawki z dnia zawarcia umowy leasingu albo wynikającej z ostatnio dokonanego przeszacowania. Przeszacowania może dokonać Leasingodawca, o czym zawiadomi Leasingobiorcę na piśmie, a zmienione opłaty zostaną ujęte w wystawianych fakturach VAT. Zmiana opłat leasingowych następuje począwszy od drugiego miesiąca kwartału, po którym nastąpiła zmiana stawki WIBOR 3M/EURIBOR 3M/LIBOR 3M i nie powoduje konieczności zawarcia aneksu do umowy leasingu.”
Jak wynika z powyższego postanowienia:
- przeszacowanie wysokości opłat leasingowych związane ze zmianą oprocentowania możliwe jest w pierwszym dniu kwartału kalendarzowego – „dzień przeszacowania” (w tym przypadku 01.10.2012r.),
- jeśli miała miejsce zmiana stawki bazowej przyjętej do umowy (zmiana pomiędzy stawką z dnia przeszacowania a stawką poprzednio obowiązującą dla umowy, tj. odpowiednio stawką z dnia zawarcia umowy lub wynikającą z ostatnio dokonanego przeszacowania),
- przeszacowania dokonuje Leasingodawca, o czy zawiadamia pisemnie Leasingobiorcę,
- zmiana wysokości opłat leasingowych związana z przeszacowaniem następuje od drugiego miesiąca kwartału kalendarzowego (w tym przypadku od 11.2012r.).
W związku z zaistnieniem wskazanych okoliczności, tj. wystąpieniem zmiany (wzrostu) stawki WIBOR 3M w umowie leasingu na dzień przeszacowania, Spółka GETIN Leasing S.A. jako Leasingodawca, działając zgodnie z postanowieniami umowy, dokonała zmiany oprocentowania na umowie.
W tym miejscu należy podkreślić, iż jedynie zbiegiem okoliczności jest fakt, iż dokonane przez Leasingodawcę w sposób uprawniony i właściwy przeszacowanie wysokości opłat leasingowych zbiegło się w czasie z decyzją Rady Polityki Pieniężnej („RPP”) o obniżce stóp procentowych. Zwracamy jednak uwagę, iż przedmiotowa decyzja RPP może mieć ewentualny wpływ na oprocentowanie przyjęte w umowie leasingu w przyszłości, jeśli zajdą określone w § 12 ust. 6 OWUL przesłanki, ale takiej ocenie owa okoliczność może – zgodnie z brzmieniem przywołanego przepisu umowy - podlegać najwcześniej w pierwszym dniu kolejnego kwartału kalendarzowego (wówczas będzie możliwe porównanie obowiązujących stawek WIBOR 3M).
Zwracamy też uwagę, iż zgodnie z treścią umowy, przeszacowania każdorazowo dokonuje Leasingodawca, o czym informuje Leasingobiorcę na piśmie. Decyzja taka każdorazowo podejmowana jest przez Leasingodawcę w oparciu o wszechstronną analizę bieżących oraz przyszłych, spodziewanych trendów na rynkach finansowych, zmiany stóp procentowych, kosztu pieniądza i z uwzględnieniem sytuacji gospodarczej kraju.
W świetle przedstawionych powyżej wyjaśnień i argumentów, stwierdzić należy jednoznacznie, iż dokonana przez GETIN Leasing S.A. obecna zmiana oprocentowania w umowach leasingu odbyła się zgodnie z postanowieniami zawartych umów, w terminach i na zasadach w nich określonych. W związku z tym opłaty leasingowe należy uiszczać w wysokościach i terminach zgodnych z przesłanym Pana nowym harmonogramem opłat leasingowych.
GETIN Leasing S.A. wyraża nadzieję, iż przedstawione powyżej wyjaśnienia są dla Pana jasne i czytelne, sytuacja związana z dokonanym przeszacowaniem wysokości opłat leasingowych, do której Spółka została zmuszona sytuacją gospodarczą, nie będzie budzić dalszych wątpliwości, a nasza dalsza współpraca przebiegać będzie bez zakłóceń, z poszanowaniem interesów obu stron i Pani zadowoleniem z usług świadczonych przez GETIN Leasing S.A.
Ja bym napisał jeszcze od razu teraz - przed tym jak minie data na podjęcie decyzji. Bo potem to trzeba czekać kolejny kwartał (w przypadku jeśli nie obniżą)sonnenberg pisze:super
kiedy proponujecie napisać ponownie?
Pozdrowienia
Te w stylu Getinu zachowują się dokładnie tak samo.sonnenberg pisze:Jestem ciekawy czy wszystkie firmy leasingowe tak się zachowują.