Samochody z homologacją wracają od stycznia 2014, ale czy na długo? Dyskusja na temat odliczania VAT od samochodów osobowych i z homologacją ciężarową N1 w 2014

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
aerofan

Re: Samochody z homologacją wracają od stycznia 2014, ale czy na długo? Dyskusja na temat odliczania VAT od samochodów osobowych i z homologacją ciężarową N1 w 2014

Post autor: aerofan »

Nie do końca zrozumiałem tylko ten system korekt.

Dajmy na to kupiłem auto za 123 tys zł. Odliczam połowę Vat, czyli 11,5 tys. Po 3 latach sprzedaję auto za 50 tys + Vat czyli za 61,5 tys. Czyli 11,5 Vat. Tenże Vat koryguję o 2/5 - no właśnie, czego ? 2/5 z 23 tysięcy Vatu na fakturze zakupowej czy 2/5 z 11,5 tys tego Vatu którego nie odliczyłem (lub odliczyłem, bez różnicy bo to było 50%) ?

Po prostu chore. Niech zrobią normalne odliczenie Vat i sprzedaż z Vat, a wtedy będzie i wilk syty i owca cała, no i ruch w branży moto będzie większy.

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Michał

Re: Samochody z homologacją wracają od stycznia 2014, ale czy na długo? Dyskusja na temat odliczania VAT od samochodów osobowych i z homologacją ciężarową N1 w 2014

Post autor: Michał »

"Zwolnienie niezgodne z prawem UE
Uzasadnieniem dla likwidacji obecnego zwolnienia przy sprzedaży aut jest m.in. to, że obecny stan powoduje nierówności w opodatkowaniu. Obecna sytuacja (od 1 stycznia 2014 r.) jest kuriozalna z tego względu, że firma, która przy nabyciu samochodu w ogóle nie odliczyła VAT (np. kupiła samochód zwolniony z podatku, na fakturze nie było VAT), przy jego sprzedaży musi doliczyć 23 proc. podatku. Natomiast firma, która odliczyła przy zakupie samochodu 60 proc. VAT (maksymalnie 6 tys. zł) stosuje zwolnienie z VAT. Likwidacja zwolnienia z VAT doprowadzi więc do wyrównania statusu podatkowego obu tych podmiotów."

Wzruszyłem się,że mój rząd tak się o martwi o moje samopoczucie.Teraz z radością sprzedam swój samochód ,który kupiłem ze zwolnioną stawką vat naliczając równiutkie 23%
Ani mi w głowie wyprowadzanie go ze środków trwałych na cele prywatne,aby nikczemnie sprzedać go umową kupna-sprzedaży.Nawet upust,który musiałbym dać kupującemu na pcc nie ukoiłby wyrzutów sumienia.
Byłbym niewdzięcznikiem i chyba z miesiąc oka bym nie zmrużył

Awatar użytkownika
Michał

,,Naczelną zasadą polityki finansowej mojego rządu będzie stopniowe obniżanie podatków i innych danin publicznych. Dotyczy to i musi dotyczyć wszystkich. I tych mniej zamożnych i tych bogatszych. Wszyscy mają prawo do tego, aby państwo przyjęło wreszcie kierunek na obniżanie podatków i danin publicznych! Będziemy prowadzili tę politykę rozważnie, to musi być rozważny marsz. Ale chcę, aby to był marsz zawsze w jednym kierunku, zawsze w kierunku niższych podatków i zawsze w kierunku rezygnacji z nadmiernych, często zbędnych danin publicznych, jakie obywatel płaci na rzecz administracji! (...) Przysięgam Polakom, że ten kto zaproponuje w moim rządzie podwyżkę podatków, zostanie osobiście przeze mnie z rządu wyrzucony

:lol:

Jak nie kijem to pałą !

:lol:

Awatar użytkownika
Michał

A tak na poważnie,kilka dni temu wpłaciłem zadatek na osobową Hondę CRV.I jakoś tak mi się już odechciewa tego wszystkiego,bo szczerze powiem nie chciało mi się wierzyć ,że takie cuda wypłodzą.Mają chłopaki kochones.
Nadzieja w Komisji Europejskiej, bo przecież ten idiotyczny pomysł nijak nie jest zgodny z przepisami unijnymi
I śmieszno i straszno :lol:

Awatar użytkownika
aerofan

Post autor: aerofan »

Uff, udało mi się zmienić zamówienie auta na homologowane, odbiór mam na połowę marca. Nawet bym sobie tym głowy nie zaprzątał dopóki się nie dowiedziałem, że tak czy siak przy sprzedaży będę musiał złodziejom oddać cały Vat.

:evil:

Zablokowany