Samochody z homologacją wracają od stycznia 2014, ale czy na długo? Dyskusja na temat odliczania VAT od samochodów osobowych i z homologacją ciężarową N1 w 2014

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
aerofan

Re: Samochody z homologacją wracają od stycznia 2014, ale czy na długo? Dyskusja na temat odliczania VAT od samochodów osobowych i z homologacją ciężarową N1 w 2014

Post autor: aerofan »

Michał pisze:A co Panowie powiecie na taki scenariusz?
Umowę leasingową podpisuję jutro.W warunkach umowy jest jasno określone,że jest to umowa leasingu samochodu osobowego.
Na chwilę obecną obowiązują mnie zasady odliczenia 60% nie więcej niż 6 tyś.Jednakże od 1 kwietnia po wejściu w życie ustawy przechodzę na nowy system odliczeń czyli 50% bez ograniczenia kwotowego.
Realizuję 1% wykup "prywatny",gdyż towarzystwo leasingowe nie robi na chwilę obecną żadnego problemu z tą formułą.
Po pół roku od wykupu sprzedaż nie jest opodatkowana podatkiem dochodowym,ale co ważniejsze rozwiązuje się kwestia nieszczęsnego podatku VAT.
Po 1 primo: zasada 6 miesięcy już nie obowiązuje od 1 stycznia b.r.

Po 2 primo - ultimo: od 1 kwietnia pełen Vat 23% będziesz musiał zapłacić niezależnie od tego, czy i jaki odliczyłeś Vat przy zakupie (to jest właśnie owo złodziejstwo o którym pisałem wcześniej). Opcja z wykupem prywatnym jest fajna, ale mój księgowy mówił mi, że ostatnio był jakiś tam wyrok niekorzystny dla podatnika, ale dokładnie nie wiem, co i jak, no a poza tym, to w ciągu tych paru lat, jak będziesz sprzedawał auto WIELE się może zmienić.

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Michał

Re: Samochody z homologacją wracają od stycznia 2014, ale czy na długo? Dyskusja na temat odliczania VAT od samochodów osobowych i z homologacją ciężarową N1 w 2014

Post autor: Michał »

Sorry,ale przeczytaj na spokojnie to co napisałem.Kwestie podatkowe w moich wynurzeniach dotyczą samochodu wykupionego jako "prywatnego"Tu nie ma żadnej kwestii przedmiotu używanego.6 miesięcy dotyczy już PCC,a więc zupełnie inna bajka.Temat vatu jest oczywisty,więc nie rozumiem dlaczego go poruszasz. Interpretacji odnośnie wykupu na cele prywatne jest wiele i każda oczywiście odmienna.Natomiast żadna z nich nie wiąże się z podatkiem Vat,lecz dochodowym.A co będzie za x lat?Pewne tylko śmierć i podatki

Awatar użytkownika
jestemobecny

Post autor: jestemobecny »

Podsumowująć

1. System korekt w miejsce sprzedaży zwolnionej głównie uderza w samochody będące przedmiotem umowy leasingu operacyjnego. Samochody po zakończeniu umowy najczęściej wykupowane jest za ułamek ich rzeczywistej wartości rynkowej. Przy ich dalszej odsprzedaży za wartość rynkową wysokość ewentualnej korekty jest kwotowo symboliczna.

Przykład:
Samochód o wartości w umowie 100.000 wykupowany jest po 3 latach za 1% wartości umowy (kwota 1.000 pln, VAT 230 pln)

Po wykupie następuje sprzedaż za wartość rynkową np. 40.000 netto (VAT do zapłacenia 9.200)
Kwotę 9.200 można skorygować zaledwie w zakresie od 0 do maksymalnie 230 pln!!

2. Sposób obejścia nr 1
Wykup "prywatny"

3. Sposób obejścia nr 2
Nieodliczenie VAT od wykupu i przeznaczenie samochodu oficjalnie na cele wyłącznie działalności zwolnionej (np. sprzedaż ubezpieczeń, którą można sobie w KRS/EDG).
W takim przypadku sprzedaż może nastąpić ze stawką zwolnioną

Proszę o wyprowadzenie z błędu jeżeli moja interpretacja jest zła. A jeżeli dobrze myślę to jesteśmy ponownie zmuszeni do lawirowania na granicy prawa

Awatar użytkownika
aerofan

A propos jeszcze homologacji - bo ktoś wcześniej pisał, że auto ciężarowe z N1 będzie już takie zawsze. Pytałem się dilera i twierdzi, że przeróbka ciężarowego na osobowe będzie możliwa tak, jak to było dotychczas. W moim przypadku (auto 4 osobowe) będzie trzeba domontować pas środkowy i zrobić badania na stacji diagnostycznej. Może ktoś to potwierdzić ?

Awatar użytkownika
Lui
PRO

Post autor: Lui »

jestemobecny pisze:Kwotę 9.200 można skorygować zaledwie w zakresie od 0 do maksymalnie 230 pln!!
Konkretnie to w zakresie od 0 do 115 pln, bo nieodliczoną część stanowi 50% VAT.

Co do reszty to myślę, że to jest wyzwanie dla (prze)biegłych w prawie podatkowym.
Założę się, że jak zawsze znajdą się jakieś luki i furtki. :?
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
aerofan

jestemobecny pisze: 2. Sposób obejścia nr 1
Wykup "prywatny"
Ktoś się może orientuje, czy taki wykup jest możliwy w każdym leasingu, czy tylko w wybranych ? Ja będę miał skodowski...

Awatar użytkownika
Spayker
PRO

Post autor: Spayker »

aerofan pisze:
Wykup "prywatny"
Ktoś się może orientuje, czy taki wykup jest możliwy w każdym leasingu, czy tylko w wybranych ? Ja będę miał skodowski...
Wykup prywatny polega na tym, że nie wprowadzasz do firmy faktury wykupowej. Żadna firma nie może do tego przymusić przecież ;)

Awatar użytkownika
Michał

Post autor: Michał »

aerofan pisze:
Wykup "prywatny"
Zadzwoń do VW Leasing.Nie każde towarzystwo leasingowe daje wśród propozycji wykupu także opcję "wykupu prywatnego"

Tak na marginesie jesteś przekonany,że to dobre rozwiązanie.Tzn.leasing fabryczny.Być może przypadek mojego znajomego,który leasingował u nich auto za 300 tyś. był odosobniony,ale wrogowi nie życzę takich cyrków jakie się odbywały.Zasięgnij języka,może warto

Awatar użytkownika
aerofan

Może po prostu faktycznie metoda jaką zasugerował Spayker będzie najbardziej odpowiednia ? Auto i tak jest zarejestrowane na osobę fizyczną, nie na firmę przy DG, a faktury przecież nie muszę księgować, kto mi każe ? Wtedy odczekam pół roku i samochód upłynniam dając klientowi upust na PCC, żeby był wilk syty i owca cała.

Zablokowany