Po 1 primo: zasada 6 miesięcy już nie obowiązuje od 1 stycznia b.r.Michał pisze:A co Panowie powiecie na taki scenariusz?
Umowę leasingową podpisuję jutro.W warunkach umowy jest jasno określone,że jest to umowa leasingu samochodu osobowego.
Na chwilę obecną obowiązują mnie zasady odliczenia 60% nie więcej niż 6 tyś.Jednakże od 1 kwietnia po wejściu w życie ustawy przechodzę na nowy system odliczeń czyli 50% bez ograniczenia kwotowego.
Realizuję 1% wykup "prywatny",gdyż towarzystwo leasingowe nie robi na chwilę obecną żadnego problemu z tą formułą.
Po pół roku od wykupu sprzedaż nie jest opodatkowana podatkiem dochodowym,ale co ważniejsze rozwiązuje się kwestia nieszczęsnego podatku VAT.
Po 2 primo - ultimo: od 1 kwietnia pełen Vat 23% będziesz musiał zapłacić niezależnie od tego, czy i jaki odliczyłeś Vat przy zakupie (to jest właśnie owo złodziejstwo o którym pisałem wcześniej). Opcja z wykupem prywatnym jest fajna, ale mój księgowy mówił mi, że ostatnio był jakiś tam wyrok niekorzystny dla podatnika, ale dokładnie nie wiem, co i jak, no a poza tym, to w ciągu tych paru lat, jak będziesz sprzedawał auto WIELE się może zmienić.