VAT od kolejnych rat leasingu operacyjnego auta z N1

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Re: VAT od kolejnych rat leasingu operacyjnego auta z N1

Post autor: Michał Krupiński »

Michał pisze:Może jeszcze jest czas na refleksję
Ale o co Ci chodzi z tym cytatem, bo nie rozumiem? :roll:
Jaką refleksję?

Chyba wiadomo, że po wejściu w życie nowelizacji w przypadku wydatków eksploatacyjnych i paliw przechodzi się na nowe zasady.
W przypadku samochodów z kratką od 1 kwietnia będzie można odliczać 50% od tych wydatków (także od paliw).

Natomiast od rat leasingu nadal będzie można odliczać 100% VAT - o ile zarejestruje się umowę w urzędzie.

BTW: Samar mnie często śmieszy z tymi swoimi "ustaleniami". Piszą o oczywistościach w taki sposób jakby doszli do jakiejś nowej, tajemnej wiedzy. Przez to, ktoś mniej zorientowany to czyta i głupieje. :? :roll:
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Jarosław Król
Administracja

Post autor: Jarosław Król »

Michał pisze:Mam nadzieję,że uda ci się to zrobić zanim moderator usunie mój wpis.W innym wątku to zrobił i nawet go trochę rozumiem
Nie wiem dokładnie co rozumiesz, ale obawiam się, że akurat nie powód usunięcia, bo ten jest prozaiczny:

Wrzuciłeś sam link bez żadnego komentarza do artykułu, który nie wnosi nic nowego, a napisany jest w sposób, który może dezorientować niektórych - jak słusznie napisał o tym Michael powyżej.

Moderator może mógł co prawda to wyjaśnić zamiast od razu usuwać post, ale o późnej porze wybiera się czasem drogę na skróty. :)

Awatar użytkownika
Michał

Post autor: Michał »

Jeżeli jesteście Panowie pewni swoich racji to o.k.
Ja takiej pewności nie mam.

Cytat za Michael z 14.02.2014r.

"Przypomnę, że przede wszystkim nie znamy treści wniosku derogacyjnego. Nie wiemy co Minister Finansów w nim napisał, bo został on "utajniony".
Związek Dealerów Samochodów próbował zmusić MF do ujawnienia jego treści i wygrał nawet w sądzie.

Ale MF odwołał się od wyroku, co w praktyce oznacza, że >jeżeli< poznamy treść wniosku, to stanie się to za wiele miesięcy albo jeszcze dłużej."

I moja wypowiedź z tego samego dnia

"Nie mam teraz czasu aby podać cytaty,ale bez trudu znajdziecie w internecie pojawiające się ostatnio wypowiedzi Pana Cichonia,że tak naprawdę samochód o ładowności do 3,5t.,niezależnie czy homologację posiada,czy nie ,można wykorzystywać również do użytku prywatnego."

Naturalnie pewności nie mam,ale wypowiedzi urzędników,oraz doradców podatkowych niepokoją

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Michał, Ale nadal nie rozumiem w czym widzisz problem. :)

Przecież to, że od samochodów z kratką po 1 kwietnia nie będzie można odliczać 100% VAT od paliwa i wydatków eksploatacyjnych, tylko przejdzie się na nowe zasady, było wiadomo od samego początku.
Jest to - jak mawiał klasyk - oczywista oczywistość. :)

Co innego z ratami leasingu, gdzie po zarejstrowaniu umowy w US nadal będzie można odliczać 100% od rat po 1 kwietnia.

Wrzuciłeś artykuł Samaru, z którego dla mnie nic nie wynika, więc nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi - doprecyzuj proszę.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
Michał

Post autor: Michał »

Pozostaje mieć nadzieję, że prawa nabyte zostaną uszanowane

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Michał pisze:Pozostaje mieć nadzieję, że prawa nabyte zostaną uszanowane
Tak naprawdę już zostały uszanowane, bo stosowny zapis znalazł się w nowelizacji ustawy.

A wracając jeszcze do Samaru, to ich styl publikacji powoduje takie właśnie nieporozumienia - nie pierwszy już raz się z tym spotkałem. :?

Wprowadzają taki element "sensacyjności" do oczywistych informacji.

Coś w stylu, że zamiast napisać, że "słońce zajdzie dziś o godzinie X", to piszą "jak ustalił IBRM SAMAR, słońce zajdzie dziś o godzinie X" albo "na zlecenie IBRM SAMAR czołowi eksperci potwierdzili, że słońce zajdzie dziś o godzinie X".

Ludzie, którzy są już skołowani tymi wszystkimi informacjami o VAT, czytają potem takiego "niusa" i myślą, że ktoś znowu coś złego odkrył w ustawie..., a tak naprawdę zrobili niusa z czegoś co jest na maksa oczywiste od samego początku i (moim zdaniem) żenujący jest w ogóle fakt, że musieli zwracać się o interpretację tego do MinFin. :roll:

ODPOWIEDZ