Prosże o ocenę - leasing w PSA
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Prosże o ocenę - leasing w PSA
Witam,
Prosze o ocene 2 opcji leasingu w PSA:
Wartość samochodu 36100 netto
Okres 48 mc
1. wpłata 12000 netto
czynsz netto 578 zl
wykup 1% 361 zł
Koszt całkowity wg oferty: 109,99%
Wartość samochodu 33900 netto
Okres 48 mc
1. wpłata 12000 netto
czynsz netto 519 zl
wykup 1% 338 zł
Koszt całkowity wg oferty: 109,24%
Pozdrawiam,
Paweł
Prosze o ocene 2 opcji leasingu w PSA:
Wartość samochodu 36100 netto
Okres 48 mc
1. wpłata 12000 netto
czynsz netto 578 zl
wykup 1% 361 zł
Koszt całkowity wg oferty: 109,99%
Wartość samochodu 33900 netto
Okres 48 mc
1. wpłata 12000 netto
czynsz netto 519 zl
wykup 1% 338 zł
Koszt całkowity wg oferty: 109,24%
Pozdrawiam,
Paweł
- Michał Krupiński
- PRO
Re: Prosże o ocenę - leasing w PSA
Ile jest dokładnie rat? 47 czy 48?
Czy w ofercie jest jakaś dodatkowa opłata manipulacyjna? W PSA to się nazywa opłata przygotowawcza - o ile dobrze pamiętam.
Pytam, bo ten koszt całkowity nie pasuje do parametrów, które podałeś - ani przy 47, ani przy 48 ratach, więc gdzieś coś musi jeszcze być.
Czy w ofercie jest jakaś dodatkowa opłata manipulacyjna? W PSA to się nazywa opłata przygotowawcza - o ile dobrze pamiętam.
Pytam, bo ten koszt całkowity nie pasuje do parametrów, które podałeś - ani przy 47, ani przy 48 ratach, więc gdzieś coś musi jeszcze być.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Tak w obu przypadkach jest oplata przygotowawcza rowna kosztowi wykupu.
Jest 47 rat "normalnych" + wplata poczatkowa (czynsz 1)
Dokladne wartosci samochodow z ofert to odpowiednio 36097,56 oraz 33804,07 - poprzednie pisalem z nieprecyzyjnych notatek
Do tego dochodza podobno obowiazkowe GAP i assistance ale wg mojej wiedzy nie sa one wliczane w koszt calkowity.
Jest 47 rat "normalnych" + wplata poczatkowa (czynsz 1)
Dokladne wartosci samochodow z ofert to odpowiednio 36097,56 oraz 33804,07 - poprzednie pisalem z nieprecyzyjnych notatek
Do tego dochodza podobno obowiazkowe GAP i assistance ale wg mojej wiedzy nie sa one wliczane w koszt calkowity.
- Michał Krupiński
- PRO
W takim razie:
1. Koszt całkowity (prawdziwy) 110,50%
Oprocentowanie rzeczywiste: 7,5179%
2. Koszt całkowity (prawdziwy) 109,66%
Oprocentowanie rzeczywiste: 7,1756%
Uwagi:
- Opłata przygotowawcza (czyli manipulacyjna) powiększa koszt leasingu.
- Jeżeli GAP i Assistance jest "obowiązkowy", to jest to wciskanie ubezpieczenia. Sprawdziłbym dokładnie ile wynosi koszt tych ubezpieczeń, żeby przypadkiem nie przepłacić.
- PSA jest generalnie kiepskim leasingodawcą, a ponieważ:
- oprocentowanie nie jest atrkacyjne, to:
- chyba lepiej będzie poszukać sobie innych ofert, bankowych leasingodawców, no może z wyjątkiem Getinu.
1. Koszt całkowity (prawdziwy) 110,50%
Oprocentowanie rzeczywiste: 7,5179%
2. Koszt całkowity (prawdziwy) 109,66%
Oprocentowanie rzeczywiste: 7,1756%
Uwagi:
- Opłata przygotowawcza (czyli manipulacyjna) powiększa koszt leasingu.
- Jeżeli GAP i Assistance jest "obowiązkowy", to jest to wciskanie ubezpieczenia. Sprawdziłbym dokładnie ile wynosi koszt tych ubezpieczeń, żeby przypadkiem nie przepłacić.
- PSA jest generalnie kiepskim leasingodawcą, a ponieważ:
- oprocentowanie nie jest atrkacyjne, to:
- chyba lepiej będzie poszukać sobie innych ofert, bankowych leasingodawców, no może z wyjątkiem Getinu.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
Dziękuję za odpowiedź.
Ubezpieczenia faktycznie są wciskane, ale po usilnym dopytywaniu okazuje się, że można zejść z początkowych +65 zł netto do każdej raty na poziom +22 zł netto.
Aktualnie czekam na oferty z innych firm leasingowych. Mam tylko jeszcze jedno pytanie: jaki koszt leasingu na dziś można uznać za atrakcyjny przy założeniach jakie podałem?
Ubezpieczenia faktycznie są wciskane, ale po usilnym dopytywaniu okazuje się, że można zejść z początkowych +65 zł netto do każdej raty na poziom +22 zł netto.
Aktualnie czekam na oferty z innych firm leasingowych. Mam tylko jeszcze jedno pytanie: jaki koszt leasingu na dziś można uznać za atrakcyjny przy założeniach jakie podałem?
Ładnie sobie narzucają marżę...notbear pisze:Ubezpieczenia faktycznie są wciskane, ale po usilnym dopytywaniu okazuje się, że można zejść z początkowych +65 zł netto do każdej raty na poziom +22 zł netto.

107,5 - 108,5% przy 47 ratach powinno być O'K.notbear pisze:Aktualnie czekam na oferty z innych firm leasingowych. Mam tylko jeszcze jedno pytanie: jaki koszt leasingu na dziś można uznać za atrakcyjny przy założeniach jakie podałem?
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.