Prośba o ocenę oferty

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
maciejka

Prośba o ocenę oferty

Post autor: maciejka »

Witam wszystkich forumowiczów.
Mam prośbę o przeanalizowanie oferty którą otrzymałem od doradcy na leasing operacyjny. Czy jest to dobra oferta cenowa czy można wynegocjować bardziej korzystne. Piszę bo wstępna oferta którą przedstawił opierała się jedynie na IdeaLeasing i do niej mnie przekonywał stąd moje wątpliwości. Nie zagłębiałem się szczegółowo ale tłumaczył to faktem rocznika samochodu 2008r że to jedyna firma która jest elastyczna. Osobiście nie korzystałem z żadnych ofert tego banku ale już sam fakt kredytów bezzwrotnych gdzie jak wiadomo odsetki są tak wysokie mówi trochę o polityce firmy. Po przedstawieniu argumentów że ten bank do swoich kredytów dodaje obowiązkowe ubezpieczenia , czy też księgowość i że taryfa opłat jest dość wygórowana przedstawił mi drugą ofertę banku ML. Spodziewałem się że otrzymam od niego kilku ofert ale może to ja jestem w błędzie i faktycznie mało jest firm które leasingują pojazdy z tego rocznika i zaproponowana oferta jest dobra. Dlatego proszę o opinie i ewentualne rady. Przedstawiam parametry dwóch zaproponowanych ofert:
Pojazd - ciągnik siodłowy , 2008/grudzień 1rej 2009, kupiony w kraju, norma euro 4, cen 82000 zł netto

1.Idea
Wartość przedmiotu netto : 82000 zł
Pierwsza wpłata 15% : 12300 zł
Czynsz x 47 : 1682,16 zł
Wartość wykupu 6% : 4920 zł
Suma spłat 117,42% : 96281,52 zł

Do tego przymusowe ubez. na życie i opcjonalnie Pakiet OC+AC+NW na pierwszy rok z rozłożoną zapłatą na cały okres leasingu suma spłaty z ubezpieczeniami 129,67% rata 1895,90 zł (stawka ubezpieczenia pojazdu jednorazowa płatność 7925 zł)
Nie udało mi się uzyskać informacji jaka stawka wibor 3m była przyjęta do kalkulacji ale tak jak wspomniałem zrezygnowałem chociażby na fakt wciskania produktów dodatkowych.

2.Millenium-Leasing
Wartość przedmiotu netto : 82000 zł
Pierwsza wpłata 15% : 12300 zł
Czynsz x 47 2,0316% : 1665,91 zł
Wartość resztowa 6,7% : 5494 zł
Suma spłat 117,1852% : 96091,77 zł
wibor1m : 2,61%

Tu dziwna jest sprawa podatku od środków transportu który wynosi w moim mieście i tu rejestrowane było by auto 1382zł zapewne w tym przypadku każdy Leasing doliczył by VAT ale ML dolicza do każdej raty jako podatek 8,9% co w rezultacie daje ok 1776 zł netto 2184,48 brutto co jest dość wygórowaną stawką. Polisa na rok 8545 zł w ratach na 12miesięcy 760,51 + VAT (11225,13).

Wydawało mi się że właśnie wykupienie polisy w leasingu będzie korzystniejsze ale sprawa chyba ma się inaczej bo nie szukając daleko dostałem kalkulacje z mojej ubezpieczalni powszechnie uważaną za najdroższą gdzie mam inne auto na kwotę 7820zł (płatność w ratach 8993 zł). Popytam jeszcze w innych ale nie o ubezpieczenie tu chodzi a o analizę tych ofert. Z góry dziękuje za zainteresowanie.
Pozdrawiam.

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Tomasz Piotrowski
PRO

Re: Prośba o ocenę oferty

Post autor: Tomasz Piotrowski »

Te oferty to drożyzna.

W przypadku Idea Leasing to akurat nie dziwi, ale od tej firmy z daleka. Mogą z niej korzystać desperaci, którzy nie dostaną leasingu gdzie indzie. Pod tym względem jest rzeczywiście elastyczna, ale pod żadnym innym. ;) :P

W przypadku Millennium, to "doradca" musiał sobie doliczyć słuszną prowizję, bo roczne oprocentowanie rzeczywiste wynosi 9%, podczas gdy Millennium dla korzystających z Aplikacji iLease na dzień dobry daje oferty w okolicach 6-6,5%, nawet dla tego rocznika.

Rocznika 2008 nie jest może zbyt łatwo sfinansować, ale nie powinno być z tym także wielkiego problemu. Poszukaj innych ofert, bo te są bardzo słabe.

Awatar użytkownika
maciejka

Post autor: maciejka »

Bardzo dziękuje za ocenę. Też mi się tak wydawało tym bardziej że musiałem sporo naciskać żeby przedstawił mi inną ofertę. W takim razie szukam dalej. Jeszcze raz dziękuję. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
maciejk

Post autor: maciejk »

Nie wiem dlaczego post wyszedł jako użytkownik niezarejestrowany może przez zbyt długi czas oczekiwania nastąpiło wylogowanie. W każdym bądź razie złożyłem zapytanie przez portal czekam na oferty.

ODPOWIEDZ